Política

MATIES SERRACANT

Alcalde de Sabadell

“La mobilització de l’1-0 i del 3-O és clau per fer-nos valer”

Quan s’acusa un alcalde d’haver facilitat un referèndum es vol posar en dubte la llibertat d’expressió, la democràcia
L’ombra de ‘l’estil Bustos’ és encara llarga. Ha tingut efecte sobre les entitats, les empreses, els funcionaris municipals...
Maties Serracant és alcalde de Sabadell per la Crida des del 25 de juliol del 2017 quan va substituir Juli Fernàndez, d’Esquerra. Com es fa això de compartir l’alcaldia?
Doncs es fa amb confiança, amb col·laboració, amb diàleg, intentant donar continuïtat als projectes d’un govern de transformació com és el nostre.
I com acaba un ecologista, un dels portaveus de la campanya contra el quart cinturó, fent d’alcalde?
No ho sé explicar gaire bé... Per compromís amb la ciutat, amb el territori. No saps ben bé com, el col·lectiu, perquè el projecte de l’Entesa per Sabadell, d’on vinc jo, de la Crida ara, és col·lectiu, et porta a ser a l’Ajuntament. Primer sent l’últim a arribar a un ple municipal, a un mes de les municipals del 2015 i, després, encapçalant el projecte de la Crida, que sorgeix de la voluntat de dur l’esquerra transformadora al govern de la ciutat.
Vostès governen Sabadell amb un quadripartit d’esquerres. Ens hem d’anar acostumant a governs d’aquesta mena amb la fragmentació que hi ha?
Si això és el que vol la ciutadania i si, d’aquesta manera, representem millor la pluralitat, sens dubte que aquest és un valor afegit. Què diverses forces polítiques s’entenguin, compateixen projectes, mirin de tirar endavant projectes comuns i un projecte de transformació de la ciutat de Sabadell, és una cosa de la quals ens hem d’alegrar. Hem tingut la sort que, a més, a Sabadell, aquesta opció ha sumat majoria absoluta i ens ha permès tirar endavant els projectes polítics. Hi ha hagut diferències entre els socis de govern, però això ho hem integrat i també ens ha aportat coses positives.
Seria negatiu, però, que es quedin aspectes sense abordar per la manca d’acord entre els propis socis.
Si hi ha un element en què no ens posem d’acord però és important per a la ciutat, l’afrontem, encara que ens porti un esforç, una dedicació. Si és un repte de ciutat, l’hem de tirar endavant, però cal tenir en compte que, si el govern fos d’un sol color i hagués de buscar pactes a l’oposició, això també passaria.
Un d’aquests punts de desacord era el mateix 1-O. Fins al punt de posar en risc el govern, en coincidir amb el canvi l’alcaldia?
El canvi d’alcaldia es fa tres mesos abans de l’1-0 i, més que fer trontollar el pacte, el que provoca és que es valori tot. Hi havia forces que el que volíem era que l’alcalde, fos qui fos, tingués un compromís sòlid amb la celebració del referèndum. A mi el que m’agrada destacar és que al ple de l’Ajuntament de Sabadell, amb 27 regidors, hi va haver un moment en què 20 estaven compromesos amb la defensa d’elements fonamentals que avui estan sobre la taula, com ara la llibertat, la democràcia o condemnar la violència.
Sabadell va anar a totes amb l’1-O, i ara vostè està sent investigat per desobediència i malversació. Com ho viu?
Jo ho visc pensant en la gent que és a la presó. La meva condició d’investigat, òbviament que té una transcendència jurídica i política i no cal negar-ho, però el que cal és la defensa de la capacitat de mobilització, de la llibertat d’expressió, de la democràcia, que sembla que es vulgui posar en dubte quan s’acusa a un alcalde per haver facilitat la celebració d’aquest referèndum. Nosaltres creiem que el dret a l’autodeterminació s’ha de poder exercir a Catalunya i això s’ha de poder defensar de totes totes.
Li estranya com ha anat tot, amb una denúncia d’un particular a Múrcia?
Sí, però ara el focus està en un judici a Madrid i ja veurem com acabarà tot. Ens preocupa això més que no una causa contra l’alcalde de Sabadell.
Al jutjat, vostè es va acollir al seu dret a no declarar però l’Ajuntament ha facilitat tota la documentació que se li ha requerit. Llavors, per què?
El no declarar obeeix a diversos factors, al fet que enteníem que el focus aquests dies ha d’estar a Madrid. Obeeix també a un punt de vista jurídic, però cal veure com va a Madrid per no interferir de cap manera i després avaluarem la defensa política i jurídica que es farà.
L’acord a quatre bandes posava fi a l’etapa socialista iniciada per Manuel Bustos. L’exalcalde ha estat ja condemnat dos cops i, per tant, ja és un fet que hi havia coses que es feien malament. S’ha fet net amb ‘l’estil Bustos’?
L’estil Bustos té molts efectes. Un és aquest aspecte jurídic i judicial que afecta unes persones concretes, i que la justícia haurà d’anar dirimint com acaba. L’ombra encara és llarga, nosaltres com a Ajuntament i com a la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció anem fent-ne el seguiment, això és lent però estem convençuts que hi haurà més sentències que presumiblement aniran contrastant allò que durant la fase d’instrucció hem pogut llegir en els atestats policials. L’estil Bustos, però, té un efecte sobre la xarxa d’entitats, amb una actuació clientelar, en les empreses subministradores que ens donen serveis, en l’estructura administrativa de l’Ajuntament, en la forma de fer, en les pors, en l’obediència insana respecte a les decisions polítiques, en la capacitat crítica dels 1.700 treballadors respecte a les relacions entre cos tècnic i polític i ciutadania. Tot això afecta la confiança, la relació entre classe política, treballadors i ciutadania, i solucionar això costa temps. Entenem que hem fet molta feina, una feina que potser encara no es veu, però que genera dinàmiques positives entre institució, política, carrer, ciutadania... estem generant noves maneres de fer.
Fa quatre dies, la jutgessa del cas Mercuri va obrir una altra peça per nous delictes. Hi haurà més sorpreses?
Els que s’han llegit les milers i milers de planes de la instrucció, diuen “uff”, encara queda... hi haurà coses que no es podran acreditar, malauradament, hi haurà línies d’investigació que no es podran seguir... però entenem que en algunes peces, com ara la de l’empresa de recollida de brossa, es podran acreditar alguns dels delictes que s’han anat apuntant. Ens agradaria una justícia més ràpida però entenem que s’ha volgut ser molt escrupolós.
Vostè ha decidit repetir com a candidat de la Crida a les municipals. Per què?
Després d’una reflexió individual i col·lectiva, entenem que aquest no és un projecte a quatre anys, sinó que és un projecte a vuit anys, que també és el límit que ens marquem com a codi ètic. Aquesta voluntat de donar continuïtat m’ha motivat per acabar de posar la meva part del que jo puc aportar, i a la Crida perquè l’equip actual pogués continuar i donar el relleu.
En tot cas, tot indica que l’atomització de grups municipals continuarà. Si això passa, apostaria per repetir un govern com l’actual?
Nosaltres apostem clarament per poder tenir un govern de transformació de la ciutat i creiem que nosaltres en som garantia. En fem una valoració positiva, però també crítica; hem hagut d’aprendre molt i superar entrebancs, entrebancs en forma de denúncies que alguns acumulem per haver fet el que vam dir que faríem, lluitar contra la corrupció, per exemple. Però aquests entrebancs els hem de saber explicar, que la gent entengui que encara que nosaltres ho volíem tot, i no ho hem aconseguit, això forma part del que és aquest sistema, de les dificultats que té governar una ciutat com Sabadell venint d’on veníem. Nosaltres ho volíem tot, vam impulsar compromisos polítics molt ambiciosos, alguns del quals no els hem pogut tirar endavant, però demanem aquesta confiança per a un projecte de transformació d’esquerres de la ciutat de Sabadell.
Les municipals es faran en una situació molt complexa. Com els afectarà?
Actualment no es pot fer política sense parlar d’això. Per nosaltres hi ha un vincle entre procés, autodeterminació, llibertats, democràcia, pobresa, tot el nostre programa és un de sol, i el component nacional forma part d’aquest objectiu i, de fet, entenem que la República ens permetria poder superar algun dels elements restrictius. Ara per ara, però, no volem que aquest sigui l’únic element, no és un element que tapi, sinó que forma part del nostre projecte per a la ciutat de Sabadell.
S’ha perdut l’esperit de l’1-O?
Sens dubte, l’1-O i el 3-O es van viure amb un nivell de mobilització que avui no és present, i això és claríssim. El país, la ciutadania, tenia una força en la mobilització al carrer que és molt difícil d’aguantar en el temps i que, segurament, és un element clau que un país que viu en aquesta situació necessita per fer-se valdre quan hi ha una posició per part d’un estat que limita, que agredeix... aquella mobilització que ara trobem a faltar, l’haurem de tornar a aconseguir, sens dubte.
Des del primer moment, el govern de Sabadell va posar l’eix social al davant i va parlar de situació d’emergència. S’ha revertit?
Estem una mica millor; l’economia, l’ocupació... estan una miqueta millor. Però hi ha un seguit de temes estructurals que des de la política municipal són molt difícils de revertir. Un exemple és l’habitatge, una de les nostres polítiques principals, en què hem d’anar més lents del que ens pensàvem. Estem batallant cada dia per fer-les efectives, per exemple en l’aplicació en matèria de pobresa energètica. Tenim comptabilitzats 1.100 habitatges, unes 3.000 persones, que viuen ocupant i en aquest context la nostra capacitat d’adquirir o construir habitatge ha estat molt limitada. Ara ja tenim un pla a les portes, però el problema el tenim avui. Els desnonaments augmenten de nou, 1.700 persones s’han d’alimentar del Rebost... La valoració és que hi ha una tendència positiva, però també hi ha elements estructurals sobre els quals costa molt actuar des del mon municipal.
Vostès van optar per multar les empreses energètiques. Ha canviat la seva actitud?
Les companyies continuen recorrent contra les multes. Alguna ha canviat, però nosaltres també hem hagut de canviar i engrandir-nos per gestionar expedients. Estem en una fase de judicialització entre el que nosaltres defensem i el que defensen elles. Hi ha sentències diverses, algunes ens donen la raó i d’altres no. Però nosaltres defensem el dret a l’energia, no pot haver-hi gent que passi fred o que no tingui aigua a casa seva. Després les companyies defensen que ho paguin les administracions i d’altres pensem que el volum de negoci fa que puguin assumir-ho elles, repeteixo, només per a qui no pugui pagar-s’ho.
Vostè ha ressuscitat el projecte d’una àrea metropolitana del Vallès. Els seus detractors l’acusen de fer-ho per crear una nova estructura.
Jo crec que molts ajuntaments de l’àrea del Vallès estem d’acord en la pèrdua d’oportunitats actual perquè l’estructura administrativa no és l’adequada. Tenim dos consells comarcals, una part del Vallès forma part de l’àrea metropolitana, tenim una realitat potentíssima en un àmbit econòmic, unes necessitats de mobilitat que són compartides, uns espais naturals o agrícoles que no entenen de limits, universitats, oferta cultural... Som una àrea metropolitana, això ningú ho nega, amb diferents identitats, certament, però tenim uns elements en comú i això s’ha de veure reflectit en una estructura administrativa que els doni resposta. Si estem d’acord en això, posem-nos a treballar. Això no treu que hem de reflexionar sobre quin paper tenen els consells comarcals i per això hem demanat una reunió amb la consellera Elsa Artadi per saber quines iniciatives es poden tirar endavant per donar una resposta a situacions concretes.

Un geògraf de pas per la política

Geògraf de formació, Maties Serracant (Sabadell, 4 de setembre del 1976) sap comunicar. Segurament per això, ja va ser portaveu de l’entitat ecologista Adenc als anys 90, on va ser un dels caps visibles de la campanya contra el quart cinturó. Arriba a la política amb l’Entesa per Sabadell, un moviment transversal que cercava una unió de les esquerres en el Sabadell posterior a Antoni Farrés. Serracant reivindica en l’entrevista –sencera a www.elpuntavui.cat– la planificació del seu govern per reiniciar la ciutat en clau de sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia