Política

Crida per cobrir les despeses dels observadors al TS

La plataforma catalana International Trial Watch demana donatius a la ciutadania per poder dur-los al judici

La plataforma Internaciomal Trial Watch (ITW), impulsada per sis entitats de juristes i de defensa dels drets humans catalanes, fa una crida la ciutadania perquè col·labori amb donatius per poder sufragar l’estada d’observadors estatals i internacionals de reconegut prestigi en el judici dels independentistes catalans al Tribunal Suprem, a Madrid. L’inici de la vista és a tocar, ja que serà a finals de mes o la primera setmana de febrer.

Per a aquest repte, les entitats van acordar que no acceptarien “cap subvenció de cap administració, per mantenir la independència política i econòmica del grup d’experts”, explica el director de l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans (OSPDH), Iñaki Rivera, i per això fan una crida a la col·laboració social. Els experts convidats no cobraran honoraris, però sí que cal comprar-los bitllets d’avió o de tren i sufragar la seva estada a Madrid. L’equip final serà en funció dels recursos assolits. Per ara no s’avancen noms d’acadèmics i personalitats que ja han confirmat la seva presència, fins a tenir tots els observadors confirmats.

Per Rivera, el fet que el judici als dotze encausats sigui televisat serà una garantia perquè “tota la ciutadania valori la gravetat del que està passant, i que cadascú faci la seva interpretació”. L’equip d’observadors estatals i mundials ho interpretarà de forma tècnica i explicarà a l’opinió pública si l’enjudiciament de líders polítics i civils catalans s’ha dut a terme per una justícia imparcial i independent, i amb el degut respecte als drets humans.

Per això la plataforma s’ha marcat tres eixos de treball. En el primer, una vintena d’acadèmics estatals faran una valoració processal del judici; en el segon, un grup d’advocats valoraran les qüestions jurídiques, i en el tercer un grup de representants d’organitzacions de drets humans vigilaran que se’ls respectin i el seu estat anímic i físic, especialment als presos preventius, en feixugues condicions. A més, es vol que dues persones facin “una relació diària del judici, endreçada amb l’enumeració de drets humans respectats o no”, i una valoració setmanal del judici, a banda dels informes finals dels observadors.

LA XIFRA

6
entitats
de la plataforma ITW són: Irídia, Novact, Institut de Drets Humans, OSPDH, ACDddhh i Col·lectiu Praga.

LA FRASE

Per poder garantir la independència política i econòmica dels observadors, necessitem donatius
Iñaki Rivera
director de l’observatori del sistema penal i drets humans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia