Política

El PE aprova el nou acord pesquer amb el Marroc, que inclou el Sàhara

L’alt tribunal de la UE va declarar il·legal l’anterior pacte perquè violava la sobirania sahrauí

Els socialistes espanyols, clau per desencallar el text

Contundent suport del Parlament Europeu a un acord pesquer negociat per la Unió Europea amb el Marroc i que dona accés als vaixells europeus a les aigües sahrauís. En menys d’un any des de la suspensió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del darrer tractat amb Rabat per haver violat la sobirania sahrauí, la maquinària europea ja n’ha fabricat un de nou que, gràcies a l’ampli vistiplau de l’Eurocambra, tornarà a permetre a la indústria pesquera d’Europa, i sobretot de l’Estat espanyol, beneficiar-se dels recursos sahrauís.

En un procediment legislatiu marcat per la polèmica, els eurodiputats han comprat l’argument de la Comissió Europea, negociadora de l’acord, que assegura que ha fet “àmplies consultes” al Sàhara. Brussel·les defensa que els seus agents socioeconòmics i polítics hi estan a favor, però el Front Polisario, el principal moviment d’alliberació del Sàhara, i “altres parts” es van negar a participar perquè s’oposen al fet que la UE negociï directament amb Rabat un pacte que afecta el territori ocupat del Sàhara.

Amb 415 vots a favor, 189 en contra i 49 abstencions, els principals grups polítics europeus van aprovar que la UE pagui més de 40 milions d’euros anuals al Regne del Marroc per explotar els seus recursos i els del Sàhara. Tan convençuts estan que Brussel·les té el consentiment dels sahrauís que els eurodiputats van rebutjar preguntar al TJUE si efectivament han fet bé la feina i el pacte respecta la sobirania sahrauí.

El procés de tramitació parlamentària ha arrossegat crítiques per la seva opacitat i possibles ingerències. L’eurodiputada liberal francesa, Patricia Lalonde, va haver de dimitir com a encarregada de la negociació a l’Eurocambra pels seus presumptes vincles amb Rabat. A més, alguns partits del Parlament Europeu com els ecologistes van criticar que el nou pacte “legitima l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental” per part del Marroc “en contra del dret internacional”.

Entrada en vigor

Superat el tràmit europarlamentari, als més de noranta vaixells espanyol inquiets als ports d’Andalusia per anar a pescar al Sàhara els falta poc per salpar. De fet, fonts parlamentàries asseguren que la implicació dels socialistes espanyols ha estat clau perquè el text no s’encalli en mans dels eurodiputats. Ara els caps d’estat i de govern de la UE, així com el règim marroquí, hauran de marcar la data d’entrada en vigor de l’acord pesquer, que s’espera que sigui a la primavera.

De fet, el Ministeri de Pesca del Marroc va considerar que el text aprovat ahir “confirma que el Regne del Marroc és l’únic jurídicament habilitat, en el marc de l’exercici de la seva sobirania, a negociar i firmar acords que incloguin el Sàhara marroquí” ja que, segons assegura, “estipula explícitament” que la zona de pesca s’estén “fins al paral·lel 20 al sud, al cap Blanc, al sud de la ciutat de Dakhla”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia