Política

L’atracció de la cara B

Milers de persones segueixen el consell de ministres alternatiu, que reivindica justícia, respecte pels drets humans i la desmilitarització del país

Òmnium recorda a Sánchez que el seu problema és “el 80% de la societat catalana”

Ni cares tapades, ni furgons policials, ni corredisses. El consell popular de ministres que Òmnium Cultural va organitzar per contraprogramar la reunió dels ministres espanyols es va celebrar de manera pacífica, festiva i reivindicativa amb un seguiment multitudinari: més de 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. El resultat, per bé que únicament teòric, va ser clarament més productiu, just i esperançador que les decisions que l’executiu de Pedro Sánchez prenia de manera simultània a pocs metres de distància. “Han vingut aquí per decidir que l’aeroport es digui Josep Tarradellas? Aquesta és la seva proposta? Són uns irresponsables que ens volen sotmesos i mesells. Senyor Sánchez, si només ens pot oferir humiliació, seguir de la mà de l’extrema dreta al judici a la democràcia, si no és capaç de reconèixer amb valentia el dret a l’autodeterminació, vol dir que vostè té un problema, i aquest problema es diu 80%”, va clamar el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, referint-se al percentatge de la població catalana que rebutja “la repressió policial i judicial, els atacs a la llibertat d’expressió, un sistema monàrquic arcaic i que està a favor d’exercir el dret a l’autodeterminació”.

La representació de les diferents carteres ministerials les van assumir portaveus d’entitats com el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Unió de Pagesos, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, SOS Racisme, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Stop Mare Mortum, entre altres. També s’hi va sumar l’ANC. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, va celebrar la paralització del país en la jornada d’ahir “amb un efecte de vaga general”, davant un govern que, va dir, “ha vingut a fer-nos concessions gracioses, com feien els consells de ministres de Franco”. Paluzie va censurar que l’Estat tracti Catalunya “com una colònia”, ja que “ni tan sols el nom de l’aeroport el podem escollir nosaltres”. Per tot plegat, va insistir a “mantenir la pressió al nostre govern i als partits polítics, perquè han de ser respectuosos dels mandats electorals i perquè és amb la mobilització i la pressió de baix a dalt que aconseguirem el nostre objectiu”.

Montse Puigdemont, germana del president, va exercir com a “ministra de Justícia” en representació de l’Associació Catalana de Drets Civils i va criticar que la unitat d’Espanya hagi de passar per damunt dels drets de tothom i que la UE permeti als seus membres empresonar polítics i activistes”. L’exdiputada de la CUP Gabriela Serra, en representació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, va exercir de ministra alternativa de Defensa criticant que l’Estat espanyol gasti cada dia en aquest concepte 54,6 milions d’euros, que equivalen a 428 euros d’impostos anuals per persona. “Aquests diners no ajuden a solucionar els problemes reals que amenacen la nostra societat. Volem contribuir a la pau mundial desmilitaritzant-nos”, va dir en un dels discursos més intensos i potents del matí. Entre les seves propostes, també figurava allunyar els militars de l’educació infantil i posar fi al comerç d’armes.

Qui també ho va donar tot a l’escenari va ser l’exdiputat dels Comuns Albano Dante Fachin, que va renegar “d’una justícia d’Alsasua i de La Manada que ordena amagar portades d’El Jueves perquè no es vegi que tenim una monarquia corrupta i lladre”.

Suport dels partits
La zona d’autoritats va tenir la presència, entre d’altres, del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa; Albert Batet i Eduard Pujol (JxCat); Joan Tardà i Marta Vilalta (ERC); Carles Riera (CUP); els exalcaldes Xavier Trias (Barcelona) i Dolors Sabater (Badalona) i el senador Jon Iñarritu (EH Bildu).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona