Política

Diputats britànics denuncien l’assetjament dels manifestants

Més de 60 legisladors a favor i en contra del ‘Brexit’, preocupats per la tensió a fora del Parlament

Alemanya i Irlanda intenten donar un cop de mà a May

En les hores prèvies a l’inici avui del debat de l’acord del Brexit, que es votarà dimarts que ve, 60 diputats de tots els partits polítics, a favor i en contra del Brexit, van denunciar l’assetjament al qual estan sotmesos fora del Parlament. L’última víctima va ser la diputada proeuropea tory Anna Soubry, escridassada dilluns per un grup pro Brexit amb crits de “nazi” i “escòria”. “Expressem la nostra seriosa preocupació pel deteriorament de l’ordre públic i la situació de seguretat a l’exterior del Parlament. Inclòs el College Green”, deia la carta, adreçada a la policia.

La presentadora de SkyNews, Kay Burley, va denunciar l’abús “intimidatori, agressiu i vil” contra ella i altres periodistes mentre tracten d’informar del Brexit a les portes de Westminster. “S’ha d’aturar aquesta mena de feixisme”, va protestar John Bercow, el president dels Comuns. La diputada laborista Mary Creagh va recordar l’assassinat de la diputada laborista Jo Cox durant la campanya del referèndum de 2016 en mans d’un fanàtic d’extrema dreta. La policia va dir que està analitzant les proves per determinar si obre una investigació criminal.

La tensió es pot mastegar fora del Parlament i també a l’interior de la cambra, on ningú no sap què passarà. Ni tan sols la primera ministra. El Parlament intenta de totes les maneres evitar que hi hagi un Brexit sense acord si es rebutja, com es preveu, el pacte de Theresa May. Ahir es van votar dues esmenes presentades per un grup transversal a la llei de negocis que ha de donar poders al govern per accedir a diners per portar a terme la sortida del Regne Unit de la UE sense acord. Les esmenes pretenien limitar aquests poders. A l’hora del tancament d’aquesta edició encara no se sabia el resultat de la votació.

Altres grups demanen a May que descarti la sortida sense acord, que es debati un acord com el de Noruega amb la UE, fins i tot una pròrroga de l’article 50. May reitera que serà el seu acord o res, mentre intenta aconseguir més suport. Ahir va rebre a Downing Street diputats del seu partit contraris al seu pacte per tractar de fer-los canviar de parer. May valora incloure en la moció del seu acord el compromís que el Parlament pugui decidir si accepta o no la implementació del pla d’emergència a Irlanda del Nord al final del període de transició, el 2021.

També espera aconseguir concessions d’Europa per intentar salvar un acord que sembla insalvable ara mateix. Ahir es van reunir a Dublín per quarta vegada els ministres d’Afers Estrangers irlandès i alemany, Simon Coveney i Heiko Maas, per discutir quines garanties poden oferir a May per ajudar-la. “S’ha acabat el temps de tots aquells que viuen d’il·lusions. No hi ha cap alternativa a l’acord de 585 pàgines”, va dir Coveney a tots els que demanen plans alternatius a May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona