Política

Massiva protesta contra el judici

La vaga té un seguiment desigual per sectors i molt d’impacte durant les concentracions i els talls viaris

Les manifestacions del matí i la tarda omplen els carrers i la pròxima parada és a Madrid, el 16 de març

Protesta massiva als carrers de Catalunya contra el judici als presos polítics en una jornada de vaga general convocada ahir pel sindicat minoritari republicà la Intersindical-CSC. Amb el suport d’un centenar d’entitats, també d’Òmnium i l’ANC, a més dels partits polítics al govern com ara JxCat i ERC, conjuntament amb la CUP i Catalunya en Comú, les mobilitzacions van ser multitudinàries, però l’aturada de l’activitat econòmica va tenir un desenvolupament desigual segons el moment del dia, el territori i els sectors econòmics. Es va desenvolupar a batzegades, amb una gran incidència durant les hores en què hi va haver talls, sobretot al matí, en més d’una vintena de carreteres del país amb el suport dels comitès de defensa de la República (CDR), un fet que va provocar la reducció d’un 11,4% del volum de trànsit a l’àrea metropolitana. També es van produir afectacions a la xarxa ferroviària a la línia dels FGC a Sant Cugat al migdia i a primera hora de la tarda a diverses línies de rodalies per l’ocupació de vies a la plaça de Catalunya.

El component polític afegit, de defensa de drets i llibertats, amb la petició explícita d’alliberament dels presos polítics i del dret a l’autodeterminació, va contribuir a fer que el seu seguiment fos similar al d’altres convocatòries fetes pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, el setembre del 2010 o el març del 2012, fins al punt que la mateixa Intersindical assegurés, comparant xifres d’incidència donades per la Generalitat, que podia ser “la segona amb més seguiment dels últims deu anys”.

El que va quedar demostrat és que les mobilitzacions descentralitzades als diferents municipis catalans, amb les convocatòries de concentracions al matí i a la tarda, van tornar a desbordar els carrers amb milers i milers de persones, segurament només superades per la del 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum, per la indignació causada per les càrregues policials als col·legis electorals i coincidint amb el discurs de Felip VI apel·lant a l’ordre constitucional. Aleshores, només a Barcelona entre el matí i la tarda s’hi van congregar un milió de persones i ahir 200.000 persones ho van fer a la tarda, segons els organitzadors, a més de les 12.000 del matí, tot i que la Guàrdia Urbana en va comptabilitzar 40.000. En qualsevol cas, una xifra que supera les 25.000 que es van aplegar al pla de la catedral durant la vaga del 8 de novembre del 2017 cridats pels mateixos sindicats en protesta pels empresonaments dels membres del govern. Aleshores, ja amb el 155 vigent, no es van donar dades de seguiment de la vaga. A Girona, en canvi, la protesta d’ahir a la tarda va esdevenir la més gran que s’ha fet al municipi, amb 70.000 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, i que va superar en deu mil manifestants la del 3-O.

Per sectors, les universitats catalanes van registrat una aturada del 67% fins a les quatre de la tarda, segons dades del Departament de Treball. En l’ensenyament secundari el seguiment va ser d’un 27,87%; en el comerç, del 30%; en la funció pública, d’un 23,66%, i en la Salut, d’un 7,52%. Fins a les quatre de la tarda s’havia registrat una disminució del 3,7% del consum energètic respecte al dia anterior. Respecte a l’afectació en el transport, el seguiment va ser d’un 12,15% al metro i d’un 4,2% en el servei d’autobús. El suport als Ferrocarrils de la Generalitat va ser d’un 8,08%; a Renfe, d’un 2,83%, i a les oficines de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona va arribar fins al 67,86%.

La jornada també va tenir moments de tensió, sobretot durant els talls de trànsit i l’actuació dels Mossos per desallotjar els concentrats i restablir la normalitat a les vies. A Tarragona, i pel tall a l’AP-7, es van detenir dues persones per atemptat a l’autoritat, i un d’ells va quedar lliure amb càrrecs. Un altre dels detinguts ho va ser per haver llançat objectes a Gurb i, l’últim, a Barcelona, per suposadament haver donat un cop de puny a un agent, segons va informar el Departament d’Interior. A la tarda, el diputat de la CUP Vidal Aragonès va demanar al govern que destituís el conseller Miquel Buch “per dignitat” arran de les càrregues “absolutament salvatges” i les 300 identificacions que van fer els Mossos. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre fins a les cinc de la tarda 37 persones i 16 mossos també van ser ferits.

LES XIFRES

70.000
persones
es van manifestar ahir a la tarda a Girona, que van convertir la marxa en la més massiva que s’ha fet mai.
32.400
docents
de l’escola pública van secundar la vaga general, segons va explicar el portaveu de la Ustec, Ramon Font.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona