Política

Montero defensa que els pressupostos per a Catalunya compleixen amb l’Estatut

La ministra d’Hisenda apunta que “sempre hi ha marge per al diàleg dins dels espais constitucionals”

Destaca que s’han de sumar els 200 milions que es transfereixen directament a la Generalitat

Defensa que els comptes són “un punt d’inflexió”

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha defensat que la inversió prevista per a Catalunya en els pressupostos del 2019 compleixen amb l’Estatut. En el detall de les inversions territorialitzades apareix que Catalunya s’endú 2.051 milions d’euros, i que això representa el 16,8% del total estatal. En canvi, Montero destaca que s’han de sumar els 200 milions que es transfereixen directament a la Generalitat i que són en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem sobre inversions corresponents al 2008. Si se sumen aquests 200 milions , Montero apunta que la inversió que va a Catalunya és del 18,5% i, per tant, molt propera a la xifra del PIB català que se situa a l’entorn del 19%. “Es compleix amb l’Estatut”, ha manifestat Montero, que destaca que “sempre hi ha marge de diàleg dins dels espais constitucionals”.

Segons els càlculs que ha defensat la ministra d’Hisenda, Catalunya rebrà el 2019 (si s’aproven els pressupostos) fins a 2.251 milions. Això suposa un 18,5% del total d’inversions i situa Catalunya com la comunitat autònoma que més diners rep, amb Andalusia en segon lloc amb 2.132 milions (17,5%).

La ministra ha defensat que en la comissió mixta Estat-bilateral es va acordar que aquest 2019 es pagarien 200 milions en inversions pendents després de la sentència del Suprem del 2017. Aquesta sentència fixava que calia abonar a la Generalitat un total de 759 milions d’inversions pendents de 2008, en compliment de la disposició addicional tercera. I els dos governs van acordar pagar-ho en quatre exercicis.

Montero ha explicat que aquesta partida es va acordar a la comissió bilateral i que va ser la Generalitat qui va demanar que en lloc de licitar-la directament es transferís al Govern. En tot cas, la titular d’Hisenda afirma que és inversió directa per a Catalunya i que, per tant, amb un 18,5% de les inversions de tot l’Estat es dona compliment a l’Estatut. “Un 18,5% o un 19% són xifres similars”, ha manifestat.

El 2018 la inversió prevista pel govern de Mariano Rajoy per a Catalunya va ser de 1.349,50 milions (un 13,3%) i en canvi el 10,7% el 2016.

Acords “raonables” i marge de diàleg

La ministra ha destacat que “sempre hi ha marge per al diàleg dins dels espais constitucionals” i ha destacat que tots els acords que s’han tancat en les taules de negociació amb la Generalitat són “raonables” tant per a Catalunya com al conjunt del país.

“Quan s’han produït reunions de diàleg tots hem sortit satisfets perquè busquem que el conjunt ciutadania tingui millors serveis”, ha afegit Montero, que confia que els partits independentistes vegin amb bons ulls els comptes. De moment, tant ERC com PDeCAT es mantenen en el ’no’.

“Punt d’inflexió i canvi de rumb”

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha defensat el projecte de llei de pressupostos per al 2019 per primer cop ja al Congrés, el dia que els comptes del govern de Sánchez inicien la tramitació parlamentària. Ho fan sense tenir encara els suports necessaris per aprovar-se. En aquest sentit, Montero ha demanat a Cs i PP que no “s’autoexcloguin” i que, si més no, permetin la tramitació dels comptes.

La titular d’Hisenda ha defensat que els comptes suposen un “punt d’inflexió i un canvi de rumb necessari” i que busquen una major redistribució de la riquesa i recuperar el poder adquisitiu de les classes mitges. També ha destacat que són els pressupostos amb més despesa social (57%) i que busquen afavorir la cohesió social. “És un canvi de rumb necessari per recuperar la confiança dels ciutadans en la utilitat de la política”, ha dit Montero.

Així mateix, ha destacat que són uns comptes que es contraposen a les polítiques anteriors del govern del PP i que també a les propostes de la dreta. “Enforteixen l’estat del benestar davant de qui busca debilitar-lo, defensen la igualtat davant dels que volen tornar-nos a portar a èpoques fosques, defensen la recuperació econòmica i els col·lectius més castigats durant la crisi davant dels que s’havien oblidat d’ells”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha dit que suposen un “dic de contenció dels extremismes” i tapen “escletxes per les que es colen els populismes”.

Montero també ha destacat que són “comptes feministes” amb partides per defensar la igualtat entre homes i dones. Destaca els 220 milions per la lluita contra la violència de gènere (20 milions més que 2018) i l’augment del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes.

Montero també assegura que són comptes que s’adeqüen al context econòmic i que, per tant, envien un “missatge de tranquil·litat i seguretat” a les institucions europees. Novament, ha aprofitat per carregar contra PP i Cs per haver “avantposat els interessos de partit i no dels espanyols” al rebutjar al Senat els objectius de dèficit i impedir poder invertir 6.000 milions en polítiques socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans