Política

Artadi troba “fora de lloc” que Calvo lligui el relator a la Taula del Diàleg de partits catalans

La consellera de Presidència adverteix que sense una figura de mediació la negociació “no podrà ser efectiva”

Es reuniran aquesta tarda per videoconferència

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, troba “fora de lloc” que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, insisteixi que la figura del relator només actuï en el marc de la mesa de partits catalans. En una roda de premsa al faristol del Parlament aquest dimecres al migdia, la consellera ha argumentat que la Taula del Diàleg -on hi ha Govern, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP- ja existeix, ja s’ha reunit dues vegades i obeeix a un mandat parlamentari. Així, Artadi situa el testimoniatge a la mesa de partits espanyols que reclama la Generalitat. Així mateix, la consellera ha advertit que si no hi ha acord sobre aquesta figura el diàleg “no podrà ser efectiu”. Artadi i Calvo es reuniran aquesta tarda per videoconferència.

Artadi ha insistit que l’espai de diàleg de partits ha d’incloure algú que pugui parlar en nom del PSOE -encara que sigui del PSC, com el propi Miquel Iceta-, a més de Podem a nivell estatal. De fet, la consellera assegura que el format acordat amb Calvo és que hi hagi dos representants de JxCat, dos d’ERC, dos més del sector socialista, i dos dels comuns. Per això, Artadi s’ha mostrat “sorpresa” que la ministra i portaveu de la Moncloa lligui la figura del relator a la Taula del Diàleg de partits catalans. La consellera defensa que Madrid no ha d’opinar sobre un espai de negociació entre formacions catalanes , que ja funciona per si sol i que obeeix un mandat parlamentari -a instàncies del PSC.

De fet, Artadi ha explicat que durant la reunió de la Taula del Diàleg d’aquest dimarts, tant els socialistes com CatECP estaven “d’acord” amb el format que el Govern planteja per a l’espai dels partits espanyols. La consellera ha afirmat que Iceta i Jéssica Albiach van donar-hi suport, a més d’aportar idees.

Artadi ha admès que, si no hi ha acord sobre el relator, o sobre en quin espai s’ha d’incloure aquesta figura, el Govern no trencarà la negociació però es farà evident que “el diàleg no podrà ser efectiu”. En aquesta línia, la consellera també ha apuntat que seria un “error” que l’executiu espanyol de Pedro Sánchez perdi l’interès en mantenir les negociacions amb la Generalitat en cas que, finalment, no es tramitin els pressupostos de l’Estat. Això, per Artadi, demostraria el “poc interès” del govern socialista en trobar solucions polítiques.

La pròpia consellera ha constatat que s’està “molt lluny” d’arribar a un acord. La també diputada de JxCat insisteix que per tal de plantejar-se la tramitació dels comptes espanyols, o bé de retirar-ne l’esmena a la totalitat, hi ha d’haver abans un acord sobre aquesta figura del relator, un calendari d’acció i un pla de treball, a més d’incloure al diàleg la fi de la “repressió” i el dret a l’autodeterminació -com apuntava ahir ERC, després de la reunió de la Taula a Palau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries