Política

Cuixart denuncia vulneració de drets lingüístics al Suprem

El president d’Òmnium demana que el judici es faci a Catalunya perquè se celebri de manera íntegra en català

L’entitat cultural reclama que s’apliqui la Carta Europea de Llengües Regionals

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, denuncia que el judici contra els líders del procés independentista estarà mancat de garanties pel fet que no es podrà celebrar íntegrament en llengua catalana i que les seves paraules arribaran al tribunal a través de la intermediació d’un intèrpret. A través d’unes declaracions difoses ahir pel web d’Òmnium, Cuixart demana que el judici es faci a Catalunya perquè només així es podran garantir uns drets lingüístics que ara veu trepitjats.

La presència i ús del català en l’administració de justícia està protegida per la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, un tractat d’àmbit supraestatal que l’Estat espanyol va ratificar i incorporar com a legislació pròpia, en el seu dia. La Carta diu, entre altres coses, que un procés s’haurà de seguir en una d’aquestes llengües minoritàries, si així ho demana una de les parts.

Tant Cuixart com Òmnium apel·len a la vigència de la Carta i denuncien el seu incompliment per part del Tribunal Suprem. L’argument de la Carta ja va ser utilitzat per l’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, quan va presentar davant del tribunal els arguments defensant que la causa de l’1 d’octubre havia de ser jutjada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ara, Cuixart insisteix en aquesta qüestió de llengua recordant que en la causa hi ha “centenars” d’hores d’enregistrament i de documents en llengua catalana que el Suprem és incapaç d’entendre, circumstància que no passaria amb els magistrats del TSJC.

Jordi Cuixart no accepta la presència de l’intèrpret perquè sosté: “Això suposa blanquejar la justícia espanyola, que em nega el dret a tenir un judici íntegrament en català.” Cuixart explica que el fet de no poder-se comunicar directament amb els jutges en la seva llengua “perjudica la defensa perquè es perden matisos i la literalitat” dels arguments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona