Política

Sánchez admet que està en un “punt cec” amb Torra i ja tem perdre el pressupost

Marchena fixa el judici coincidint amb la votació al Congrés i allunya l’aval del PDeCAT i ERC

Celaá lloa les garanties del Suprem i insta a “apagar passions”

El govern que presideix Pedro Sánchez creu que la via del diàleg assajada amb Quim Torra arriba a un “punt cec” coincidint amb l’inici del judici als presos independentistes i que cal fer una aturada per “repensar” el camí. La data del judici fixada pel president del tribunal, Manuel Marchena, coincidirà amb el debat i votació clau al Congrés de les esmenes a la totalitat als pressupostos del 2019, els dies 12 i 13 de febrer, i allunya encara més qualsevol possibilitat d’explorar l’aval d’ERC i del PDeCAT perquè no siguin retornats.

Sánchez assumeix que en els tres mesos que durarà el judici no tindran el clima propici per al diàleg i tem que li faran perdre el pressupost, així que la portaveu, Isabel Celaá, exigia que el sentiment no ofegui la política. “La moderació en la retòrica sol ser ben rebuda a l’hora d’apagar passions que no són útils per a la resolució de problemes i crisis”, va dir Celaá sobre el to de Torra després del comiat als presos. “Intentem apaivagar les emocions”, reblava.

El febrer de Sánchez, però, és enverinat. Si divendres que ve és el dia límit per registrar esmenes a la totalitat i el PDeCAT i ERC han de dirimir si en firmen una de pròpia, cinc dies després, el dimecres 13 de febrer, Sánchez necessita que els grups independentistes no votin la devolució que demanen el PP i Ciutadans i, alhora, que les dues dretes no se sumin a una esmena a la totalitat dels independentistes. En un últim SOS però ja sense gosar demanar suport al PDeCAT i ERC des del Consell de Ministres com havia fet fins ara, Celaá recordava que el compromís inversor fidel al pes del PIB català –no arriba al 19% però escala fins al 16,8% (2.051 milions) des del 13% de Mariano Rajoy– “no es complia fins ara i ara es compleix”.

Tot i que Marchena ha dinamitat el calendari pressupostari, la portaveu del govern es va arrenglerar amb l’argumentari del Suprem i va lloar que el del procés serà “un judici televisat i, per tant, tindrà tota la visibilitat i totes les garanties”. “Torra és un alt representant de l’Estat i així serà rebut per Marchena”, va garantir.

LES FRASES

Torra és lliure d’expressar-se, però la moderació retòrica és ben rebuda a l’hora d’apagar passions que no són útils per a la resolució de crisis
El del procés serà un judici televisat i, per tant, tindrà tota la visibilitat i totes les garanties
ç
Isabel Celaá
portaveu del govern espanyol i ministra d’educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona