Política

Marc Artigau guanya el 51è Premi Josep Pla amb la novel·la ‘La vigília’

L’escriptor expressa la contradicció de sentir molt alegria pel guardó i alhora “tristesa i ràbia de viure en un país on hi ha presos polítics i el govern legítim està exiliat”

Guillermo Martínez s’endú el 75è Premi Nadal amb la novel·la ‘Los crímenes de Alicia’

Marc Artigau s’ha endut aquest diumenge el 51è Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília i l’escriptor argentí Guillermo Martínez ha guanyat el Premi Nadal de l’editorial Destino amb la novel·la Los crímenes de Alicia. Els premis s’han donat a conèixer en la tradicional vetllada literària de Reis a l’Hotel Palace de Barcelona.

Artigau (Barcelona, 1984) ha manifestat en rebre el guardó la contradicció que viu de sentir l’alegria de guanyar el premi i, al mateix temps, “tristesa i ràbia de viure en un país on hi ha presos polítics i el govern legítim de la Generalitat està exiliat”. L’escriptor ha augurat que en el futur, “quan recordem aquests anys sentirem molta vergonya del que està passant”. “La diferència entre la ficció i la realitat és que la ficció la podem reescriure però la realitat no la podrem”, ha lamentat.

L’obra narra la història del Raimon, un noi que escriu contes a la ràdio –com el mateix autor– i que, un dia, rep el misteriós encàrrec d’una senyora gran que li demana que escrigui la seva biografia. A partir d’aquest moment, el Raimon intentarà esbrinar què hi ha darrera d’una oferta que no sembla innocent.

El premi està dotat amb 6.000 euros i 32 originals optaven a la mateixa distinció. Bon dia, són les vuit! d’Antoni Bassas va ser la guanyadora l’edició anterior.

Enigmes a l’univers d’Alícia al país de les meravelles

Guillermo Martínez (Bahía Blanca, 1962) s’ha imposat amb Los crímenes de Alicia als altres 343 originals presentats enguany al Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros.

Martínez torna amb aquesta novel·la a l’univers de Los crímenes de Oxford (Planeta). En el sí de la germandat de Lewis Carroll, sorgeixen crims de naturalesa vinculada a l’univers literari d’Alícia al país de les meravelles. El professor de lògica Arthur Seldom i un jove estudiant de matemàtiques uneixen forces per investigar què passa.

Los crímenes de Oxford va ser distingida amb el Planeta Argentina i va ser adaptada als cinemes pel director Álex de la Iglesia amb John Hurt i Elijah Wood en el repartiment. Si la primera gira a l’entorn de les seqüències matemàtiques, aquesta segona se serveix dels símbols a l’entorn de la cèlebre novel·la de Carroll.

En l’edició anterior es va distingir Alejandro Palomas per la novel·la Un amor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia