Política

Téllez afirma que va agafar els cartells del cotxe policial “per evitar detinguts”

Tres agents de la Guàrdia Urbana asseguren que van “insistir” al regidor que seguien l’ordre de la fiscalia

El material era polític no de l’1-O, sosté la defensa

El regidor i extinent d’alcalde de la CUP a Badalona José Téllez va assegurar ahir en el judici, com a acusat d’un delicte de desobediència greu a l’autoritat, que aquell 25 de setembre del 2017 va actuar com a “mediador” entre un grup d’activistes que “defensava les seves idees” i tres caporals de la Guàrdia Urbana que van confiscar-los uns cartells d’Òmnium, amb el lema Hola Europa. Hola República. Sí, sota l’empara de l’ordre de la fiscalia de comissar tot el material de l’1-O. Hi va afegir que al final va agafar els cartells del cotxe policial en pujar la tensió i “per evitar mals majors”, ja que no volia que “hi hagués detinguts per la Guàrdia Urbana pel fet de complir una ordre irregular de la fiscalia”.

En el judici, els tres agents van explicar que les cinc persones que eren a l’avinguda Francesc Layret van respondre’ls amb “correcció” i es van identificar. Una de les testimonis va aclarir que no acceptaven que els agafessin també l’escala i, al final, els la van tornar. Van indicar que la situació es va enredar quan una dona va dir que havia trucat a l’alcaldessa (Dolors Sabaté) i que deia que no els podien agafar els cartells. Es van aplegar una vintena de persones i un dels agents va declarar que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, “ens va demanar que miréssim cap a un altre costat” i va acusar el líder civil d’“escalfar l’ambient”, mentre altres els insultaven. En arribar el llavors tinent d’alcalde, els agents van dir que van informar-lo que complien ordres dels seus superiors, seguint la instrucció de la fiscalia, però que Téllez no els va fer cas i va agafar els 42 cartells comissats i que no ho van evitar per no crear més enrenou, i li van requerir el DNI.

Esperanza Aguirre

La fiscal va mantenir la petició de demanar sis mesos de presó i d’inhabilitació per a Téllez, en assegurar que, “malgrat ser informat pels agents, de manera coactiva i usant el seu càrrec de regidor, de manera contumaç va desautoritzar els agents i l’ordenament jurídic”.

Per contra, la defensa, exercida per l’advocada Montserrat Salvador, va qüestionar la potestat de la Guàrdia Urbana de ser policia judicial, i que el TSJC va excloure aquest cos en assumir la causa de l’1-O. Va exposar que “l’ordre de la fiscalia va ser qüestionada per l’alcaldessa de Badalona, màxima autoritat vers els agents”. Hi va afegir que els cartells “eren d’una opció política” i no de l’1-O i, per tant, fora de l’ordre de fiscalia. Salvador va sostenir que el delicte de desobediència greu “era desmesurat” i va recordar el cas de l’expresidenta de Madrid Esperanza Aguirre, que va fugir d’un control policial, i la seva causa es va arxivar.

El regidor de la CUP va estar acompanyat d’un grup de ciutadans i polítics, amb l’exalcaldessa de Badalona, el tinent d’alcalde barceloní Jaume Asens i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, entre d’altres.

LA FRASE

Vaig voler salvar la imatge de la Guàrdia Urbana de Badalona davant una ordre irregular de la fiscal
José Téllez
regidor de la cup

LA XIFRA

6
mesos de presó
per desobediència greu i sis més d’inhabilitació per a càrrec públic demana la fiscal per Téllez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona