Política

Reunió a quatre dels governs català i espanyol

Aragonès i Artadi es trobaran amb Calvo i Batet

Vicepresidència veuria òptim que se celebrés abans del trasllat dels presos a Madrid pel judici

A una banda de la taula s’asseuran el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. A l’altra, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, la socialista catalana Meritxell Batet. Pocs detalls es coneixen encara de la reunió a quatre entre la Generalitat i La Moncloa que s’ha de celebrar aquest mes de gener, segons van anunciar les parts després de la trobada a Pedralbes dels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez. Aquell 20 de desembre ja es va produir una reunió entre Calvo, Batet, Aragonès i Artadi, abans d’aplegar-se amb els presidents.

Fonts de Vicepresidència recorden que sempre hi ha contactes d’Aragonès amb Calvo i amb els ministeris d’Economia i d’Hisenda, però que no hi ha tancat dia i hora i que no seria el primer cop que el calendari es veu alterat, per exemple, per la política andalusa. Les mateixes fonts asseguren que cal tenir en compte l’inici del judici de l’1-O –la data del qual tampoc no està fixada– perquè les vistes no enterboleixin el clima de la trobada i que seria “ideal” que la reunió se celebrés abans del trasllat dels presos polítics a Madrid. Fonts de Presidència mantenen que el calendari no té res a veure amb si els presos ja són o no a la capital espanyola i que aquest no és cap element que el condicioni, almenys per part catalana.

En qualsevol cas, la reunió no té encara definit l’ordre del dia. Després de Reis el govern enviarà dos documents a La Moncloa per negociar durant la trobada, segons va explicar recentment Artadi a l’ACN, uns esborranys que “fa temps” que s’estan elaborant relacionats amb la diagnosi de la situació política i possibles sortides.

Iceta agita el fantasma de Vox

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va agitar ahir el fantasma de la ultradreta i va insistir que si ERC i el PDeCAT no donen suport a la tramitació i aprovació dels pressupostos espanyols, el seu partit no entrarà a negociar un eventual suport als de la Generalitat. En declaracions a Efe, Iceta va instar l’independentisme a “reflexionar” sobre si, amb la seva actitud cap als pressupostos estatals, pot afavorir la continuïtat del govern “dialogant i progressista” de Pedro Sánchez o bé provocar que acabi governant una “triple aliança de dreta” formada pel PP, Ciutadans i Vox, “absolutament conservadora i reaccionària”. Des de Batea, el president de la Generalitat, Quim Torra, li va respondre: “Han sortit els presos polítics de la presó? Han tornat els exiliats? Ha fet el president Sánchez cap moviment sobre l’exercici del dret a l’autodeterminació? Crec que les respostes són no i, per tant, la nostra resposta als pressupostos d’Espanya continua sent no.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES
política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra