Política

Condemnen Ana Botella per la venda de pisos públics

L’exalcaldessa de Madrid i sis dels seus regidors hauran de pagar 22,7 milions per haver venut els habitatges per sota del preu de mercat

El màxim responsable de l’EMVS ha d’abonar tres milions

El Tribunal de Comptes ha condemnat l’exalcaldessa de Madrid Ana Botella i sis dels seus regidors a pagar 22,7 milions d’euros per haver venut el 2013 divuit promocions d’habitatge públic a un fons d’inversió per sota del preu comptable i de mercat. En la sentència es condemna també Fermín Oslé Uranga, conseller delegat de l’Empresa Municipal d’Habitatge i Sòl (EMVS) el 2013, a abonar 3.040.000 euros.

El Tribunal de Comptes considera que el menyscabament total als fons públics provocat per aquesta operació puja a 25,7 milions, dels quals Botella i els regidors han de pagar de manera solidària un màxim de 22,7 milions.

Aquesta sentència considera provat que l’operació en què es van vendre divuit promocions d’habitatge públic protegit per 128 milions d’euros a Fidere, filial de Blackstone a Espanya, es va fer per un procediment il·legal, ja que no va assegurar la concurrència i es va tancar per sota del preu comptable dels immobles, de 159 milions, i també per sota del preu de mercat.

A més de Botella, han estat condemnats els que aleshores integraven el seu equip de govern, que alhora eren membres de la Junta d’Accionistes d’EMVS: Concepción Dancausa, exdelegada del govern a Madrid; Paz González, Enrique Núñez i Diego Sanjuanbenito, alts càrrecs de l’actual govern de Madrid; Dolores Navarro, i Pedro del Corral, actual regidor de l’Ajuntament de Madrid. Tots ja han anunciat en un comunicat que recorreran contra la decisió, que no és ferma, i han recordat que la fiscalia del Tribunal de Comptes va demanar desestimar la demanda, ja que no hi apreciava responsabilitat comptable.

En aquest escrit, sostenen que l’anterior junta de govern, ara condemnada, no va intervenir ni directament ni indirectament en l’operació de venda dels habitatges a què es refereix la decisió del Tribunal de Comptes, de la qual responsabilitzen l’EMVS.

Sense cap informe

Pel Tribunal de Comptes, l’alienació de divuit promocions immobiliàries –1.860 habitatges en total– es va fer “sense elaborar un plec de condicions de la venda, sense fer un estudi tècnic de la necessitat econòmica i de la viabilitat jurídica d’aquesta venda i sense fixar amb caràcter previ, mitjançant l’informe tècnic oportú o la taxació homologada, el valor dels immobles a alienar”.

L’EMVS no va taxar els pisos abans de vendre’ls i, segons els fets provats, només disposava d’un informe de Price Waterhouse Coopers que tècnicament no permetia taxar-ne el valor i que, a més, va ser elaborat per la mateixa consultora que va assessorar Fidere.

L’EMVS “no va promoure una veritable concurrència”, hi afegeix el tribunal, que assegura que, “amb caràcter previ i, per tant, privilegiat”, l’empresa pública va facilitar informació sobre la compravenda a quatre entitats, una de les quals, Fidere, en va resultar adjudicatària.

A més, el tribunal considera que l’EMVS va acordar rebaixar el preu de venda final en 2 milions d’euros en vista de les queixes de Fidere per morositat de llogaters, sense quantificar com s’arriba tècnicament a aquesta xifra.

Pel que fa al paper dels llavors regidors i de l’exalcaldessa Ana Botella, considera provat que “no van advertir ni van evitar que l’alienació es fes a través d’un procediment il·legal i per un preu lesiu per al patrimoni públic”.

El Tribunal de Comptes adopta aquesta decisió arran de la demanda presentada pel govern de Manuela Carmena el novembre del 2017 contra la venda d’aquestes promocions al fons d’inversió Fidere, filial espanyola del fons nord-americà Blackstone, amb un perjudici per a les arques municipals que l’equip de Carmena va xifrar en 127 milions.

LA XIFRA

127
milions
de perjudici per a les arques municipals va suposar la venda de pisos públics, segons l’equip de Manuela Carmena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona