Política

Clam d’expresidents perquè els presos aturin el dejuni

Quatre presidents del Parlament i cinc de la Generalitat demanen a Sànchez, Rull, Turull i Forn que abandonin la vaga de fam per la seva salut i pel judici

El síndic promou el comunicat conjunt

“Ens adrecem a Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull i els demanem que considerin posar fi a la vaga de fam que mantenen des de fa prop de tres setmanes al centre penitenciari de Lledoners.” És la petició que fan quatre presidents del Parlament de Catalunya i cinc presidents de la Generalitat, en un comunicat conjunt promogut pel síndic de greuges, Rafael Ribó, i difós ahir.

Els presidents del Parlament signants són: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert i Carme Forcadell, que també es en presó preventiva, acusada de rebel·lió per haver promogut la independència de Catalunya, com altres vuit companys. I els president de la Generalitat són: Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica per la causa contra el seu govern i dos líders de la societat civil.

“Entenem —continua el comunicat— que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional, alhora que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposats els darrers mesos i ja n’han resolt alguns.” Certament, s’ha informat que el Tribunal Constitucional no tractarà fins a mitjan mes de gener els recursos plantejats pels presos polítics sobre la seva vulneració de drets fonamentals, en els quals reclamen ser posats en llibertat després de més d’un any en presó preventiva i haver demostrat que no pensen fugir.

“En aquests moments, cal pensar a salvaguardar el seu dret a la vida i a la salut i a garantir llur participació amb plenes facultats en la imminent fase de defensa processal i, més endavant, en el futur polític del país”, clou el comunicat conjunt de les autoritats catalanes. Al vespre, el president de la Generalitat Quim Torra també es va afegir a la petició i els va demanar que aturin la vaga de fam: “Tenen un coratge increïble però hi ha un punt d’angoixa”, va dir en un Sopar Groc a Barcelona.

Dures condicions

La previsió és que aquesta setmana o la vinent el Suprem resolgui si és competent per jutjar la causa contra els divuit independentistes catalans acusats de rebel·lió, malversació de fons i desobediència. És poc probable que la derivi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com amb arguments jurídics i polítics li van exigir els advocats defensors en la vista d’abans-d’ahir. Així, si res no canvia, es preveu que el judici comenci a finals de gener o a principis de febrer. Això significarà que els nou presos polítics —els quatre en vaga de fam més Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Jordi Cuixart— seran traslladats a una presó de Madrid perquè assisteixin al judici, fet que perjudicarà el seu estat de salut. El penalista Andreu van den Eynde ja va recordar abans-d’ahir al Suprem que els presos polítics “són persones” i que, per tant, tenen dret a la seva dignitat i a una defensa amb garanties. I és que els presos polítics hauran de fer cada dia, després de sessions de matí i tarda del judici, una seixantena de quilòmetres en furgons per anar al penal madrileny més pròxim a dormir.

Joan Rigol i Roig
president del parlament
Rafael Ribó
síndic de greuges-
Jordi Pujol i Soley
president de la generalitat
Pasqual Maragall i Mira
president de la generalitat
Ernest Benach i Pascual
president del parlament
José Montilla i Aguilera
president de la generalitat
Núria de Gispert i Català
presidenta del parlament
Artur Mas i Gavarró
president de la generalitat
Carme Forcadell i Lluís
presidenta del parlament
Carles Puigdemont
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia