Política

Evacuen el portaveu del govern francès per l’entrada d’un grup d’‘armilles grogues’ al ministeri on té el despatx

Benjamin Griveaux qualifica l’acció d’“inadmissible” i afirma que no és un atac contra ell “sinó a la República”

Les protestes deriven en aldarulls a París i altres ciutats franceses

El portaveu del govern francès, Benjamin Griveaux, ha hagut de ser evacuat aquesta tarda arran de la irrupció d’un grup d’armilles grogues a l’edifici on es troba el seu despatx, al ministeri de Relacions amb el Parlament, al carrer Grenelle de París.

El grup, format per entre deu i quinze persones, ha forçat la porta amb un vehicle d’obres que han trobat a prop i han accedit al pati, on han danyat dos vehicles, una tanca i han trencat diversos vidres.

En una breu compareixença davant els mitjans, Griveaux ha explicat que estava treballant a l’oficina i el responsable de seguretat l’ha avisat que havia de marxar, cosa que ha fet juntament amb els seus col·laboradors per una porta del darrere.

El portaveu ha qualificat l’incident d’“inacceptable i inadmissible” i subratllat que no se l’ha atacat a ell “sinó a la República” i a la “democràcia”. Griveuax s’ha mostrat confiat que els autors puguin ser identificats gràcies a les càmeres de vigilància i que siguin detinguts i “castigats”.

“No cedirem davant els violents ni als que demanen enderrocar el govern”, ha avisat en una al·lusió directa als armilles grogues.

L’incident s’ha produït en el vuitè dissabte consecutiu de protestes d’aquest moviment, que han derivat en aldarulls en algunes ciutats franceses, sobretot a París. El portaveu havia llançat ahir un missatge de mà dura contra els qui continuen participant en les accions dels armilles grogues, als quals va qualificar d’“agitadors que volen la insurrecció i enderrocar el govern” i el president, Emmanuel Macron.

Aldarulls a París

Milers de persones han participat aquesta tarda en una manifestació a la capital francesa, durant la qual s’han produït enfrontaments entre una minoria de participants i les forces de seguretat.

Els primers altercats han tingut lloc a les proximitats de la Prefectura de Policia, al costat el Sena, poc després de les dues del migdia, a l’inici de la marxa entre l’Ajuntament i l’Assemblea Nacional. La policia ha respost amb gasos lacrimògens al llançament de pedres i ampolles per part de manifestants encaputxats.

Uns quaranta minuts més tard la situació ha degenerat i els agents han tornat a recórrer als gasos i a les càrregues per fer retrocedir desenes de persones que intentaen travessar el sena per la passarel·la Léopold Sédar Senghor , davant el jardí de les Tulleries, fora de l’itinerari marcat per a la manifestació.

Quan els manifestants ja es dispersaven, grups violents han multiplicat els atacs contra els agents amb tota mena de projectils i han cremat contenidors, papereres, motos, cotxes i inclús una gavarra restaurant amarrada a la zona.

Almenys un agent ha resultat ferit per l’impacte d’una bicicleta que li han llançat des diversos metre d’altura.

A banda de París, s’han produït aldarulls a ciutats com Tolosa, on s’han aixecat algunes barricades al barri de Carmes, Montpeller, Ruan, Nantes, Rennes o Beauvais.

El ministre d’Interior, Christophe Castaner, ha fet una crida “ ala responsabilitat i al respecte a la llei”.

Aquest matí, centenars d’armilles grogues han participat en una altra marxa a París, entre els Camps Elisis i la plaça de la Borsa, que s’ha desenvolupat sense actes violents ni xocs amb la policia.

Els manifestants han cridat consignes contra el president francès com “Macron, dimissió”.

A l’espera de xifres definitives, fonts policials citades per Efe calculen que fins a les tres de la tarda els armilles grogues han reunit 25.000 manifestants a tota França, 3.500 dels quals a París.

La xifra queda força per sota dels 282.000 manifestants que, segons les forces de l’ordre, van sortir al carrer el 17 de novembre, el moment àlgid de les mobilitzacions. Ara bé, duplica els 12.000 participants en les protestes del passat 29 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona