Política

La discussió sobre la immunitat de Salvini posa en un compromís el M5E

Els ‘grillini’ han de decidir si aproven la possibilitat que es jutgi el ‘leghista’

Fan equilibris per quedar bé davant les bases sense posar en perill el govern

Els problemes judicials de Matteo Salvini, líder de la Lliga i home fort de l’executiu italià, han posat en una situació ben complicada els seus socis de govern, els grillini del Moviment 5 Estrelles (M5E). La justícia italiana va anunciar fa poc que vol processar Salvini per segrest agreujat pel cas del vaixell Diciotti. Com que és senador, una comissió parlamentària ha de decidir abans si se li aixeca o no la immunitat. En cas que fos jutjat, el govern perillaria. I això no convé als del M5E, que, superats en popularitat per Salvini, han de trobar la manera de sortir de l’atzucac sense convertir l’ultradretà en un heroi. Han de salvar-lo sense quedar com els seus cortesans.

A l’agost, Itàlia va impedir que la nau Diciotti desembarqués 177 persones rescatades d’un naufragi. Els immigrants van estar-se prop de deu dies al mar en pèssimes condicions fins que, amb la intervenció de l’Església, es va arribar a un acord: uns quants els acollirien Irlanda i Albània i d’altres, la Conferència Episcopal italiana. La política de tancar els ports és fruit del consens entre el M5E i la Lliga. En aquella ocasió, el ministre de Transports i Infraestructures, Danilo Toninelli, del M5E, i el de l’Interior, Salvini, van mostrar-se inflexibles davant les pressions internacionals i van presumir de com havien gestionat l’assumpte.

La setmana passada, però, un tribunal de Catània va anunciar que volia jutjar Salvini per segrest agreujat per haver “abusat dels seus poders com a ministre de l’Interior” en el cas Diciotti. Salvini va rebre la notícia amb fatxenderia: deia que no tenia cap por, volia ser jutjat perquè havia actuat pel bé del país, volia renunciar a la immunitat. El gest va suposar-li una injecció extra de popularitat. Però després de parlar amb els seus advocats –li podrien caure de 3 a 15 anys de presó– ha fet marxa enrere. Ara ja no s’atribueix ni tots els mèrits ni, és clar, la culpa. Diu que no vol renunciar a la immunitat perquè la responsabilitat no era només seva, era de tot el govern. El primer ministre, Giuseppe Conte, li fa costat: “Si m’hagués semblat malament hauria intervingut, em prenc jo la responsabilitat”, diu. El ministre grillino de Transports, si fa no fa. “Va ser una decisió col·lectiva, que em jutgin a mi també”, proclama.

El problema, però, és què el M5E ha atacat sempre la immunitat parlamentària. Ahir hi va haver la primera reunió de la junta que ha de decidir sobre la immunitat de Salvini. El centreesquerra vol treure-la-hi; la dreta, no. Qui té la pilota al seu teulat, doncs, és el M5E. Ha de trobar l’equilibri entre quedar bé davant les bases i no posar en perill el govern. De moment, el dilema li està suposant un terratrèmol intern.

S’acaba un calvari de dotze dies

Des del 19 de gener, 47 persones salvades d’un naufragi vagaven pel Mediterrani a bord del vaixell humanitari Sea Watch 3. Entre elles hi havia tretze menors, vuit dels quals, no acompanyats. Es trobaven davant les costes de Sicília, a Siracusa, capejant el mal temps. Itàlia no permetia que la nau de salvament s’acostés a terra. L’ONG alemanya Sea Watch les havia rescatat prop de Líbia, però el govern italià negava al vaixell el permís per desembarcar. Ahir, quan les condicions de salut d’alguns dels immigrants ja eren força alarmants, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va anunciar que acceptaven el desembarcament gràcies a un acord amb sis països europeus. Alemanya, Portugal, França, Romania, Malta i Luxemburg es faran càrrec de l’acollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont també presentarà candidatura a la presidència

Argelers de la Marenda

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA