Política

Un estudiant sacseja Alemanya

Un ‘hacker’ de 20 anys sense grans coneixements informàtics, causant del pitjor ciberatac del país

El líder d’Els Verds, escaldat pel funcionament de les xarxes socials, decideix abandonar Twitter

“Sembla que no era conscient de la dimensió del que feia”, afirmava ahir a Der Spiegel un dels investigadors encarregats d’esbrinar el pitjor ciberatac registrat a Alemanya. Es referia al noi de 20 anys, un estudiant que viu amb els pares a Hessen (oest), que va quedar detingut durant unes hores com a “responsable” de la filtració de dades personals de centenars de polítics, inclosa la cancellera, Angela Merkel, i altres rostres coneguts de la vida pública alemanya.

Un nano corrent, que no va rebre cap mena de suport dels serveis secrets estrangers ni de hackers internacionals –com ara els russos, a qui s’atribueix un cas semblant, que va tenir lloc fa dos anys, amb el servei d’intranet del Parlament federal (Bundestag)–. Ell solet, a casa, va trobar el camí fins als comptes de diputats, membres del govern i fins i tot el president del país, Frank-Walter Steinmeier. Cinc dies després de sortir a la llum l’escàndol, els investigadors de la Policia Federal d’Investigacions Criminals (BKA) van trobar la “pista digital” del lladre dels secrets que es creien ben guardats. Diumenge al vespre el van visitar a casa seva, però el noi ja havia destruït el seu ordinador. Va ser detingut, va confessar, es va mostrar disposat a col·laborar en les investigacions... I va recuperar la llibertat, dilluns al vespre, ja que la fiscalia de Frankfurt, que porta el cas, va entendre que no hi ha risc de fuga.

El mòbil del noi és, pel que se sap, “l’enuig contra la classe política”, de manera generalitzada, així com contra els personatges de la vida pública i fins i tot els periodistes afectats per les filtracions. Actuava en solitari, però amb la seva acció va activar les alertes sobre la fragilitat dels sistemes que cuiden la ciberseguretat nacional de la primera potència europea. La difusió de dades personals està castigada amb penes de fins a tres anys de presó. Però tot fa pensar que, tenint en compte que no hi ha precedents delictius, tot acabarà en mesures menors.

El Ministeri de l’Interior va tenir els primers indicis del ciberatac poc abans de les festes de Nadal, quan va detectar dos comptes a Twitter, amb els noms de God i Orbit, que van filtrar les primeres dades personals.

En qüestió de pocs dies, eren centenars els afectats, tot i que, segons el BKA, no hi va haver filtracions que posessin en perill la seguretat nacional. Algunes dades eren antigues o corresponents a comptes que ja estaven tancats, mentre que d’altres eren irrellevants. Els afectats s’estenen a tot l’espectre polític alemany, amb una excepció: la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), l’únic partit parlamentari contra el qual sembla que el noi no tenia res a dir.

Horst Seehofer, va anunciar la creació d’un sistema “d’alerta immediata” per detectar ciberatacs. No se sap encara en què consistirà aquest sistema. De moment, el noi de Hesse ha deixat en evidència la fragilitat del món digital.

Tot aquest enrenou coincideix amb el debat obert per la decisió del líder d’Els Verds, Robert Habeck, de “trencar” amb les xarxes socials. Habeck és ara per ara l’estrella d’un partit de nou emergent en el panorama alemany, situat en els sondejos en segona posició, després dels conservadors de Merkel i molt per sobre dels socialdemòcrates.

El nou líder d’Els Verds ha tingut un parell d’ensopegades amb les seves piulades a Twitter. En una de les quals semblava que qüestionava la puresa democràtica d’un land de l’est, Turíngia, bastió de la ultradretana AfD. Habeck se’n va disculpar. Però, per si de cas, escaldat per la capacitat polaritzadora que té Twitter, ha decidit abandonar les xarxes socials.

LES XIFRES

50
servidors
van ser utilitzats pel pirata informàtic per penjar dades no autoritzades.
350
experts
formaran part d’un grup que crearà Interior per detectar ciberatacs.

Investiguen una pallissa brutal a un líder ultradretà

Les imatges del diputat ultradretà Frank Magnitz, líder al petit land de Bremen de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), amb un cop brutal al cap i ensangonat, van desfermar ahir les condemnes generalitzades de la classe política alemanya. Magnitz, de 66 anys, va ser víctima d’un atac amb un objecte contundent al cap la tarda abans, al centre històric d’aquesta ciutat estat del nord del país. Els agressors no en van tenir prou colpejant-lo, sembla que amb una biga de fusta, sinó que un cop a terra li van clavar més i més puntades de peu al cap, fins a deixar-lo inconscient i malferit.

La pallissa brutal s’afegeix a una sèrie d’accions contra locals d’AfD en diversos punts del país. La policia investiga tots aquests casos, agreujats ara amb aquesta agressió física a un diputat, que va ingressar amb ferides greus en un hospital. “Un mal dia per a la democràcia“, titulava ahir Süddeutsche Zeitung, diari de referència a Alemanya, mentre a les xarxes s’escampaven les condemnes de tots els partits polítics i els clams d’AfD contra la campanya d’assetjament polític de què assegura que és objecte, il·lustrada ara amb les fotografies de la brutalitat indiscutible contra el seu diputat.

Magnitz, antic partidari del centredreta de Merkel, és contrari a l’euro i a la política de refugiats de la cancellera. Va entrar a formar part d’AfD el 2013. El partit és el primer de l’oposició després d’haver obtingut el 12,6% dels vots en els comicis del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.