Política

El rei demana respecte per les decisions judicials

El monarca fa pinya amb el poder judicial quan falten poques setmanes per al judici de l’1-O i defensa la legitimitat dels jutges

L’entrega dels despatxos als nous jutges es trasllada de Barcelona a Madrid

El rei Felip VI va demanar ahir respecte per les decisions judicials i va assegurar que el poder judicial té “plena legitimitat”. El monarca va fer pinya amb el poder judicial quan falten poques setmanes per a la celebració del judici de l’1-O al Tribunal Suprem, i ho va fer durant l’entrega dels despatxos als nous jutges, un acte que des del 1997 es feia a Barcelona i que ahir, per primer cop, es va dur a terme a Madrid.

Felip VI va defensar davant els màxims representants del poder judicial la separació de poders i la “legitimitat” dels jutges espanyols. “La funció de jutjar i fer executar allò jutjat, atribuïda en exclusiva a un poder de l’Estat, independent i plenament separat dels altres poders, així com el respecte a les resolucions dictades, són condicions indispensables en qualsevol democràcia digna de ser-ho”, va dir. El lliurament dels despatxos judicials va tenir lloc a les portes del judici que ha de fer seure al banc dels acusats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, exconsellers i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. També va coincidir amb la negociació que Ciutadans i el PP mantenen amb Vox a Andalusia. En aquest context, el rei d’Espanya va alertar que la Constitució “empara però limita l’exercici del poder polític”. “El valor de la Constitució el trobarem sobretot en el fet que és la garantia dels valors suprems d’una societat lliure, sense els quals no resultaria recognoscible com a tal, perquè encarna la màxima qualitat democràtica d’una societat i empara, alhora que limita, el poder polític”, va declarar. Felip VI va demanar, així mateix, un compromís a tota la societat per estar “permanentment compromesa amb els valors constitucionals: la llibertat i el pluralisme polític, la justícia la igualtat i el respecte a la dignitat de les persones”. Als 63 nous jutges als quals va lliurar els despatxos (40 dones i 23 homes) els va recomanar que “desterrin” de la seva actuació qualsevol “impuls o interès personal” i que facin prevaldre “l’interès general i de la societat”.

A Madrid, puntualment

L’acte d’entrega de despatxos a la nova promoció de jutges va tenir lloc a Madrid després de 22 anys fent-se a Barcelona, que és on hi ha la seu de l’Escola Judicial. El trasllat de l’acte per primer cop a Madrid respon als 40 anys de la Constitució i als 25 anys de l’aprovació de la llei que atribueix al CGPJ la formació dels jutges. Així ho va assegurar el president del CGPJ, Carlos Lesmes, que va afirmar que es tracta d’un fet “puntual” que no té res a veure amb eventuals problemes de seguretat si l’acte es fes a Barcelona. Lesmes va garantir que l’any que ve es recuperarà la tradició de lliurar els despatxos a Barcelona.

El canvi d’escenari no ha estat ben rebut pels jutges catalans. La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, va considerar que el trasllat de l’acte a Madrid representa “un gran error” que resulta “molt desencoratjador” per als que treballen aquí i estimen l’escola, deia. La Sala de Govern del TSJC també va expressar al desembre la seva “profunda decepció” pel canvi.

El Suprem acceptaria citar Rajoy de testimoni

Redacció

El tribunal que jutjarà l’1-O serà “generós” i “garantista” a l’hora d’acceptar testimonis proposats per les defenses, segons va afirmar ahir en una conversa informal amb periodistes el president del CGPJ, Carlos Lesmes. Es preveu que les defenses sol·licitin centenars de testimonis, entre afectats per les càrregues, policies i ex-alts càrrecs del govern del PP. Vox, que actua coma acusació popular, ha demanat que testifiquin, entre d’altres, l’expresident Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro. Lesmes va afirmar que el tribunal vol ser garantista “especialment en aquest cas, ja que s’han qüestionat les garanties del tribunal”, i que serà “generós” i admetrà pràcticament tot el que es plantegi. Amb el judici en marxa, les defenses podran renunciar a alguns testimonis per “redundants o innecessaris”.

Les defenses ultimen els seus escrits, que podran presentar fins al 14 de gener. El judici començarà a finals de gener o principis de febrer, i es concentraran les sessions de dimarts a dijous, de les deu del matí a les sis de la tarda, amb hora i mitja per dinar. Els acusats en presó preventiva seran traslladats a presons madrilenyes per assistir a totes les sessions del judici, que es podria allargar fins a tres mesos. El tribunal confia a notificar la sentència abans de les vacances d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona