Política

Les eleccions generals espanyoles seran el 28 d’abril

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho anuncia després de reunir-se amb els seus ministres en un consell extraordinari

La decisió es pren després que el Congrés dels Diputats rebutgés dimecres el projecte de pressupostos

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que convoca eleccions generals el proper 28 d’abril. “Ja ho he traslladat al Rei. Espanya és dels seus ciutadans, no pertany a cap partit polític”, ha assegurat. Segons el calendari hi ha marge fins el 5 de març per dissoldre les Corts. El president ha pres la decisió després que el Congrés dels Diputats rebutgés el passat dimecres els pressupostos generals de l’Estat amb els vots del PP, Cs i també de les formacions independentistes, ERC i PDeCAT.

Sánchez ha comparegut davant dels mitjans després de celebrar una reunió extraordinària del Consell de Ministres. Durant la seva intervenció, Sánchez ha recordat que “fa nou mesos es va obrir pas la primera moció de censura al país” i apunta que hi havia un govern “assetjat per la corrupció”. Ha assegurat que es va “respectar la lletra i l’esperit de la Constitució amb la formació d’un nou govern”. Segons Sánchez, es va constituir un executiu “obert i no partidista, disposat a consensuar, amb una clara vocació europeista”. El president ha fet un repàs de la feina feta en els darrers vuit mesos. Ha assegurat: “Ens vam proposar reconstruir l’estat del benestar.”

El president de l’executiu ha assegurat que “la voluntat del govern espanyol amb les autonomies ha estat la de parlar, dialogar i trobar una solució. Dins de la Constitució tot. Fora, res”. Sánchez, a més, s’ha mostrat crític amb l’oposició per haver “bloquejat lleis molt importants per al benestar de la ciutadania” i també “uns pressupostos socials”.

No hi ha hagut “pactes ocults”

Ha atribuït també la decisió al “bloqueig” dels partits de la dreta, a qui ha acusat d’haver plantejat un “debat absurd” sobre el seu diàleg amb Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que els independentistes sempre han tingut clar quina era la posició del seu executiu i la seva negativa a pactar més enllà de la Constitució.

Per això ha retret a les formacions de la dreta que no hagin actuat amb la “lleialtat” que ho va fer el PSOE durant el mandat de Rajoy. No hi ha hagut “pactes ocults”, ha sentenciat, i sí una aposta pel “diàleg” dins de la llei per resoldre el conflicte, perquè “els espanyols em paguen per resoldre els problemes, no per agreujar-los”.

També ha criticat que el PP i Cs plantegin ara un “155 permanent” que “perpetua” el conflicte a Catalunya, i ha contraposat a la seva estratègia per l’entesa dins del marc de la llei a la de la “crispació i l’insult” de les forces de la dreta.

Els independentistes “hauran d’explicar” el seu ‘no’ als pressupostos

Malgrat que ha centrat el pes de les seves crítiques a les formacions de la dreta, també ha qüestionat la decisió de les forces independentistes de no donar suport als seus comptes. “Nosaltres sempre hem estat on hem estat, i la resta hauran d’explicar perquè han hagut de tombar uns pressupostos que també eren un bon full de ruta social per a Catalunya”, ha sentenciat abans de posar en qüestió que no s’han pogut impulsar mesures socials “perquè no es parla d’autodeterminació”. “Hem governat i altres hauran d’explicar perquè no hi ha pogut haver una llei d’eutanàsia”, ha dit.

Apel·la a la “mobilització”

A preguntes dels periodistes, Sánchez no ha volgut parlar de la possibilitat de reeditar l’acord de la moció de censura amb els independentistes perquè primer cal deixar que “parlin les urnes”. “L’important és anar amb humilitat i sentit comú a les urnes i apel·lant a la mobilització no només de l’esquerra, sinó de tota la ciutadania perquè ens estem jugant el futur del nostre país”.

Respecte al procés judicial al Tribunal Suprem, que ha coincidit amb aquest final abrupte de la legislatura i que coincidirà també amb la campanya electoral, ha afirmat que “l’important” és “reivindicar la democràcia” fet que implica “que la justícia va per un cantó i la política per un altre”. Ara per ara, segons ha apuntat, independentment de si coincideix o no amb el judici la política ha de “superar el bloqueig” i cal “sortir al camp i explicar les raons”.

Sánchez també ha assegurat que malgrat la convocatòria electoral el seu govern “treballarà fins l’últim minut de la legislatura”. L’exemple aquest mateix divendres en què aprovarà l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco. En tot cas s’ha acomiadat dels periodistes amb un “espero que ens seguim veient durant molt de temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona