Política

Dos advocats penalistes creuen que fiscalia no incideix en la rebel·lió amb alguns acusats perquè “sap que li negaran”

El professor de la UOC critica la durada “excessiva” d’algunes sessions perquè “sotmet a pressió” als presos

L’advocat penalista i professor de procés penal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Albert González, creu que la fiscalia està intentant “assegurar” els delictes de malversació i desobediència en els interrogatoris d’alguns dels acusats, sobretot els que eren membres del govern. De tota manera, no creu que la fiscalia s’estigui “reservant” res en relació a la rebel·lió, sinó que pren aquesta decisió perquè “sap que li negaran”.

Per la seva banda, l’advocat penalista Miguel Capuz considera que el ministeri públic no ha preguntat més sobre la presumpta violència perquè “no espera treure petroli amb els acusats” en aquest punt, conscient que el judici serà “llarg”. El professor de la UOC creu que el president del tribunal, Manuel Marchena, no l’encerta amb la durada “excessiva” d’alguna de les sessions i que això “sotmet a pressió” sobretot als presos.

González ha remarcat que fins ara el moment ha estat friendly per als acusats, perquè en el moment de les seves declaracions és quan fan la seva “descàrrega principal” dels delictes que se’ls acusa amb una “defensa preparada”.

L’advocat ha valorat positivament com les defenses han preparat els seus clients, tot i que creu que “no ha estat encertat” que Oriol Junqueras i Raül Romeva hagin optat per no respondre la fiscalia i l’advocacia de l’Estat, perquè en aquest judici la “majoria” d’elements fàctics són “notoris” i, per tant, “el que necessita el tribunal és una explicació de perquè s’ha actuat d’aquesta manera”.

Per exemple, el professor de dret penal de la UOC veu bé que les defenses hagin donat un caràcter “institucional” a la declaració d’independència “sense transcendència penal”, perquè d’aquesta manera treuen “rellevància penal”.

González ha advertit que, “com és habitual en qualsevol judici”, en el moment dels testimonis hi pot haver “l’altra cara de la moneda”, tot i que al mateix temps ha afegit que, en el cas de la rebel·lió o la sedició, serà el tribunal qui haurà de fer una “interpretació jurídica” de si els fets poden ser constitutius d’aquestes delictes.

Pel que fa al paper de la fiscalia, no creu que “no vagin tan preparats”, sinó que estan intentant “assegurar” la malversació i la desobediència en els interrogatoris als exconsellers, perquè “sap” que li negaran haver comès un delicte de rebel·lió. En canvi, sí que hi va incidir en l’interrogatori a Sànchez.

El paper de Marchena, “l’esperable”

González creu que el paper del president del tribunal durant les sessions és “l’esperable”, però que no creu encertat “l’excessiva durada de les sessions”. Aquesta setmana, per exemple, la sessió de dimecres es va allargar fins passades les nou del vespre. González considera que, “de forma no deliberada”, això acaba perjudicant els acusats, que han de fer “desplaçaments a les presons” i pot provocar que pels horaris dels centres penitenciaris “no sopin”. “Els està sotmetent a una pressió afegida amb sessions tan maratonianes que no toquen”, ha indicat.

Sobre la direcció del judici, González no ha vist “cap visceralitat” ni “un debat més tens que en altres judicis”. També veu “habitual” que en un judici d’aquestes característiques el calendari previst es vegi afectat, perquè “no és gens fàcil de preveure”.

Sí creu que tal com està marcat el calendari afecta sobretot als torns de les defenses, perquè “pregunten de forma accelerada” i pot provar que la informació no sigui “fàcilment processada” pel tribunal. “Les defenses s’haurien de quadrar una mica i posar de manifest que això no redunda en un millor benefici del seu client, en el punt en què estem no ha d’imperar cap pressa”, ha dit, malgrat el calendari electoral.

Els testimonis, “contaminats”

El professor de la UOC ha advertit que, quan arribi la fase de la declaració de testimonis, aquests arribaran al judici “contaminats” per la publicitat que se n’està fent. Considera que els testimonis han d’arribar a un judici “sense saber què ha de declarar cadascú” per donar la seva versió “lliurement i espontània”.

En canvi, en aquest cas, ja sabran què han dit els acusats i els testimonis anteriors. González ha admès que retransmetre el directe permet una “aparença de transparència”, però que “potser no és l’opció més encertada” perquè els testimonis partiran d’una “versió mediatitzada”.

Pel que fa a l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, González creu que està tenint un “paper incòmode” durant els interrogatoris als acusats. “La sensació és que no acaba de trobar el seu lloc, que se sent trepitjada cada vegada pel fiscal”, ha dit. L’advocat creu que podria tenir un “paper més rellevant” en el delicte de malversació, on hauria de posar “tota la càrrega”. González ha apuntat que el relleu que hi ha hagut en aquesta acusació pot haver “influït” en aquesta posició incòmoda.

Els vídeos durant els interrogatoris

Durant la sessió d’aquest dijous, tant les defenses de Sànchez com de Jordi Cuixart van mostrat alguns vídeos, sobre la concentració a Rambla de Catalunya el 20-S i sobre càrregues policials l’1-O. González creu que l’ús d’aquests vídeos han de ser “ajustats i acurats a l’objecte de la pregunta” i que en els interrogatoris “no és el moment processal oportú”, sinó que s’hauria de fer en la fase de prova documental.

Per la seva banda, l’advocat penalista Miquel Capuz ha advertit si els acusats han mentit durant la fase d’interrogatoris “se’ls pot girar en contra més endavant”, quan arribin els testimonis i la prova documental. De fet, ell assegura que hauria optat perquè els acusats declaressin al final del judici.

Pel que fa al delicte de malversació, Capuz sosté que els acusats l’han defensat “de manera estranya i perillosa”, tot recordant que en la causa pel 9-N van fer servir els mateixos arguments però que posteriorment hi ha hagut condemna per part del Tribunal de Comptes.

“Si diuen que es va pagar amb diners privats, haurien de dir qui va ser i a canvi de què”, ha dit, tot advertint d’un possible “suborn”. A més, no veu “creïble” que Unipost “treballi gratis” i ha alertat que “comprometre diners públics ja pot ser malversació”. “Qui va pagar la llum dels col·legis? Per sentit comú es veu que va ser el govern”, ha reblat.

I sobre la desobediència, l’advocat penalista ha remarcat que “la finalitat última era la independència” i que aquest delicte hauria començat “amb una rebel·lió legislativa el 6 i 7 de setembre” del 2017. En aquest sentit, ha apuntat que les defenses podrien “donar per descomptada” la desobediència. A més, ha afegit que durant la instrucció “no van dir que el Govern no organitzés l’1-O, poc creïble com en el cas del 9-N”. “Si tot va ser simbòlic, els que van rebre cops als col·legis haurien d’estar enfadats amb el govern”, ha asseverat.

Sobre el paper de la fiscalia durant els interrogatoris als acusats, Capuz sosté que, si no ha incidit en la violència, és perquè “no espera treure petroli amb els acusats”.

En aquest sentit, creu que el ministeri públic espera a altres fases dels judici i apunta a la possibilitat que canviï l’acusació a la conspiració per la rebel·lió. “Cal preguntar si es pensava utilitzar els mossos i a la població per controlar els aeroports, la hisenda o el Banc d’Espanya després del 27-O”, ha dit.

El 20-S, “demostració de força davant l’Estat”

Capuz considera que el 20-S va ser “una demostració de força davant de l’Estat”, ja que es va poder demostrar que el moviment independentista podia “congregar desenes de milers de persones en minuts”. L’advocat penalista creu que la intenció de la concentració no era impedir l’escorcoll del departament d’Economia per part de la comitiva judicial, “perquè ho haurien pogut fer”. Però ha afegit que es va fer “evident” que ho podrien fer “més endavant”. “També s’ha de jutjar el que es podria haver imaginat que podia passar”, ha conclòs.

Pel que fa a les estratègies dels advocats dels acusats, Capuz ha advertit que “la defensa política té riscos si no es combina amb una defensa tècnica”. En aquest sentit, creu que Junqueras i Romeva “es poden penedir més endavant” de la decisió de no respondre a la fiscalia i l’advocacia de l’Estat. També veu “diverses estratègies” entre les defenses que atribueix a què “cadascú busca salvar-se”, tot i que al mateix temps “els pot perjudicar a tots”.

Capuz creu que Forn va fer una “combinació difícil” quan li va “costar separar” les seves funcions com a membre del Govern i com a responsable de la policia, que Santi Vila “va explicat molt bé el que realment va passar”, mentre va veure a Jordi Sànchez “còmode”. Capuz ha valorat positivament la intervenció de Zaragoza, mentre creu que alguns fiscals han comès “errors grossos” i han tingut una actuació més “fluixa”, com ara Consuelo Madrigal.

Pel que fa al paper del president del tribunal, Capuz considera que Marchena està dirigint el debat “molt correctament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona