Política

“Un sol clam de llibertat i de justícia”

Torra i els familiars dels presos polítics reclamen unitat i serenor per afrontar l’imminent trasllat i el judici

El president acomiada els empresonats amb la confiança que la justícia europea els acabarà donant la raó

JxCat insisteix que la restitució de Puigdemont és un compromís vigent

Solemne comiat institucional als presos polítics davant la imminent marxa cap a Madrid per afrontar el judici. El president de la Generalitat, Quim Torra, va apel·lar ahir a la unitat per enfilar els pròxims mesos. “No esteu sols. Vam començar junts i lliures i acabarem junts i lliures”, va assegurar envoltat de familiars dels empresonats, de membres del govern, de diputats de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns, de representants de les entitats i associacions sobiranistes i de l’estàtua de Sant Jordi matant el drac a la font del Pati dels Tarongers.

El president va secundar paraula per paraula la petició d’una abraçada col·lectiva “en un sol clam de llibertat i de justícia” que va formular la presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils, Meritxell Lluís –parella de Josep Rull–, just abans de la seva intervenció.

Torra i Lluís van coincidir a reclamar “serenitat i fermesa” en els temps a venir, especialment davant del trasllat dels presos des de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric fins a Soto del Real, en el cas dels homes, i Alcalá-Meco, de les dones, que començarà demà. Hi ha previstes diverses manifestacions, quan s’iniciï el trasllat i al llarg de tot el judici.

Els familiars van expressar el seu agraïment a les múltiples mostres de suport que han rebut durant els últims mesos arreu del país i a les portes de les presons i van remarcar que els represaliats afronten el judici conscients que no han comès cap delicte, ni de rebel·lió, ni de sedició, ni de malversació, “amb fortalesa i serenor”. “Veuen el judici com una gran oportunitat per denunciar les arbitrarietats judicials i la vulneració de drets i llibertats fonamentals”, va explicar Lluís. “Ajudeu-nos a donar-los tota l’energia pacífica en el moment de la seva partida”, va demanar.

Torra va donar ànims a presos i familiars a les portes del judici i els va transmetre tot el suport del govern. “Sabem que el dret internacional, el Tribunal Europeu de Drets Humans ens acabarà donant la raó”, va anticipar, emparant-se en el fet que la convocatòria i celebració d’un referèndum no poden ser delicte a l’Europa del segle XXI.“Cap de nosaltres no vol que siguin jutjats, però sabem que ells volen anar-hi i plantar un mirall immens davant els poders de l’Estat espanyol i que esdevingui el més gran altaveu de la reivindicació de la justícia, la democràcia, els drets civils i les llibertats”, va desitjar el president, que va exigir l’absolució d’uns dirigents polítics i socials que “marxen com a presoners de l’Estat espanyol amb la consciència neta i tranquil·la per haver fet allò que havien de fer, per haver fet allò que els havien demanat de fer”.

La demanda d’unitat arriba quan fa just un any que es va suspendre el ple del Parlament que havia de restituir Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat i l’endemà que el president d’ERC, Oriol Junqueras, digués a Le Figaro que es va quedar a Catalunya “per sentit de responsabilitat” i que “Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir la possibilitat de fugir i no la van aprofitar”. Puigdemont va replicar que tindrà “paciència fins a la sentència, després cadascú explicarà el que hagi d’explicar”.

Ahir la subtil exconsellera Clara Ponsatí, a l’exili escocès, va piular la portada d’un llibre sobre Ciceró: “Estic llegint aquest llibre i us el recomano molt.” Per la seva banda, el vicepresident, el republicà Pere Aragonès, treia importància a la polèmica i resolia, en una entrevista a Tele5, que “l’exili de Puigdemont no s’explicaria sense la presó preventiva que s’està aplicant injustament a Catalunya i al revés”. També el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, s’hi referia, en aquest cas a TVE, per negar que Junqueras critiqués Puigdemont per haver anat a Bèlgica després de la declaració d’independència del 27-O. En aquest sentit, va recordar que la secretària general d’ERC també és a l’exili: “Coneix la situació de Marta Rovira i sap que és una opció legítima.” Bosch va lamentar que “bona part del problema” ve pel fet que el líder d’ERC i el de JxCat “no poden seure a una taula i parlar”, ja que l’un és a Lledoners i l’altre a Waterloo.

D’altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va dir ahir que respecta que Puigdemont presentés un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la decisió de la mesa de no comptar el vot dels diputats suspesos pel Suprem que no havien designat un substitut. “És una decisió que respecto, però el que farem i el que hem fet sempre és respectar els acords del Parlament”, va subratllar a la Cadena SER.

D’altra banda, JxCat va difondre ahir un vídeo en què recorda que el compromís de restituir Puigdemont “continua vigent” i apel·la les forces independentistes a treballar per aconseguir-ho.

Respecte a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC coincidint amb l’inici del judici, avalada per l’ANC i Òmnium, no disposa, en canvi, del suport de Comissions Obreres. El sindicat considera que “només” es dirigeix a una part de la societat catalana, segons el seu secretari general, Javier Pacheco, en declaracions a Catalunya Ràdio: “Les mobilitzacions que s’estan plantejant a l’inici del judici són d’una part de la societat catalana, que té la legitimitat de fer-ho, però que no interpel·len el conjunt de la població de Catalunya.” De moment, la UGT es manté en silenci.

Aquests dos sindicats sí que van convocar una aturada de dues hores el 3-O per rebutjar la violència policial durant el referèndum, però es van desmarcar de la vaga general del 8 de novembre del 2017 per protestar contra les penes de presó imposades als membres del govern per haver organitzat l’1-O.

No esteu sols. Vam començar junts i lliures i acabarem junts i lliures
Quim Torra
President de la Generalitat
Ajudeu-nos a donar-los tota l’energia pacífica en el moment de la seva partida
Meritxell Lluís
Parella de Josep Rull

La CE confia en un judici “just”

La Comissió Europea “no té motius per dubtar” que el judici als líders independentistes per l’organització del referèndum de l’1-O serà “just”, segons afirma el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una resposta parlamentària als eurodiputats d’ERC Josep Maria Terricabras i Jordi Solé. El dirigent neerlandès assegura que no hi ha “motius per dubtar que el dret a un judici just està garantit” a Espanya i insisteix que no té indicis de “vulneracions del principi de separació de poders en relació amb la independència judicial a Espanya”. Els eurodiputats republicans li preguntaven si es pot garantir un judici just als presos polítics independentistes catalans tenint en compte els missatges de Whatsapp filtrats del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què es vantava d’haver aconseguit el control del judici del procés “per la porta del darrere”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia