Política

L’ANC convoca a Madrid per protestar contra el judici

L’entitat prepara una manifestació al cap d’una setmana de l’inici de les vistes

Confia aplegar ciutadans d’arreu de l’Estat que comparteixin la crítica a la deriva antidemocràtica espanyola

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) prepara una manifestació a Madrid per protestar contra el judici als dirigents independentistes, segons ha pogut saber El Punt Avui. La previsió de l’entitat és que la marxa se celebri quan faci vuit dies de l’inici de les vistes, que encara no té data. Tampoc no està decidit on començarà la manifestació ni per quins carrers discorrerà. La iniciativa de l’ANC és inèdita: fins ara el moviment independentista s’havia expressat pels carrers de diverses ciutats europees, com Brussel·les, però no havia convocat cap marxa per la capital espanyola.

L’entitat que presideix Elisenda Paluzie pretén denunciar que el judici de l’1-O “és un acte d’injustícia en si mateix” impartit per “un tribunal d’excepció propi d’estats autoritaris per fer repressió política”, a partir de “fets manipulats i delictes inexistents”. “La causa general contra el procés independentista és un reflex més de la descomposició de l’Estat espanyol”, rebla el vicepresident de l’ANC, Josep Cruanyes, que fa una crida a tots els demòcrates espanyols a participar en la protesta. La convocatòria espera congregar ciutadans de l’Estat que comparteixin la crítica a la deriva antidemocràtica, motiu pel qual l’ANC està en contacte amb diferents organitzacions espanyoles.

L’assemblea, que està en contacte amb Òmnium Cultural i els diferents partits sobiranistes per preparar les protestes, algunes de les quals seran coordinades, també preveu concentracions a les diferents capitals de vegueria el mateix dia d’inici del judici. En concret, hi ha pensades protestes simultànies a les set de la tarda d’aquell dia a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Vic i a les terres de l’Ebre. També hi haurà protesta en diferents ciutats europees i del món.

Fonts d’Òmnium confirmen que s’han celebrat reunions amb l’ANC, però que encara no s’han aprovat definitivament els actes conjunts.

L’objectiu de les entitats sobiranistes és mantenir la protesta al llarg del judici i ultimen altres iniciatives durant el procés. La CUP i organitzacions afins van ser les primeres, el mes passat, a cridar a la manifestació permanent des del primer dia, sota el lema “Aturem-ho tot!”

El vicepresident, Pere Aragonès, va avançar ahir en una entrevista a l’ACN que les entitats sobiranistes anunciarien mobilitzacions “àmplies i de masses” per al dia que comenci el judici. El número 2 del govern considera que una –més que previsible– sentència condemnatòria contra els líders polítics i socials empresonats seria un “punt d’inflexió” que determinaria el futur polític de Catalunya, com la del Tribunal Constitucional que va escapçar l’Estatut el 2010.

En aquest sentit, el també conseller d’Economia preveu respostes “de país”, no només del govern, el Parlament i les forces independentistes. Tanmateix, l’adjunt a la presidència d’ERC no es vol resignar que la sentència sigui “desfavorable” i aposta per lluitar per l’absolució dels encausats, ja que “no hi ha delicte”.

Així, el govern aposta per una resposta “el més àmplia possible” a la imatge dels líders independentistes asseguts al banc dels acusats al Tribunal Suprem. Per Aragonès, la reacció catalana “s’ha de construir sobre la base mínima del 80%” que comparteix que la solució ha de ser democràtica, “amb un referèndum”, que rebutja la repressió i que se sent identificada amb els valors republicans.

“El dia 22 de gener comença un judici contra els nostres companys, polítics demòcrates, honorables, que van donar la veu al poble”, va assegurar el president de la Generalitat, Quim Torra, el dia de Nadal en el marc de l’ofrena floral a la tomba de Francesc Macià al cementiri de Montjuïc en el 85è aniversari de la seva mort. La data és un càlcul a partir de supòsits de terminis judicials, però encara no és ferma.

LA FRASE

La causa general contra el procés és un reflex més de la descomposició de l’Estat espanyol
Josep Cruanyes
Vicepresident de l’ANC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà