Política

El Consell de Ministres aprovarà els pressupostos aquest divendres

El president del govern espanyol Pedro Sánchez no té garantits els suports necessaris per tirar-los endavant

Aragonès referma el ‘no’ d’ERC als comptes i el condiciona a una taula de negociació i la fi de la repressió

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest divendres el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat, per, a continuació, iniciar el tràmit parlamentari, segons ha avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a Efe i ha pogut confirmar l’ACN de fonts de la Moncloa. En l’entrevista, Pedro Sánchez ha explicat que seran uns comptes “carregats de sentit comú i també de valors socials que fan falta al nostre país”. Sánchez, però, no té garantits els suports perquè els comptes tirin endavant ja que els partits catalans no pensen votar-hi a favor si no hi ha cap proposta política per a Catalunya.

Condicions d’Aragonès

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha refermat que “ara per ara” ERC està situada en ‘no’ aprovar els pressupostos de l’Estat i condiciona el sentit del vot a dos factors: treure la causa independentista dels tribunals creant una taula de negociació política formada per Catalunya i l’Estat, i que el govern espanyol acabi amb la repressió. Així ho ha manifestat en una entrevista a Rac 1. Preguntat per com el govern de Pedro Sánchez pot demostrar la segona condició, Aragonès ha respost que hi haurà oportunitats per, a través de l’advocacia de l’Estat o de les indicacions generals que dona la fiscalia, demostrar clarament que no està per la línia repressiva. En aquest context, ha instat Sánchez a donar raons que justifiquin la necessitat de continuar amb l’estabilitat del seu govern.

D’altra banda, aquest dilluns, per exemple, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar que la seva formació no deixarà “ni tramitar” els pressupostos, en cas que el president espanyol, Pedro Sánchez, no faci cap oferta política “seriosa” per a Catalunya, mentre que ERC també manté el no i no ha debatut si permetrien tramitar-los.

D’altra banda, just abans d’acabar l’any, el PP va usar la majoria absoluta al Senat per vetar els objectius de dèficit 2019-2021 –on estava inclòs el sostre de despesa del 2019-, que suposaven per al govern espanyol disposar de 6.000 milions d’euros més per elaborar els pressupostos de l’any vinent. Dies abans, el Congrés va aprovar un dèficit públic de l’1,8% del PIB per al 2019 (cinc dècimes per sobre de l’actual, en l’1,3%) però, segons la Llei d’estabilitat pressupostària modificada pel PP, calia que el Senat referendi les xifres.

El PP no va canviar el guió i va votar en contra dels objectius de dèficit, que ja comptaven amb l’aval de Brussel·les. Això obliga el govern espanyol a configurar el pressupost del 2019 amb el sostre de despesa de l’1,3% fixat per l’executiu de Mariano Rajoy. D’aquest 6.000 milions d’euros , 2.500 anaven destinats a les comunitats autònomes, 2.500 per a pensions i 1.000 milions d’euros per al govern central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona