Política

Girona aprova el pressupost amb l’abstenció d’ERC i el PP

L’absència d’una regidora del PSC fa que Madrenas no hagi d’usar el vot de qualitat per desempatar entre els sí del govern i els no de la CUP, el PSC i Cs

Els comptes pugen a 117 milions, un 3,2% més que el 2018

L’equip de govern de CiU de Girona va aconseguir ahir al vespre tirar endavant, tal com estava previst, la seva proposta de pressupost municipal per al 2019 gràcies a l’abstenció d’ERC-MES (4 regidors) i el PP (1 regidor). Tots els grups van seguir el guió ja anunciat en els últims dies tant en les argumentacions com en el sentit dels seus vots. A diferència del que es preveia, però, no va caldre que l’alcaldessa, Marta Madrenas, fes ús del vot de qualitat per desempatar entre els vots favorables del govern (format per 10 regidors) i els contraris de la CUP-Crida per Girona (4 regidors), el PSC (4 regidors) i Ciutadans (2 regidors), ja que la regidora socialista Elisabet Riera no va poder assistir al ple i per tant només hi va haver tres vots socialistes.

“Per responsabilitat”

Tant el republicà Miquel Poch com la popular Concepció Veray van destacar que a tres mesos de les municipals “allò fàcil” era votar en contra, però que s’abstenien “per responsabilitat”, ja que havien decidit “prioritzar la ciutat i els seus veïns als interessos partidistes” i que la ciutat “no quedi aturada”. Així, a més de valorar cadascú les millores que hi havien aconseguit introduir en l’apartat d’inversions, van subratllar l’“impacte negatiu” que hauria tingut haver de tirar amb els pressupostos prorrogats del 2018. En això van coincidir amb la tinenta d’alcalde d’Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, que els va agrair l’abstenció tenint en compte el calendari electoral. Planas va remarcar que “no es tracta d’un pacte, sinó d’un acord de mínims per poder tirar endavant el pressupost” i que la pròrroga hauria suposat perdre els 6 milions d’inversió i els 3,6 milions d’augment que hi ha en aquests comptes respecte als de l’any passat. En concret, el pressupost aprovat ahir és de 117.090.900 euros, un 3,2% més que els 113,4 milions del 2018. Planas va destacar, una vegada més, l’aposta per la seguretat que fa el govern en aquest 2019, destinant-hi més d’un milió d’euros, i que les altres principals partides que augmenten són les de serveis socials, sostenibilitat i habitatge, “temes de consens”.

Crítiques

La resta de l’oposició, que va votar-hi en contra, va coincidir a criticar tant que el pressupost no s’hagués presentat al desembre com sobretot l’alt grau d’incompliment que hi ha actualment en les inversions previstes en els comptes dels últims anys; a més, és clar, de queixes concretes sobre els números presentats.

Des de la CUP, Laia Pèlach va remarcar que el pressupost presentat “no permet molts dels plans i propostes que han generat més consens en aquest ple” i, per exemple, va denunciar “la poca inversió en habitatge”. A més, va subratllar que “el pacte a tres bandes” s’havia basat només en el capítol d’inversions i va considerar que el resultat és “un premi a l’equilibrisme i el trilerisme” pel moviment de partides.

En aquesta crítica hi va coincidir el PSC. El grup liderat per Sílvia Paneque, que havia votat a favor del pressupost del 2018, va considerar que la proposta d’aquest any “no té cap objectiu clar: intenta acontentar tothom i la disgregació d’inversions farà que no es pugui acontentar ningú”. Això sí, va valorar com a “positiu” que l’acord amb el PP “retorna una certa normalitat democràtica” al ple, ja que CiU “reconeix com a interlocutor vàlid” un “grup tan diferent com el els PP”.

L’acord CiU-PP, en canvi, va ser molt criticat per Ciutadans. La seva portaveu, Míriam Pujola, va afirmar que no entenia “com el PP dona benzina a l’alcaldessa quan sap que la utilitzarà per cremar les relacions amb la propera institució que li passi al davant”. A banda d’això, Cs va opinar que l’augment en seguretat no era suficient i va denunciar “deixadesa” vers els barris de la perifèria.

LA FRASE

No és un pacte, és un acord de mínims per poder-ho aprovar. Sent any electoral, els ho agraeixo
Maria Àngels Planas
tinenta d’alcalde d’hisenda i règim interior de girona

LES XIFRES

10
vots
a favor van rebre els comptes (govern), 9 en contra (CUP, PSC i Cs) i 5 abstencions (ERC-MES i PP).
117
milions
d’euros és el total del pressupost municipal per al 2019. És un 3,2% més que els 113,4 milions del 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia