Política

Catalunya tindrà aquest any un pla de drets humans propi

Diverses entitats liderades pel Síndic i l’IDHC impulsen des d’avui un procés participatiu per redactar el document

Un document que identifiqui els principals dèficits i que reculli les polítiques públiques que es poden implementar per millorar la promoció i la protecció dels drets humans, a més de preveure un mecanisme de control de la seva aplicació efectiva. Això és un pla de drets humans, segons els anomenats Principis de París, que l’ONU encoratja a redactar en un àmbit nacional.

En aquest sentit, el país es proposa tenir llesta a l’estiu una estructura de drets humans impulsada pel Síndic de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). Format el 2017, aquest conglomerat presidit per Rafael Ribó té el consell assessor format per una vintena de personalitats multidisciplinàries i entitats com ara Amnistia Internacional, el Col·legi de Periodistes, el Consell de l’Advocacia, la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats o la Taula d’Entitats del Tercer Sector. Seva és la feina de coordinar la xarxa d’entitats socials, elaborar una proposta d’estat dels drets humans i emetre opinions sobre els projectes i proposicions de llei al Parlament que tinguin incidència en aquest àmbit. A més, podrà redactar informes vinculats als que els estats han de presentar periòdicament als òrgans i comitès internacionals de protecció dels drets humans.

El tret de sortida a la redacció del pla català es donarà a les cinc d’aquesta tarda a les Drassanes de Barcelona, en un acte conduït per l’actriu Sílvia Bel i el periodista Ramon Pellicer, on participaran diverses de les personalitats promotores i es donaran a conèixer els documents de treball sobre el conjunt de drets que aquest consell ha identificat com a punt de partida, perquè siguin debatuts per la ciutadania. I és que amb la presentació s’iniciarà l’etapa de procés consultiu i debat ciutadà considerada bàsica, ja que una de les condicions essencials des que es van començar a promoure el 1993 és que els plans siguin públics i amb base a una àmplia participació social. Per a això s’obriran diferents vies de participació, ja sigui per mitjà de tallers temàtics pel territori en col·laboració amb entitats civils o d’un qüestionari en línia perquè la gent opini sobre les principals mancances en l’àmbit dels drets humans, i també les fortaleses, oportunitats i recursos disponibles.

El procés de debat i consulta, que es preveu que s’allargui del febrer al juny, ha de culminar al juliol en un document definitiu que resumirà les recomanacions i propostes sorgides de la societat civil. Segons el calendari previst, el pla de drets humans de Catalunya serà sotmès al setembre a la consideració del Parlament i el govern, a fi que guiï la seva acció a curt, mitjà i llarg termini tot concretant-se en lleis i polítiques públiques.

LA DATA

09/2019
Els impulsors
confien poder presentar el pla al Parlament i el govern perquè el tinguin present en la seva acció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell