Política

Torra insta els Estats Units a protegir l’autodeterminació

En una conferència al californià Martin Luther King Institute, veu en la pressió internacional l’única manera de fer seure a negociar l’Estat

El cònsol espanyol pren la paraula i el president li replica

El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar dilluns a la nit, a la tarda hora local, la comunitat internacional a “actuar amb urgència abans que sigui massa tard” i “comprometre’s” en una mediació que permeti al poble català el reconeixement “eficaç” del seu dret a l’autodeterminació, en una conferència davant més d’un centenar d’estudiants i professors al Martin Luther King Institute de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, on va arribar convidat pel seu director fundador, Clayborne Carson. “Només el poder de la pressió internacional forçarà l’Estat espanyol a seure en una taula a negociar”, incidia, abans de pronosticar que l’opinió pública exterior serà “crucial” els pròxims mesos.

El president va demanar que el món occidental “no permeti” la “supressió per la força” d’un moviment democràtic com l’independentisme català. “Tolerant mètodes autoritaris només es reforcen estats autoritaris”, reblava, per recordar que, mentre hi hagi presos i exiliats i es continuïn negant els drets dels catalans, s’estarà donant via lliure als països autoritaris per “justificar la repressió” sobre les seves minories nacionals. Per això mateix va instar els Estats Units a “protegir” les petites nacions i el seu dret a l’autodeterminació, que precisament va ser posat en el primer pla internacional ara fa un segle pel seu president Woodrow Wilson. Segons Torra, en temps de “creixents” autoritarismes, defensar això per a Catalunya “és una causa d’interès geopolític per a Amèrica i per a tot Occident”. Encara més, situava el català com un “exemple” de com resoldre un conflicte històric de manera democràtica. “Serà un esforç per promoure un món més democràtic, més americà”, picava l’ullet, abans de refermar el seu compromís amb la lluita “no violenta”, també amb vista als judicis de l’1-O i independentment de la repressió que apliqui l’Estat, al qual va demanar que escolti organitzacions com ara Amnistia Internacional o l’Organització Mundial contra la Tortura, a més de les institucions acadèmiques canadenques i americanes de ciència política, que han fet peticions de llibertat per als presos polítics. “Ja en tenim prou de criminalització d’un moviment pacífic”, exclamava, abans de reptar Espanya a deixar que els catalans decideixin el seu futur “sense gent a la presó, gent a l’exili ni amenaces”. “Estem esperançats amb les idees americanes i occidentals de llibertats, obertura econòmica i social i en la defensa dels drets civils. Totes aquestes idees seran jutjades durant el judici”, reflexionava al final.

En acabar la xerrada, el cònsol general de l’Estat a San Francisco, Diego Muñiz, va prendre la paraula per replicar que la Constitució “no preveu” cap referèndum d’independència i recordar que el govern socialista “vol obrir un diàleg sota la llei espanyola”. A més, va preguntar al president com explica que la declaració d’independència del 27-O “no rebés cap reconeixement internacional”, després que els organitzadors, que l’havien convidat a assistir-hi, el fessin desistir de continuar el discurs.Torra li va recordar l’existència d’una legislació internacional per sobre de l’estatal i li va retreure la repressió policial de l’1-O (“És aquesta la solució?, es preguntava), a més del fet que l’exèrcit sigui “el garant” de la unitat de l’Estat, i no la mateixa democràcia. A més, lamentava que la resposta a la petició d’un referèndum sigui sempre que la llei no ho permet. “Si vols trobar una solució, la política és la via”, tancava.

Cs i el PP van criticar ahir el “tour de les mentides” de Torra aquests dies als EUA, que veuen “cada cop més insignificant i irrellevant”, i que atribuïen “més a la política de gestos que a la internacionalització”, i van avançar que preguntaran pel cost del viatge, qui l’ha acompanyat i quines activitats hi fa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona