Política

El govern va plantejar un acord de 21 punts a Sánchez

En la reunió a Barcelona va proposar desfranquitzar Espanya, aïllar la ultradreta feixista i desjudicialitzar el conflicte

La Moncloa diu que respondrà “al seu moment” al document català

El govern català va plantejar a l’executiu de Pedro Sánchez un “acord democràtic” de 21 punts per trobar una sortida al conflicte, durant la reunió que va tenir lloc a Barcelona el dijous 20 de desembre. A més de la proposta de mediació d’una comissió de personalitats independents per buscar una sortida pactada al dret d’autodeterminació, el president Torra va avançar durant l’ofrena a la tomba del president Macià, el dia de Nadal, que l’executiu català planteja al document, entre altres coses, “desfranquitzar Espanya”, “desjudicialitzar” la política i el procés sobiranista català, a més d’aïllar la ultradreta feixista i iniciar un procés de “regeneració democràtica” a l’Estat basat en l’“ètica política”, segons recollia l’ACN. El cap de l’executiu català va apuntar que, en la proposta, també es rebutja la repressió i es defensa la immersió lingüística com a model educatiu a Catalunya.

Torra va afegir que l’executiu espera ara una resposta del govern espanyol i va reafirmar que la majoria independentista no donarà suport als pressupostos de l’Estat si el govern de Sánchez no concreta una proposta política per a Catalunya tenint en compte que, segons ell, els darrers mesos no hi ha hagut cap concreció per part de l’Estat ni cap canvi pel que fa als presos i als exiliats. “En aquests últims mesos res ha canviat. No hi ha hagut cap concreció en el dret d’autodeterminació”, concloïa Torra en declaracions recollides per EFE.

Per la seva banda, fonts socialistes confirmaven ahir a l’ACN que l’executiu de Pedro Sánchez respondrà “al seu moment” a la proposta de 21 punts del govern de la Generalitat mentre la secretària per a la UE del PSOE, Iratxe García, qualificava d’anecdòtic el fet que el govern de Sánchez no hagués informat de la proposta catalana a la sortida de la reunió de presidents a Pedralbes el dijous 20 –tampoc el govern Torra va esmentar el document a la sortida de la trobada.

En declaracions a RNE, García, que és membre de l’executiva federal del PSOE, ho considerava un fet anecdòtic perquè donava valor a la represa del diàleg entre governs. A la pregunta de si Torra deixa de ser un interlocutor vàlid en insistir en el dret d’autodeterminació, la dirigent del PSOE responia que l’executiu espanyol ha de dialogar amb el president i el govern catalans com ho ha de fer amb qualsevol executiu autonòmic i descarta l’aplicació, de nou, de l’article 155 de suspensió de l’autonomia catalana com ja ha demanat, ara també, la presidenta andalusa, Susanna Díaz, al costat del PP de Pablo Casado i Cs.

LA FRASE

Per ser creïble el diàleg, necessitem conèixer amb detall quina és la proposta espanyola
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat