Política

El govern suspèn tot i que la majoria n’aprova la gestió

Més de la meitat dels enquestats pel CEO creuen que no sap com resoldre els problemes

La majoria l’aprova en serveis socials, sanitat i educació i el suspèn en habitatge i contractes laborals

El govern suspèn amb un 4,66 de nota mitjana tot i que la majoria dels ciutadans l’aproven, segons es desprèn de l’enquesta realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat Percepció de les polítiques públiques i valoració del govern. 2018 . No és el primer cop que l’enquesta suspèn un executiu, però sí que és la pitjor nota dels darrers tres governs de la Generalitat –en l’enquesta de l’octubre del 2011 l’executiu d’Artur Mas obtenia un 4,96 a dos mesos de complir-se un any del seu govern.

Mentre que un 62,1% dels 1.600 enquestats l’aproven, un 33,1% el suspenen, però la nota mitjana de totes les puntuacions no arriba a l’aprovat. De fet, l’aprovat amb un 5 és la nota que posa un percentatge major d’enquestats (22,1%), però fins a un 15,7% li posen un zero, una dada que fa baixar molt la mitjana. Al govern de Puigdemont l’aprovava el 2016 un 72,2% d’enquestats, mentre el suspenia un 23,2% i obtenia un 5,5 de nota.

Més de la meitat dels enquestats (53,1%) creuen que l’executiu de Quim Torra no sap com resoldre els problemes, una opinió que ja tenia la majoria (44%) en el cas de l’executiu de Puigdemont. En canvi, un 38,4% creuen que el govern de Torra sí que sap com fer-ho però necessita més temps, una confiança que, en el cas de Puigdemont, arribava a un 39,2%. Respecte a la prioritat dels ciutadans, un 59,9% opinen que el govern s’ha de centrar a resoldre el problema polític entre Catalunya i Espanya, un 44,3% creuen que ha de prioritzar la gestió dels seus serveis públics.

Tot i el suspens, el govern aprova en la majoria d’àrees de gestió sobre les quals pregunta l’enquesta, com ara sanitat pública (5,26), ensenyament públic (5,78), acollida i integració de la immigració (5,28), cultura (6,16), serveis socials (5,41), seguretat ciutadana (5,58), medi ambient (5,52), ports i aeroports (6,29), xarxa viària (5,48), xarxa ferroviària (5,61), transport públic urbà i interurbà i metro (6,23), trànsit (5,06), política lingüística (6,1), universitats i recerca (5,44), així com en la lluita en defensa dels drets civils i les llibertats democràtiques (5,41) sobre els quals és la primera vegada que es pregunta en l’estudi.

Per contra, suspèn en gestió de l’autogovern (4,4) amb pitjor nota que Mas i Puigdemont, en matèria econòmica (4,54), atur (4,16), en temporalitat dels contractes (3,53), en habitatge (4,09), en justícia (4,26), en equilibri territorial (4,76), en ajuts a les empreses (4,42) i en desigualtats socials (4,52).

LES XIFRES

31,3
per cent
dels enquestats consideren que l’atur i la precarietat laboral són el problema principal.
42,2
per cent
dels ciutadans donen la màxima importància als serveis públics i un 47,7 tenen una bona imatge de la Generalitat
35,4
per cent
està disposat a pagar més impostos per tenir millors serveis públics però el 40% no en vol més.

Preocupats per l’atur i la precarietat

Coincidint amb les qüestions en què els enquestats suspenen el govern, la majoria (31,3%) afirmen que el principal problema és l’atur i la precarietat, mentre que per un 30% és la insatisfacció amb la política i per un 29,4% són les relacions entre Catalunya i Espanya –per un 25,5%, el principal és la sanitat mentre que la resta d’afers ja preocupen menys d’un 16% dels enquestats entre novembre i desembre. Però, en canvi, és la relació entre Catalunya i Espanya el que preocupa personalment a més enquestats (15,3%), per damunt de la insatisfacció política (14,3), l’atur i la precarietat (13) i la sanitat (11). Fins a un 42,2% dels preguntats donen la màxima importància als serveis públics. Quant al funcionament de l’administració pública de la Generalitat, un 47,7% en té una imatge positiva i un 24,9%, per contra, bastant negativa. En canvi, un 36,9% tenen una imatge força negativa de l’administració de l’Estat i un 26,1%, força positiva. Un 40% defensen mantenir els impostos i els serveis públics actuals, mentre que un 35,4% estan disposats a pagar més impostos per tal de millorar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona