Política

El govern veu “lluny” negociar els comptes de Pedro Sánchez

ERC i el PDeCAT han de decidir si bloquegen la tramitació quan els aprovi divendres el Consell de Ministres

Reiteren que per asseure’s cal oferir una solució política per a Catalunya

Si no hi ha cap gest imminent els pròxims dies de l’executiu espanyol oferint una “solució política” per a Catalunya, la posició del govern de la Generalitat, i per extensió de PDeCAT i ERC, serà mantenir el no al pressupost general de l’Estat (PGE) que Pedro Sánchez presentarà divendres després que s’aprovin al Consell de Ministres. I no només serà un no als comptes, sinó que segurament serà una negativa a la possibilitat d’asseure’s a negociar. La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va advertir al president espanyol que ho veu “lluny, molt lluny”, coincidint amb el vicepresident, Pere Aragonès (ERC), i el president del PDeCAT, David Bonvehí, en el fet que el PSOE no pot desvincular una proposta política per a Catalunya de la negociació dels comptes.

També és cert, però, que cap dels tres interlocutors va deixar clar si optaran d’entrada per la fórmula de bloquejar la seva tramitació amb una esmena a la totalitat, un debat obert públicament a les xarxes dins del PDeCAT, però que ahir Bonvehí va tornar a remarcar que difícilment tindrà continuïtat si Sánchez no fa un gest amb Catalunya abans de divendres. Les formacions deixen aquesta porta oberta perquè el govern manté, com va reconèixer Artadi, que conjuntament amb Aragonès mantenen contactes amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, per tancar una reunió aquest mes, com es van comprometre en el “pas endavant tímid” que va significar la reunió de Pedralbes del 20 de desembre. Aragonès i Bonvehí insisteixen a demanar que s’obri una taula de negociació bilateral entre els executius, especificant els interlocutors i un calendari, tot i que el vicepresident anava més enllà i demanava que la trobada sigui “flexible” i que, pel que fa a la part catalana, “es plantejarà el dret d’autodeterminació”.

Bassa no vol un no rotund

L’exconsellera de Treball Dolors Bassa, en una entrevista des de la presó a RAC1, assegurava que no era partidària d’aprovar els comptes, però tampoc els donaria un “no rotund” en espera que l’executiu espanyol, si vol aprovar-los, “faci un gest, el que sigui, però que el faci”. I ho argumentava dient: “No podem deixar caure el govern de Pedro Sánchez, advertint que “l’alternativa a tombar aquest govern és molt pitjor amb el PP, Ciutadans i l’extrema dreta”.

Sánchez torna a Barcelona en un acte del PSC

Pedro Sánchez tornarà a Barcelona aquest dissabte per participar en un acte del PSC, en condició de secretari general del PSOE, per obrir l’any polític fent un repàs dels set mesos del seu govern, i en el qual donarà valor a les fites assolides en matèria social i defensarà la utilitat del pressupost general de l’Estat, que el dia abans haurà aprovat el Consell de Ministres.

Així ho va explicar el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que també va descartar que l’executiu socialista faci cap “gest” a Catalunya per fer possible l’aprovació del pressupost: “Els gestos que tindrem amb Catalunya són els mateixos que tindrem amb altres comunitats autònomes d’Espanya, que són els que tenen a veure amb les prioritats polítiques, les polítiques socials que milloraran notablement la situació dels ciutadans, i inversions territorials”, va assegurar Ábalos.

Fonts del govern espanyol van explicar que no s’ha previst que el president espanyol mantingui una reunió o es vegi amb el president de la Generalitat, Quim Torra, aprofitant aquest desplaçament. A més, divendres Torra té previst desplaçar-se a Waterloo i dissabte iniciarà un altre viatge als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona