Política

Milers de persones en el ‘consell popular de ministres’ d’Òmnium

El vicepresident Marcel Mauri adverteix Pedro Sánchez que té “un problema i es diu el 80%” de la ciutadania catalana

La líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, celebra que s’hagi “paralitzat el país, amb un efecte de vaga general”

Òmnium Cultural ha celebrat aquest divendres un “consell popular de ministres” alternatiu al del govern espanyol, amb assistència de representants polítics i d’entitats socials, i en el que han advertit al president Pedro Sánchez que “vostè té un problema i es diu 80%” de la ciutadania catalana.

Davant l’Estació de França, a pocs metres de la Llotja de Mar de Barcelona, on es reunia el consell de ministres del govern de Pedro Sánchez, Òmnium ha “contraprogramat” l’executiu espanyol amb un “consell popular de ministres” en el que han participat centenars de manifestants, en to reivindicatiu però també festiu.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llançat un missatge al president espanyol: “Pedro Sánchez, si l’únic que pot oferir-nos és humiliació, si segueix anant de la mà de la extremadreta de Vox en el judici contra la democràcia, si és incapaç de reconèixer amb valentia el dret d’autodeterminació, vol dir que vostè té un problema i es diu 80% d’aquest país que diem que no volem repressió ni empresonament”.

“Com s’atreveixen a venir a Barcelona un any després d’unes eleccions imposades? Tenen les penques de passejar-se com si no hi hagués presos polítics. No tenen cap proposta. L’única és que l’aeroport es digui Josep Tarradellas. Aquesta és la seva única proposta? Per Això han vingut?”, ha dit Mauri entre xiulets del públic.

Per tant, davant “els disset de la vergonya que estan aquí dins”, ha exclamat un “no passaran” i ha demanat la “llibertat dels presos polítics i exiliats”, reivindicant el pacifisme de l’independentisme, ja que “l’única violència és la de l’Estat”.

Mauri també ha considerat que s’ha tornat a demostrar, en la jornada de protestes contra el consell de ministres a Barcelona, que el sobiranisme “mai és violent” i ha denunciat que “l’única violència” a Catalunya la porta “l’Estat i l’extrema dreta”.

La líder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha celebrat que s’hagi “paralitzat el país, amb un efecte de vaga general”, davant un govern que “ha vingut a fer-nos concessions gracioses, com feien els consells de ministres de Franco”, i ha censurat que tractin a Catalunya “com una colònia, ni tan sols el nom de l’aeroport el podem escollir nosaltres”.

“Avui els hem demostrat que no són benvinguts, han de blindar la ciutat i enviar a piolins” (Policia Nacional), ha indicat Paluzie, que ha demanat que la reunió d’ahir entre governs “sigui l’inici del veritable diàleg basat en el fi de la repressió i el respecte al dret d’autodeterminació”.

Montse Puigdemont, de la seva banda, ha qualificat “d’enèsima provocació” la reunió del govern espanyol i ha criticat el judici contra el procés sobiranista, en el que “l’extrema dreta anirà de la mà de les institucions judicials de l’Estat”. “La unitat d’Espanya està per damunt dels drets de tots?”, s’ha preguntat, enlletgint també una UE que “permet als seus estats membres empresonar a polítics i activistes”.

Entre els més escridassats ha estat el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, en ser nomenat pels presentadors, abans de donar pas al “Borrell bo”, Toni Borrell, de l’entitat Stop Mare Mortum.

En la “fila zero” d’autoritats hi ha hagut una nodrida representació de partits, com per exemple el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, Albert Batet, Eduard Pujol o Gemma Geis (JxCat); Joan Tardà, Anna Caula o Marta Vilalta (ERC); Carles Riera (CUP); els exalcaldes Xavier Trias (Barcelona) i Dolors Sabater (Badalona), o el senador Jon Iñarritu (EH Bildu).

En aquest context, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Caula, ha assegurat que “no es deixarà mai d’exigir el dret a l’autodeterminació d’una manera pacífica i oberta al diàleg”. Així ho ha manifestat en declaracions als periodistes en el marc del Consell Popular de Ministres organitzat per Òmnium en protesta a la reunió del govern espanyol a Barcelona.

Caula creu que el poble català tornarà a demostrar aquest divendres que fa arribar les seves reclamacions “de manera pacífica i no violenta”. Una altra vegada, segons ha assenyalat, es veurà una manifestació “cívica i de reclamació contundent” d’un objectiu polític “lícit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona