Política

Turull, Rull i Sànchez volen evitar trasllats humiliants i demanen la llibertat

La defensa sol·licita mesures cautelars per evitar desplaçaments policials després de l’episodi de burles gravat per un agent durant el viatge a Soto del Real

El lletrat Jordi Pina, que porta la defensa dels diputats Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, va entrar un escrit ahir al Tribunal Suprem en què sol·licita que s’adoptin “mesures cautelars diferents de la presó provisional” perquè durant els dies que duri el judici es garanteixi que no sigui necessari el trasllat policial dels processats des del centre penitenciari de Soto del Real fins a la seu del tribunal per evitar “noves humiliacions” durant el viatge. En l’escrit, Pina denuncia la vulneració de drets fonamentals com ara el de la dignitat i el de no rebre tractes degradants en els trasllats policials, segons els articles 3 del Conveni Europeu dels Drets Humans i l’article 15 de la Constitució Espanyola, que al seu entendre van tenir lloc durant el viatge des de Lledoners fins a Soto del Real quan un agent de la Guàrdia Civil va fer una gravació amb el telèfon mòbil, que va penjar a les xarxes socials, on s’escoltaven “riures de mofa”.

Pina ho considera una actuació irregular de l’agent, que incompleix l’article 7.6 de la llei orgànica 12/2007 del règim disciplinari de la Guàrdia Civil, en què es recull que no poden tenir comportaments de vexació cap a qualsevol ciutadà, i encara menys en actuacions on l’agent intervingui directament. A més, també considera greu que l’Asociación Profesional Mayoritaria de la Guardia Civil (AUGC) doni suport a l’actuació, un fet que “no garanteix que en futures conduccions” no se’ls tracti igual, i recorda que són els magistrats els que han de garantir que els processats siguin tractats amb respecte i dignitat. A més del vídeo, el lletrat també censura les condicions del trasllat “tancats en compartiments molt reduïts”, unes condicions més pròpies de “reclusos d’alta perillositat que no de pacífics parlamentaris”, a banda de recordar que en el primer trasllat des que es va acordar la presó preventiva anaven emmanillats i van rebre cops perquè anaven sense cinturó de seguretat.

Una segona petició de l’escrit és perquè s’adverteixi per escrit la responsable de la campanya España Global, Irene Lozano, per haver vulnerat el dret a la presumpció d’innocència en unes declaracions a la BBC en què assegurava que els acusats havien “comès delictes penals”.

Sense calefacció ni res de color groc

El president del Parlament, Roger Torrent, va denunciar després de reunir-se amb els set presos polítics a Soto del Real les condicions “extremes” per les quals passen, i que també afecten la resta d’interns, ja que no els posen la calefacció. A més de no tenir els ordinadors per preparar la defensa amb els lletrats, va censurar que els han requisat tota la roba de color groc, fins i tot fotografies on apareixen familiars i un exemplar de la revista El Jueves. “Tenen l’obsessió malaltissa de perseguir un moviment polític”, hi va afegir, alertant que això és un problema per “als demòcrates”. També va dir que els veia forts i amb ganes d’acusar l’Estat espanyol d’haver usat la violència l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona