Política

El Suprem sol·licita a Interior que traslladi els presos polítics a Madrid

El president de la Sala Segona demana al ministre Fernando Grande-Marlaska que els líders independentistes estiguin a disposició del tribunal l’última setmana de gener

El tribunal encara no ha anunciat la data de l’inici de les vistes

El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem (TS) espanyol, Manuel Marchena, ha sol·licitat al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que “adopti les decisions” oportunes per al trasllat dels presos polítics catalans l’última setmana de gener.

En un ofici signat aquest dijous, Marchena demana al titular d’interior que realitzi les gestions oportunes per garantir la presència dels nou líders independentistes de cara al judici de l’1-O, que presideix el mateix magistrat.

Tot i que encara no s’ha fixat la data de l’inici de les vistes, el president del tribunal vol assegurar-se que no hi ha cap inconvenient amb els terminis que fixa la llei. I també perquè, un cop es faci públic el dia de la primera sessió, tots nou acusats estan ja a presons madrilenyes i a disposició de la sala.

En l’ofici, el president del tribunal apunta que la Llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) determina que, un cop es fa pública la data d’inici del judici, els presos s’han de conduir “immediatament” a la presó de la població on s’hagi de celebrar el judici. En canvi, sobre aquesta qüestió, el reglament penitenciària substitueix aquesta “immediatesa” per un període de 30 dies.

Marchena diu que ni la “celeritat” imposada per la Lecrim ni el període fixat de 30 dies del reglament penitenciari poden estar per sobre del criteri de la seguretat i d’un trasllat que “respecti la dignitat i el dret de tot acusat de tenir un procés sense dilacions indegudes”.

Per tot plegat, demana al ministre que “adopti les decisions que resultin indispensables” per garantir la presència davant de la sala dels acusats que estan privats de llibertat l’última setmana de gener.

Finals de gener o començaments de febrer

En l’escrit també es recorda que està a punt de vèncer el termini perquè les defenses presentin els seus escrits (acaba la setmana vinent) i que, serà llavors, quan el tribunal dictarà una de les darreres resolucions abans de l’inici del judici. Es tracta de la declaració de pertinença de proves proposades i l’assenyalament de les sessions del judici.

Per tant, la data d’inici del judici es coneixerà en pocs dies, i oscil·larà entre finals de gener i principis de febrer. Abans dels interrogatoris dels acusats, hi haurà una o dues sessions reservades a les qüestions prèvies.

Trasllats des de tres presons diferents

Es desconeix encara a quins centres madrilenys estaran reclosos mentre duri el judici. En qualsevol cas, els trasllats s’hauran de fer des de Lledoners (en el cas de Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Sànchez, Cuixart i Forn) Puig de les Basses (Dolors Bassa) i Mas d’Enric (Carme Forcadell).

Els Mossos seran els responsables dels operatius de les sortides de les presons catalanes i, si es torna a repetir el protocol del trasllat a Catalunya, els portaran fins a Brians. La Guàrdia Civil serà l’encarregada de completar el trasllat fins a la capital espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona