Política

Junqueras i Romeva: “Vam fer política”

L’advocat de l’exvicepresident i l’exconseller d’Exteriors, en l’escrit de defensa, demana la seva absolució en no ser delictives les seves accions

Sol·licita al Suprem la seva posada en llibertat en el judici “per dignitat”

El vicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva –que s’enfronten a 25 i 16 anys de presó, respectivament, acusats de rebel·lió– sol·liciten al Tribunal Suprem la seva absolució ja que consideren que la fiscalia i la resta d’acusacions han encaixat per la via penal les seves actuacions, que emmarquen en una “acció política” realitzada de forma “pacífica, democràtica, legítima i parlamentària”. Per garantir “el seu dret de defensa i la seva dignitat”, la defensa demana al tribunal la llibertat provisional de Junqueras i Romeva per afrontar el judici amb totes les garanties.

Aquest és l’eix del complet escrit de defensa dels dos polítics d’ERC, confeccionat pel penalista Andreu van den Eynde, al qual ha tingut accés El Punt Avui, i que es presentarà dimarts al Suprem. “Defensen encara la negociació política” entre Catalunya i l’Estat espanyol, a qui acusa de “negar-s’hi”, mentre que el govern va intentar-ho fins i tot després de la declaració d’independència, el 27 d’octubre del 2017. “No és una quimera”, indica l’advocat, que remarca que dels del 1905 s’han celebrat 106 referèndums d’independència; i des del 1991, un total de 54, la meitat d’aquests, pactats.

Rival polític

En l’escrit de defensa, de 115 planes, l’advocat exposa que “l’independentisme català mai va ser un problema polític fins que va obtenir el suficient suport ciutadà”. Recorda que ERC va aprovar en el Congrés de 1989 que el seu objectiu era la independència de Catalunya de l’Estat espanyol, i que actualment té 200 alcaldes i més de 2.000 regidors. Hi detalla el “junquerisme: projecte pacificador i integrador” que defineix el president d’ERC, Oriol Junqueras, així com “el treball en la cultura de la pau i la no-violència” de Romeva. “Els meus mandants, abans que independentistes, són demòcrates i pacifistes”, sosté Andreu van den Eynde.

L’Estatut, el 2010

Si la fiscalia en el seu escrit d’acusació remunta els antecedents a l’Acord per a la Transició Nacional, signada pel llavors president Mas i el líder d’ERC, el 2012, la defensa dels líders d’ERC la situa en l’any 2006, amb l’Estatut aprovat pel Parlament català i l’espanyol. Acusa el govern espanyol del PP de “desistiment de funcions” i de traslladar el debat del dret a decidir al poder judicial. I quan el Tribunal Constitucional escapça l’Estatut en la sentència del 2010, indica que “va ser un punt d’inflexió per fer front a l’independentisme català” i que va crear “frustració” en la ciutadania. Amb la consulta del 9-N del 2014, el govern espanyol va tornar a optar per “la judicialització del debat polític” del dret a decidir. I el 2015 a les urnes sorgeix el mandat independentista que ara jutjarà el Suprem.

Causa general

La resposta del govern espanyol és “impulsar una causa general contra l’independentisme”, amb el dret penal de l’enemic, manté la defensa d’ERC. S’inicien distintes investigacions en cinc tribunals diferents. I “la criminalització directa de l’Assemblea i d’Òmnium, dels seus líders, i de forma indirecta dels ciutadans que donen suport a la independència que es realitza en els escrits d’acusació és un despropòsit”, sosté el penalista, que refusa l’ús “sectari” de la ciutadania de Catalunya que s’atribueix al govern. Per contra, exposa que s’han vulnerat una llarga llista de drets fonamentals als polítics encausats, des del dret a un jutge imparcial fins als seus drets polítics, en no poder participar en unes eleccions ni en l’acció parlamentària en ser posats expressament en presó preventiva i sota una acusació d’“acció terrorista”.

El 20-S

Així, els primers fets delictius que s’atribueixen al govern català és la mobilització ciutadana del 20 de setembre del 2017 davant de la seu del Departament d’Economia i altres seus oficials per mostrar el seu rebuig als escorcolls per aturar la realització del referèndum. Per Van den Eynde, la investigació del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que va autoritzar aquests escorcolls, va ser “prospectiva”, per aturar l’independentisme, i per això sol·licita que no s’acceptin les proves obtingudes ni els informes, que han servit per nodrir la causa principal del Suprem. També qüestiona la declaració de la lletrada de l’administració de justícia, que manté “una determinada ideologia”, en considerar que primer no va voler sortir al carrer amb els Mossos i després va “exagerar” la seva sortida pel terrat del teatre del costat. “Les acusacions fan un relat judicial inventat de l’exercici d’uns drets cívics fonamentals”, com és el de la llibertat de manifestació, a més de recordar que la comitiva judicial va poder fer la seva feina. No s’oblida de remarcar la “poca previsió” de la Guàrdia Civil en l’operació, en deixar els dos vehicles amb armes a dins oberts, i no succeir cap acció violenta per part dels ciutadans.

L’1-O i la violència

Pel que fa al referèndum, la defensa admet que van organitzar-lo, com “l’únic fet unilateral” del govern de Puigdemont, “convençuts de la legitimitat de les seves accions, de la seva legalitat com a actes d’exercici de drets cívics (dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat ideològica) i de la seva irrellevància penal”, ja que la convocatòria de referèndums s’havia despenalitzat amb la llei del 2005. També assegura que ni Junqueras ni Romeva pensaven que els agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola actuessin amb violència contra els votants “pacífics”.

Cap delicte

Per tot això, el lletrat clou que no van cometre cap delicte de rebel·lió, en no haver-se produït cap alçament armat, ni el delicte de sedició, com sosté l’advocada de l’Estat. Pel que fa a la malversació afirma: “No hi ha hagut cap menyscapte de la confiança dels ciutadans en la gestió del patrimoni públic; l’actuació política és un mandat electoral.”

Familiars

I, a banda que els acusats puguin declarar en català durant el judici, la seva defensa demana al tribunal que es reservin deu llocs per als familiars, i cinc per a observadors.

Ni abans ni després de l’1-O no van pensar en un esclat violent perquè va en contra del moviment sobiranista català
En la votació de l’1-O els agents policials volien atemorir els ciutadans o escarmentar-los
Andreu van den Eynde
advocat de junqueras i romeva
Van realitzar el referèndum convençuts de la seva legalitat com a actes d’exercici de drets cívics
Les acusacions els atribueixen uns fets irrellevants penalment, i en discòrdia amb el que realment va passar
El 20 de setembre es va produir una protesta legal. No es volia impedir ni es va impedir l’acció de la comitiva judicial
Aquí s’ha usat el procés penal per perseguir un moviment que, pacíficament, desitja un objectiu polític
L’independentisme català mai va suposar un problema polític a l’Estat espanyol fins a obtenir el suport ciutadà suficient
La criminalització de l’ANC i Òmnium, dels seus líders i la ciutadania a favor de la independència és un despropòsit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona