Política

Violència i tensió a Veneçuela

Dos morts la vigília del dia D de la crisi

Grups a favor de l’ajuda humanitària s’enfronten als militars a la frontera amb el Brasil

Concert multitudinari per recaptar fons per a l’oposició

Dos morts. Aquest va ser el balanç de l’escalada de tensió que va viure Veneçuela ahir, vigília del dia D, en què l’oposició ha anunciat l’entrada de tones d’ajuda humanitària per fronteres que Caracas ha promès mantenir tancades. Els incidents més greus es van registrar a la frontera amb el Brasil, un dels punts que esperen l’arribada de les desenes de camions que avui transportaran 300 tones d’aliments i medicines, la major part donades pels Estats Units.

Indígenes de l’ètnia pemón van intentar aturar un comando de la Guàrdia Nacional veneçolana que tenia ordre de bloquejar el pas fronterer. Les víctimes van caure fruit de les bales dels soldats.

A la ciutat colombiana de Cúcuta, mentrestant, desenes de milers de persones van participar en un concert en suport de Veneçuela organitzat pel milionari nord-americà Richard Branson, fundador de Virgin. La intenció era recaptar fons i donar suport a la jornada d’avui. A l’altre costat de la frontera, el govern de Maduro va organitzar el seu propi concert.

La mort dels dos veneçolans “no quedarà impune”, va advertir Juan Guaidó, president de l’Assemblea Nacional i autoproclamat president interí des del 23 de gener passat. Guaidó lidera el torcebraç contra Maduro i l’ahir va anunciar que viatjarà en persona a la frontera per coordinar l’entrada de l’ajuda humanitària. La justícia li ha impedit la sortia del país, per la qual cosa és un misteri saber on muntarà el seu lloc de comandament.

De moment, s’espera que els milers de voluntaris que s’han ofert per al dispositiu liderin una onada humana que resulti inaturable des del costat veneçolà. Les escaramusses a la frontera amb el Brasil han afegit tensió a una jornada de conseqüències imprevisibles.

“Decideixin de quin costat estan en aquesta hora definitiva”, va escriure Guaidó en el seu compte en Twitter. S’adreçava als alts comandaments de l’exèrcit, al capdavant de la repressió, per comminar-los a obrir les fronteres, abandonar Maduro i evitar un bany de sang. El suport dels militars és la clau del pla opositor per desallotjar l’executiu del poder.

Els esforços de Guaidó han estat fins ara en va. L’exèrcit ha reiterat el seu suport sense matisos a Maduro, amb missatges cada vegada més ferms a mesura que ha augmentat l’hostilitat des dels Estats Units. El president d’aquest país, Donald Trump, ha insistit els últims dies amb una possible intervenció militar a Veneçuela i ha carregat de raons aquells que veuen darrere de Guaidó una estratègia orquestrada des de Washington.

Al mateix temps, se succeeixen els esforços de la societat veneçolana per a una sortida pacífica a la crisi. El concert d’ahir, batejat com a Veneçuela Aid Live, va aplegar desenes de milers de persones vestides de blanc i més de trenta artistes internacionals. “No podem treure els nostres germans de la pobresa. Hem de trencar l’estancament i posar fi ara a la crisi humanitària, hi ha gent morint a Veneçuela”, va dir Branson en un discurs llegit en anglès.

Per l’escenari van passar artistes de gran talla, com ara els colombians Carlos Vives i Juanes, el dominicà Juan Luis Guerra, els espanyols Alejandro Sanz i Miguel Bosé i l’argentí Diego Torres.

El concert va tenir el seu contrapunt a pocs quilòmetres d’allà, a l’altre costat de riu Táchira que separa Cúcuta de Veneçuela. El chavisme va organitzar al costat veneçolà el seu propi concert sota el lema Hands off Venezuela (Mans fora de Veneçuela). Com un crit de guerra, el govern va denunciar que avui es prepara una invasió militar disfressada d’ajuda humanitària. El bolivià Evo Morales, únic aliat de Maduro a l’Amèrica del Sud, va qualificar la jornada de “cavall de Troia”, un suport a la població més colpejada per la crisi que en realitat oculta la intenció de derrocar el govern de Caracas.

La clau estarà avui a les fronteres, on es posarà a prova la fortalesa del govern chavista i la fidelitat de la cúpula militar, clau de la governabilitat per a qualsevol dels bàndols que pretengui guanyar la partida. Ha arribat el dia D de la crisi.

LES XIFRES

300
tones
d’ajuda humanitària procedent dels Estats Units són a la frontera en espera de poder entrar a Veneçuela.
1
mes
fa que el president de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, es va autoproclamar president interí de Veneçuela.

Rússia dona suport a Maduro

Moscou ha donat una vegada més mostres de la fidelitat que manté amb el govern de Veneçuela. La vigília de l’inici de la campanya opositora per a l’entrada d’ajuda humanitària a través de la frontera amb Colòmbia i el Brasil, el viceprimer ministre rus encarregat de Defensa, Iuri Boríssov, va rebre el ministre d’Indústria veneçolà, Tareck El Aissami. La reunió va coincidir amb declaracions de suport des del ministeri d’Exteriors de Rússia. La portaveu Maria Zakhàrova va dir que els Estats Units només busquen un pretext per ocupar militarment Veneçuela. “Una perillosa provocació, de gran magnitud, inspirada i dirigida per Washington, en saber que l’entrada per la frontera veneçolana del suposat comboi humanitari està prevista per al 23 de febrer”, va dir Zakhàrova. El Kremlin ha denunciat, a més, que empreses nord-americanes estudien comprar grans quantitats d’armament que després lliuraran a l’oposició veneçolana a Nicolás Maduro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX