Política

Nou intent de diàleg d’Artadi i Aragonès amb Calvo, a Madrid

Volen fixar un calendari de treball i li plantejaran crear una taula negociadora amb mediació per a futures reunions

La Moncloa es nega a barrejar el pressupost amb cap mesa política paral·lela

Hi haurà segona reunió de treball entre la Generalitat i La Moncloa, demà a Madrid, entre el vicepresident Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo. Però només serà una prèvia de les que puguin arribar en un futur, si s’escau, per trobar una solució política a les demandes de Catalunya. Artadi va confirmar ahir que l’objectiu de la trobada és fixar “mètode i regularitat” per a futures trobades, que també permetin retre comptes a la ciutadania del que s’està parlant.

La cita servirà per donar continuïtat a la reunió del 20 de desembre passat, per veure on són “els esculls” i per “passar de la retòrica del diàleg a un diàleg efectiu”. Com que no hi ha ordre del dia, el govern català té els seus plans per exposar, però es fa difícil que el govern de Madrid els accepti, ja que inclouen més negociadors en properes reunions i que hi hagi la presència d’un o més mediadors, “actius o passius”, sense interessos en cap de les dues bandes, però que tinguin el seu reconeixement.

Des de La Moncloa, la vicepresidenta Carmen Calvo va voler negar qualsevol excepcionalitat de la cita i la va emmarcar en la “normalitat habitual”, amb la diferència que en aquesta ocasió la ministra Meritxell Batet no l’acompanyarà perquè té un viatge a les Canàries com a titular de Política Territorial. “L’única especificitat que té és que des de la Declaració de Pedralbes, amb la visita del president Sánchez al president Torra, vam acordar veure’ns al gener, i al gener ens veiem”, explicava Calvo. El que Calvo no accepta és obrir una mesa de diàleg paral·lela sobre el futur polític i la repressió. “Per al govern, els pressupostos no tenen res a veure amb cap altra circumstància sobre la qual els partits independentistes prenen posició cada dia; els pressupostos posen xifres a les preocupacions i als problemes, també de Catalunya”, remarcava Calvo als dos visitants de demà. De fet, la demanda d’una comissió bilateral amb agents neutrals des de Catalunya no és nova i el darrer a plantejar-la va ser Carles Puigdemont, dilluns des de Waterloo, si realment Sánchez volia el suport en els comptes. El PDeCAT i ERC, i el mateix govern, fa mesos que fan la petició, amb diverses fórmules, inclosa una cimera de governs que La Moncloa ja va descartar al seu moment. Ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, reiterava que no s’asseuran a debatre qüestions que no figuren en el seu “marc constitucional o que no estan en cap tipus de regulació normativa”.

El nus polític no resolt, però, continua present. “A ningú se li escapa que tenim una situació a Catalunya que ens preocupa i aquest govern es disposa a donar tranquil·litat i convivència a aquest país davant una crisi per a la qual necessitem, amb molta intel·ligència, trobar una sortida”, admetia Calvo.

El context de la cita és molt diferent de l’ambient de desglaç del desembre i el calendari és enverinat: Sánchez necessita que ERC i el PDeCAT no votin cap esmena a la totalitat –del PP o de Cs– en la votació clau dels comptes el 13 de febrer al Congrés i confia fins i tot que ni tan sols en registrin una de pròpia abans del dia límit del 8 de febrer –després es podria retirar a última hora–, en ple inici del judici als presos. Artadi no va entrar a valorar gaire els números, però sí que va destacar que des de la Generalitat i els partits a Madrid sembla que vagin “encarrilats en la mateixa direcció”. Va coincidir a valorar que no compleixen les inversions de l’Estatut des del 2008 i va enviar el missatge que les partides d’incompliments es poden executar a través d’altres mecanismes, com ja va passar amb l’aprovació per decret de la pujada del salari mínim.

Citació del PP a Sánchez

El PP, al seu torn, enduria el to a l’oposició registrant ahir la petició de fer un ple extraordinari al Senat, en el qual té majoria absoluta, perquè Sánchez ensenyi el document de 21 punts que li va entregar Torra abans de tramitar els pressupostos i expliqui si l’atendrà. Sánchez ja va dir el 28 de desembre que menystenia el paper i que el veia com un “monòleg” de Torra, perquè li reclamava punts “fora de la Constitució” com ara el dret a decidir i una mediació internacional.

LES FRASES

Aquest ens negociador entre governs és coherent amb el que vam dir el 20 de desembre
Elsa Artadi
PORTAVEU DEL GOVERN DE LA GENERALITAT
Ens veurem amb la normalitat habitual. El govern es disposa a donar tranquil·litat i convivència al país
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona