Política

L’exactivista Battisti arriba a Roma presentat com un trofeu de Salvini

Exmembre d’un grup armat, va ser detingut a Bolívia, on havia fugit des del Brasil

El govern italià diu que “el terrorista comunista es podrirà a la presó”

Passaven pocs minuts de dos quarts de dotze del migdia quan l’avió militar que duia pres a bord Cesare Battisti va aterrar a l’aeroport militar de Ciampino, a Roma, ahir, procedent de Bolívia.

Ho va fer una hora abans del previst, però això no va impedir que tots els canals de televisió que retransmetien l’aterratge en directe poguessin enfocar durant una bona estona el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, i el de Justícia, Alfonso Bonafede.

Tots dos eren ja a primera fila a la pista per ocupar el pla televisiu. Un de la Lliga i l’altre del Moviment 5 Estrelles, els dos ministres feia vint-i-quatre hores que competien a cop de declaració per veure qui podia treure més benefici de l’extradició de Battisti. Per a l’opinió pública, però, Battisti és el trofeu de Salvini i així ha estat presentat. Membre de l’organització armada Proletaris Armats per al Comunisme (PAC), activa durant els anys de plom italians, l’octubre del 1981 es va escapar de la presó de Frosinone, on complia condemna per pertinença a banda armada, i va fugir a França.

Allà va trobar suport de diversos intel·lectuals i va esdevenir un escriptor força conegut. Paral·lelament, a Itàlia van continuar investigant-lo i va ser condemnat a cadena perpètua per quatre homicidis. El 2004 va ser arrestat a París, però, poc abans que els jutges francesos concedissin l’extradició a Itàlia, Battisti va tornar a fugir, aquest cop al Brasil.

Allà, el 2009 el govern de Lula de Silva va concedir-li asil polític i, més tard, el president va frenar-ne l’extradició. Quan va caure el govern de Lula, Itàlia va tornar a demanar que l’extradissin.

Circ i revenja

Mentre estava en campanya electoral, l’ultradretà Jair Bolsonaro va prometre que enviaria Battisti a Itàlia com a mostra de cooperació amb l’amic i aliat ideològic Salvini. Battisti va ser localitzat fa poc per la Interpol a Bolívia, que ha accedit a extradir-lo. Dissabte Edoardo Bolsonaro, el fill del nou president del Brasil, va piular la notícia dient a Salvini que ja li arribava el seu “petit regal”.

L’arribada de Battisti s’ha convertit en un circ mediàtic amb més to de revenja ideològica que de justícia. El govern, de manera inaudita, va muntar un escenari al mateix aeroport des d’on, sense acceptar preguntes, els dos ministres van presumir de la detenció, davant d’una munió de periodistes astorats. Salvini, amb la inseparable jaqueta impermeable de la Policia d’Estat, va assegurar que “el terrorista comunista es podrirà a la presó”.

Segons el ministre de Justícia grillino, Battisti rebrà el tracte més sever previst en el reglament: aïllament durant sis mesos a la presó d’Oristano, a Sardenya, i complirà cadena perpètua.

LA XIFRA

37
anys feia que Battisti havia fugit d’Itàlia. El seu periple el va dur a França i al Brasil, d’on es va escapar fa un mes a Bolívia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona