Política

Santamaría afirma que mai va parlar amb ningú del Govern del referèndum

L’exvicepresidenta del govern espanyol diu que no van considerar “adequat” declarar l’estat d’excepció per no “vulnerar drets” dels ciutadans

“Si no s’hagués cridat massivament la gent a impedir l’acció de la justícia algunes imatges no s’haurien produït”, apunta

Diu al Suprem que “no sap” si la declaració d’independència es va publicar

L’exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que mai va parlar amb ningú del Govern sobre l’1-O i si volien per un referèndum calia modificar la Constitució “i no intentar negociar una cosa a la que mai es va prestar” el govern de Mariano Rajoy. A preguntes de Vox, ha defensat per què van apostar pel 155 i no per declarar de l’estat d’excepció. Segons Santamaría, consideraven que era més “adequat” en “defensa de la convivència”. Segons ha assenyalat, l’estat d’excepció suposava “vulneració de drets fonamentals” dels ciutadans i, per això, creien que s’ajustava més la Constitució el 155 perquè “actuava contra els responsables”. Ha afegit que van advertir el Govern que no podien seguir amb el referèndum i ha parlat “d’estratègia concertada”. “Sabien que després de la violència del 20 i 21 de setembre es podia tornar a produir i van seguir endavant”, ha assenyalat.

Sobre l’aplicació de l’article 155, l’exvicepresidenta ha assegurat que es va tirar endavant perquè van considerar que la declaració d’independència del 27 d’octubre “no va ser simbòlica”. “Estava en risc greu l’intent de derogació de la Constitució, s’havia declarat unilateralment la independència i s’havien vist els esdeveniments dels dies previs”, ha dit, “hi havia una vulneració molt greu de l’ordre constitucional”.

En respostes a l’advocat de Vox Javier Ortega, Sáenz de Santamaría ha explicat que “mai” va parlar sobre l’1-O amb cap membre del Govern de la Generalitat i ha explicat les tres reunions que va mantenir amb l’exvicepresident Oriol Junqueras. Una a l’abril del 2016, on Junqueras li va plantejar la celebració d’un referèndum. L’exvicepresidenta ha remarcat que “mai va voler entrar” a parlar d’aquest tema perquè “no és una disposició del govern espanyol, sinó que forma part de la sobirania del conjunt del poble espanyol”. “Li vaig dir que sobre això no tenia res a parlar”.

La segona reunió va ser al juny del 2016 per abordar la situació “dramàtica” de les finances de la Generalitat, i la tercera el gener del 2017 on, segons ha relat, Junqueras només volia abordar el referèndum i li va donar la mateixa resposta que a l’abril anterior. “Sobre el referèndum no hi havia res a parlar, no hi havia ni diàleg ni capacitat d’entesa”, ha dit, i ha afegit que la Junta Electoral Central va afirmar que el 4 d’octubre del 2017 va afirmar que el referèndum “no es va produir”.

També ha dit que mai es va reunir amb cap membre del Govern al despatx que tenia a la delegació del govern espanyol a Catalunya, amb qui es va reunir amb representants de partits com el PSC, el PP, Cs i col·lectius de la societat civil. “Hi havia molta gent que estava tenint molts problemes per la tensió que vivien”. “Sí vaig poder reforçar la presència de l’Estat i el govern espanyol creia molt important que estiguéssim i fer-nos presents” a Catalunya, ha dit.

Lloa la “professionalitat” de la policia

Sáenz de Santamaría ha responsabilitzat el Govern de la violència de l’1-O i ha lloat la “professionalitat” de la policia espanyola que, segons entén, van evitar “circumstàncies molt més greus”. Ha reconegut que ha vist en la seva trajectòria política imatges de “disturbis” i que “no són agradables a la vista” però ha acusat novament la Generalitat. “Si no s’hagués cridat massivament a la gent a impedir el que havia de fer la policia per ordre d’un jutge doncs algunes imatges no s’haurien produït”, ha manifestat. A més, ha aprofitat per assenyalar que hi va haver 93 policies espanyols ferits i el lletrat de Junqueras, Andreu van den Eynde, li ha recordat que l’endemà de l’1-O el govern espanyol va parlar de més de 431.

Saénz de Santamaría ha dit en nombroses ocasions que hi va haver “violència” tant el 20 de setembre com l’1-O i ha dit que va veure les imatges “per televisió” i que també va tenir informació per part del delegat del govern a Catalunya, Enric Millo. A preguntes del lletrat de Junqueras, li ha demanat que concreti els “fets violents” i ha dit que “es va impedir sortir” la comitiva judicial.

Preguntada sobre l’operació Copèrnic –que va enviar 6.000 policies a Catalunya- s’ha limitat a dir que havia “llegit” sobre ella però que no era la seva competència ni està “capacitada” per dissenyar aquests operatius policials. Així mateix, tampoc ha valorat quina xifra de policia calia destinar per a l’1-O. També ha explicat que van decidir enviar els policies el dia 22 de setembre, després de veure els fets “violents” del 20 de setembre. En aquest punt, el lletrat Jordi Pina li ha exposat que el vaixell ’Piolín’ va demanar permís per atracar al port de Palamós el dia 19 de setembre.

Llavors, l’exvicepresidenta ha canviat la versió i ha dit que calia “anticipar-se” per mantenir l’odre públic a Catalunya perquè estaven “preocupats” pel canvi a la Conselleria d’Interior amb la sortida de Jordi Jané i l’arribada de Joaquim Forn. “Un govern ha de preveure tots els escenaris i calia tenir-los previstos”, ha remarcat.

També ha dit que ningú la va informar que les càrregues policials paressin a partir del migdia. “No tinc cap informació al respecte”, s’ha limitat a respondre al lletrat Van den Eynde. A més, ha fet una precisió lingüística i ha dit que no vol parlar de “càrregues policials” sinó “d’actuacions policials sota mandat judicial”.

A més, ha defensat que van tractar de conservar la convivència ciutadana durant aquest temps i que, segons sosté, això no ho va fer la Generalitat. “Per això vam aplicar el 155, per conservar la convivència”, ha manifestat.

L’exvicepresidenta ha fet seva l’expressió de la fiscalia i ha parlat de “muralles humanes” durant l’1-O. Ha assegurat que la Generalitat va mobilitzar els ciutadans perquè “anessin amb temps” als col·legis electorals. “Jo el que vaig veure eren muralles humanes, i llançament d’objectes”, ha remarcat. Unes imatges que, novament, ha dit que va veure per televisió. Segons Santamaría, aquestes “muralles humanes” estaven “impedint que es complís una decisió judicial”.

L’exvicepresidenta del govern espanyol ha qualificat “d’assetjaments violents” les protestes que durant el setembre i octubre del 2017 hi va haver a hotels o casernes que allotjaven agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. “Jo sé el que és un escratxe, i el que es va viure a Catalunya és un assetjament violent”, ha assegurat. També ha hi havia “amenaces i coaccions” a alcaldes contraris al referèndum.

Van den Eynde també li ha preguntat per l’expressió que va dir en la campanya del 21-D on es ventava “d’escapçar l’independentisme”. Santamaría ha dit que es referia a l’aplicació del 155 i de l’efecte que va tenir per “treure d’una organització o expulsar d’un càrrec” els responsables. “Vam expulsar els que havien fet mal a la convivència”, ha defensat. A més, ha apuntat que l’expressió no és seva sinó que l’havia llegit en un mitjà de comunicació.

Tanmateix, ha dit que “no li consta” que hi hagués resistència per part dels consellers d’acceptar el seu cessament. Un extrem que ha aclarit a preguntes del lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero.

La defensa de Forn pressiona l’exvicepresidenta

Un dels interrogatoris més exhaustius és el que ha fet Xavier Melero, advocat defensor de l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, que ha fet diverses preguntes directes i concretes sobre els operatius policials a l’exvicepresidenta. Melero ha preguntat a Sáenz de Santamaría si coneixia els continguts de les directrius del secretari d’Estat de Seguretat o de la Fiscalia, com va conèixer la xifra dels 6.000 efectius policials estatals desplaçats que ella mateixa ha xifrat o bé perquè es van suspendre les reunions de coordinació entre cossos policials previstes per al mateix dia 1-O.

Sáenz de Santamaría s’ha excusat en diverses respostes que ella “no és experta” en matèria de seguretat i que tampoc era qui s’encarrega de dissenyar ni de dirigir els operatius policials. També ha respost que no recordava o que no tenia constància d’algunes de les qüestions plantejades per l’advocat de Forn, i s’ha limitat a respondre en diverses ocasions que els efectius policials van anar a Catalunya per donar “compliment a un mandat judicial” quan li ha preguntat si aquests anaven a donar “suport” als Mossos o a substituir-los perquè els consideraven “deslleials”. Davant de les respostes, Xavier Melero s’ha queixat al tribunal que Sáenz de Santamaría estava fent de “testimoni indòcil” perquè considerava que no li estava responent a preguntes concretes.

Sáenz de Santamaría ha deixat en mans de la instrucció que es feia al jutjat 13 de Barcelona la investigació sobre els preparatius del referèndum i ha respost a Melero que “en absolut” va qualificar de deslleials els membres del CNI per no haver detectat les urnes.

La declaració d’independència

Santamaría ha reconegut al Tribunal Suprem que “no sap” si la declaració d’independència del 27 d’octubre es va publicar. Ha estat la lletrada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, qui li ha llençat la pregunta després que ella en un moment de l’interrogatori afirmés que una decisió d’un govern “no té efectes jurídics si no es publica”. Quan Arderiu li ha fet la pregunta directa sobre la declaració, Santamaría ha vacil·lat i ha optat per dir que “no sap” si es va publicar. Durant el judici, tots els acusats s’han limitat a parlar d’una “resolució policia” i li han tret valor jurídic a la DUI pel fet d’estar només al preàmbul i no haver-se votat. A més, han posat de manifest que no s’havia publicat ni al BOPC ni al DOGC.

Santamaría ha afirmat durant el judici que si una resolució d’un govern no es publica “no té efectes jurídic”. Així ho ha dit mentre responia a les preguntes del lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que li demanava sobre si coneixia el nomenament del comissari Ferran López en substitució del major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos d’Esquadra en aplicació del 155. “Crec que es va publicar al BOE i al diari oficial de la comunitat autònoma”, ha dit Sáenz de Santamaría, “si no es publica no té efectes”.

A final de l’interrogatori a Santamaría -que compareix com a testimoni- la lletrada de Forcadell ha agafat el guant i li ha preguntat, doncs, si la declaració d’independència no tenia efectes jurídic per no haver-se publicat. En aquest punt, l’exnúmero 2 de Rajoy s’ha remès als fets posteriors al 10 d’octubre quan Carles Puigdemont deixa en suspens la declaració i a les posteriors cartes que li envia el president del govern espanyol. “Puigdemont podria haver dit si s’havia declarat la independència o no”, ha remarcat.

Com que el president del tribunal, Manuel Marchena, ha considerat que no havia contestat a la lletrada de Forcadell, ha estat ell mateix qui ha repreguntat a Santamaría. Ha estat llavors quan l’exvicepresidenta ha dit que no sabia si s’havia publicat.

  • 14:34 S'acaba la sessió del matí del judici. Reprendrà a les quatre de la tarda
  • 14:33 Sáenz de Santamaría: "Tinc coneixement de com Puigdemont va fer la compareixença que va fer i que no va revocar la declaració d'independència"
  • 14:31 Pregunta Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell
  • 14:30 Sáenz de Santamaría: "Alguns independentistes van intentar confondre l'opinió pública internacional amb imatges falses"
  • 14:29 Sáenz de Santamaría insisteix: "Espanya és una democràcia i una democràcia consolidada"
  • 14:27 També pregunta Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart quan Marchena volia cloure la sessió del matí
  • 14:22 Sáenz de Santamaría tira pilotes fora: "Es van dur a terme registres on es va requisar material electoral"
  • 14:22 Homs demana com s'explica que no trobessin ni una sola urna del referèndum
  • 14:20 Sáenz de Santamaría: "En cada un dels recursos es demanaven les actuacions pertinents"
  • 14:16 Sáenz de Santamaría: "Vam recorrer totes les resolucions que va aprovar el Parlament el 6 i 7 de setembre"
  • 14:10 Preguntes, ara, de Francesc Homs
  • 14:09 Sáenz de Santamaría: "Els que no van valorar els seus actes són els que aquí es troben acusats"
  • 14:07 Marchena talla l'advocat Pina i li retreu de fer preguntes fora de context
  • 14:04 Sáenz de Santamaría: "No recordo que Millo es disculpés per l'operació policial"
  • 14:03 Sáenz de Santamaría: "En tota la intervenció policial hi ha imatges que no ens agrada veure. La policia i la Guàrdia Civil són bons professionals"
  • 14:01 Sáenz de Santamaría: "A mi em van informar de lesions a Guàrdies Civils"
  • 14:00 Sáenz de Santamaría: "La Generalitat no em va donar dades de ferits" i posa en entredit la xifra de ferits
  • 13:57 Sáenz de Santamaría: "El ministeri de l'Interior havia de tenir previstos tots els escenaris"
  • 13:54 Ara és el torn de preguntes de l'advocat Jordi Pina
  • 13:53 Sáenz de Santamaría: "Es donava compliment a una decisió judicial. No sé quan es va trencar el mecanisme de cooperació entre cossos policials"
  • 13:50 Sáenz de Santamaría: "S'assetjava els alcaldes perquè obrissin els col·legis electorals"
  • 13:47 Sáenz de Santamaría: "A mi em van dir que per complir la instrucció de la Fiscalia calia enviar sis mil efectius a Catalunya"
  • 13:46 L'advocat Melero recorda a Santamaría que les directrius del secretari d'estat de Seguretat limitaven les actuacions de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en cas de grans aglomeracions
  • 13:45 Sáenz de Santamaría: "No sabia que les directives limitaven l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat en cas de grans concentracions"
  • 13:45 Sáenz de Santamaría: "No conec els detalls de la instrucció enviada als cossos de seguretat sobre proporcionalitat en les seves actuacions"
  • 13:41 Sáenz de Santamaría: "L'informe d'intel·ligència sobre els riscos de l'1-O el vaig veure després de prendre les decisions"
  • 13:39 Sáenz de Santamaría: "Jo només sentia parlar del senyor Trapero, que és a qui vam cessar"
  • 13:38 Sáenz de Santamaría: "No vam trobar cap resistència als relleus a Interior i als Mossos pel 155"
  • 13:37 Sáenz de Santamaría: "Creiem que calia una intervenció major a Interior que en altres pel que havíem vist l'1-O i el 20-S"
  • 13:36 Sáenz de Santamaría: "El 155 va suposar el relleu de la cúpula dels Mossos"
  • 13:35 Ara pregunta Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn i Meritxell Borràs
  • 13:34 Sáenz de Santamaría insisteix en el concepte de "murallas humanas" el primer d'octubre
  • 13:32 Sáenz de Santamaría: "La investidura de Puigdemont la va recórrer el govern. Vam demanar un informe al Consell d'Estat"
  • 13:31 Sáenz de Santamaría: "Amb el 155 van ser expulsats del govern de Catalunya pel mal que havien fet"
  • 13:29 Sáenz de Santamaría: "El govern de Rajoy sempre va intentar preservar la convivència"
  • 13:26 Sáenz de Santamaría: "Jo no vaig rebre cap trucada internacional sobre l'actuació policial de l'1-O"
  • 13:24 Sáenz de Santamaría: "No em correspon dir si l'actuació policial va ser desproporcionada o no. Sempre m'ha semblat que la GC i la PN actuen amb molta professionalitat"
  • 13:21 Sáenz de Santamaría: "Es va impedir que la comitiva judicial sortís de la conselleria, això ho considero violència"
  • 13:20 Sáenz de Santamaría: "Tots vam veure els actes violents del 20-S per la televisió"
  • 13:18 Sáenz de Santamaría: "No sabia com seria el dispositiu policial i l'estratègia de l'1-O. Les forces i cossos de seguretat actuaven per una decisió judicial"
  • 13:15 Sáenz de Santamaría: "Un govern no pot incomplir la llei i generar episodis violents on es conculqui l'ordre constitucional"
  • 13:15 Sáenz de Santamaría: "No hem hagut d'explicar mai que Espanya és una democràcia consolidada"
  • 13:13 Sáenz de Santamaría: "Si no s'hagués fet una crida a fer muralles humanes, no s'haurien vist aquelles imatges"
  • 13:12 Sáenz de Santamaría: "Pels informes policials sabíem que hi podia tornar a haver imatges de violència com les del 20-S"
  • 13:11 Sáenz de Santamaría: "Les imatges de l'1-O les vaig veure per la televisió. Les imatges no eren agradables però si no s'hagués fet aquell referèndum no s'haurien vist"
  • 13:10 Van den Eynde pregunta si es va fer alguna cosa després de la violència de l'1-O
  • 13:09 Sáenz de Santamaría respòn ara a les defenses
  • 13:08 L'advocacia de l'Estat no fa cap pregunta a Sáenz de Santamaría
  • 13:08 Sáenz de Santamaría: "No vam creure que la declaració d'independència fos simbòlica"
  • 13:07 Sáenz de Santamaría: "Vam constatar la negativa de revocar la declaració d'independència. Era una vulneració molt greu de la Constitució"
  • 13:05 Sáenz de Santamaría: "Sabent que es podia reproduir la violència del 20-S i 21-S, van seguir endavant per evitar-la"
  • 13:03 Sáenz de Santamaría: "Vam dir una i altra vegada que no seguissin per aquell camí perquè fracturaven la convivència"
  • 13:02 Sáenz de Santamaría: "L'ambient a Catalunya era intolerable"
  • 13:01 Sáenz de Santamaría: "Ens trobàvem que en cada actuació judicial hi havia multituds creant imatges de caràcter violent"
  • 13:00 Sáenz de Santamaría: "Rajoy va enviar una carta a Puigdemont, abans d'activar el 155. No va acceptar de venir a explicar-se al Congrés"
  • 12:59 Sáenz de Santamaría: "Mai vam parlar d'un referèndum a tot Espanya o de reformar la Constitució"
  • 12:58 Sáenz de Santamaría: "El govern de la nació també és govern a Catalunya"
  • 12:57 Sáenz de Santamaría: "A Junqueras només li interessava parlar del referèndum"
  • 12:56 Sáenz de Santamaría: "Em vaig negar rotundament a parlar del referèndum perquè no podem disposar de la sobirania nacional. Per això cal canviar la Constitució"
  • 12:55 Marchena demana al fiscal Zaragoza que no faci afirmacions i es limiti a fer preguntes
  • 12:54 Acaba l'advocat de Vox i ara és el torn de la fiscalia
  • 12:53 Sáenz de Santamaría: "Vam considerar que el mecanisme més convenient era el 155, el que s'aplica per atemptar greument contra Espanya"
  • 12:51 Sáenz de Santamaría: "Tothom va veure imatges violentes contra els cossos policials"
  • 12:51 Sáenz de Santamaría: "La presència de policia espanyola i Guàrdia Civil era indicada a Catalunya. La policia complia instruccions judicials"
  • 12:50 Sáenz de Santamaría: "Els informes policials que hi podria haver violència l'1-O els vaig conèixer a posteriori"
  • 12:49 Sáenz de Santamaría: "He llegit alguna cosa sobre l'operació Copèrnic, però a mi no em corresponia dissenyar operatius policials"
  • 12:45 Sáenz de Santamaría: "L'aplicació del 155 és una qüestió política i constitucional. Assegurar la sobirania i unitat nacional"
  • 12:44 Sáenz de Santamaría: "Volien donar un caràcter plebiscitari a les eleccions, una qüestió que és jurídica, no política"
  • 12:43 Sáenz de Santamaría: "Era molt important reforçar la presència de l'Estat a Catalunya"
  • 12:40 Sáenz de Santamaría: "Sobre el referèndum no hi havia cap possibilitat de diàleg"
  • 12:40 Sáenz de Santamaría: "En la tercera reunió Junqueras només volia parlar del referèndum i li vaig dir que no"
  • 12:39 És el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, qui interroga Soraya Sáenz de Santamaría
  • 12:38 Sáenz de Santamaría: "Em vaig reunir amb Junqueras tres vegades"
  • 12:37 Sáenz de Santamaría respon a l'advocat de Vox
  • 12:36 El judici es reprèn amb la declaració de Soraya Sáenz de Santamaria
  • 12:03 Acaba la declaració d'Artur Mas i es suspèn la vista fins a dos quart d'una
  • 12:01 Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn i Meritxell Borràs, pregunta per les lleis de desconnexió
  • 12:00 Mas: "L'Estat tenia mecanismes suficients per desnaturalitzar el referèndum. La seva actuació em va semblar totalment innecesària"
  • 11:58 Mas: "El conseller Forn sempre ha dit que les actuacions dels Mossos són professionals. Mai s'ha parlat de controlar-los"
  • 11:58 Mas nega que en les reunions es parlés de prendre el control dels mossos
  • 11:52 Mas: "Quan es va demanar que Forcadell entrés a JxSí no s'havia decidt que ella seria la presidenta del Parlament"
  • 11:51 Mas: "Junqueras i jo vam citar Raül Romeva, Muriel Casals i Carme Forcadell per implicar-los a la candidatura de JxSí. La nostra candidatura tenia la vocació de ser més àmplia"
  • 11:49 Pregunta també Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell
  • 11:48 Mas: "El referèndum no era el primer intent de contar quanta gent independentista hi ha a Catalunya"
  • 11:46 Ara pregunta Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart
  • 11:45 Jordi Pina demana que es projecti un vídeo i fotos de la repressió policial el dia 1-O a l'escola on va votar Artur Mas
  • 11:44 Mas: "La primera imatge que em vaig trobar tornant del col·legi electoral, va ser una persona amb el cap i la camisa ensangonada"
  • 11:43 Mas: "L'1-O vaig anar a votar a l'Infant Jesús, el mateix col·legi electoral on vaig a totes les eleccions. "
  • 11:41 Pregunta ara l'advocat Jordi Pina
  • 11:40 Mas: "Un programa de govern es pot alterar al llarg de la legislatura"
  • 11:38 Mas: "Teníem l'exemple d'Escòcia, pensàvem que Espanya també trobaria camins per arribar a un acord"
  • 11:37 Mas: "Es van explorar totes les vies d'acord possibles"
  • 11:36 Mas: "El mandat era molt clar i davant de la impossibilitat de dialogar, no es van parar màquines"
  • 11:34 Mas: "Jo mateix vaig enviar un dels capítols de llibre blanc al president del govern espanyol Mariano Rajoy"
  • 11:33 Mas: "El llibre blanc es va fer per trobar alternatives i donar resposta al mandat popular"
  • 11:32 És el torn de de les defenses i comença Francesc Homs
  • 11:31 Mas: "Es va apostar per un camí que permetés organitzar logísticament el referèndum, seguint el patró de 2014"
  • 11:30 Mas: "Vaig recomanar que, si es feia el referèndum, no es perdés la capacitat d'iniciativa institucional'
  • 11:27 Mas: "En els últims anys, moltes lleis que aprovava el Parlament català eren automàticament suspeses pel TC"
  • 11:25 Artur Mas: "Es va voler que el referèndum de l'1-O fos jurídicament vinculant, però no es va aconseguir"
  • 11:24 Mas: "L'administració va ser substituida per la societat civil en el referèndum"
  • 11:22 Mas: "Came Forcadell només va estar en una reunió de totes aquelles on jo era present"
  • 11:20 Es el torn de l'advocacia de l'Estat de fer preguntes a Artur Mas
  • 11:18 Mas: "A les eleccions del 21 de desembre de 2017, sota el 155, es va mantenir la majoria independentista"
  • 11:15 Mas: "Sempre hi va haver la voluntat d'acordar els termes del referèndum amb el govern espanyol. Sempre"
  • 11:14 Mas: "El vot majoritari va ser a favor de la independència"
  • 11:13 Mas "Vaig oferir a Rajoy pactar-ho tot sobre el referèndum. No hi havia voluntat de fer-ho unilateralment"
  • 11:10 El fiscal vol saber qui era present a les reunions sobre el procès on Mas va assistir durant els anys 2016 i 2017
  • 11:07 A la demanda de les defenses Marchena demana al fiscal que ajusti les preguntes al que s'està jutjant
  • 11:05 Mas: "Es va suscitar la idea de fer un referèndum, que no estava en el programa inicial quan vam anar a les eleccions"
  • 11:04 El fiscal insisteix en demanar sobre la influència de la CUP en les decisions del Govern
  • 11:02 Mas: "Quan vaig marxar de la presidència de la Generalitat, el PDeCAT encara no existia"
  • 11:01 El fiscal que pregunta avui és José Zaragoza
  • 10:59 Mas recorda l'empat en una assemblea de la CUP sobre la seva investidura
  • 10:59 Mas: "El gener de 2016 tenia dues opcions; convocar eleccions o marxar. I vaig marxar per decisió pròpia"
  • 10:57 Després de Vox pregunta la fiscalia
  • 10:56 Vox vol saber si Puigdemont va consultar a Òmnium i l'ANC la convocatòria del referèndum. Mas: "En cap moment m'ho va dir"
  • 10:54 Mas: "Jo vaig demanar que no s'abandonés mai la possibilitat de convocar eleccions"
  • 10:53 Mas: "A vegades es tenia en compte la meva opinió i a vegades no"
  • 10:53 Mas: "Va ser el govern de la Generalitat, de forma col·lectiva, qui va prendre la decisió del referèndum"
  • 10:51 Mas: "Puigdemont va arribar a la conclusió de fer una segona consulta; el referèndum"
  • 10:49 Mas: "En una trobada amb Rajoy li vaig suggerir tenir unes persones que permetessin mantenir el fil del diàleg. No era cap comitè ni cap comissió"
  • 10:45 Mas respòn a les preguntes de Vox: "El Govern va ser qui va decidir convocar el referèndum de l'1-O"
  • 10:43 Mas recorda que ell ja ha estat processat i condemnat per desobediència
  • 10:43 La declaració de Roger Torrent serà el 4 de març, dilluns proper, a les 11.30 hores
  • 10:42 Ara declara Artur Mas
  • 10:42 Marchena explica que el proper testimoni hauria de ser el president del Parlament Roger Torrent però anuncia que s'ajorna la seva declaració
  • 10:40 Acaba la declaració de Joan Tardà
  • 10:39 Tardà: "el 20-S no hi havia sensació d'inseguretat a la conselleria d'Economia"
  • 10:37 Tardà: "Fins i tot la Constitució espanyola s'ha modificat per lectura única quan ha estat necessari"
  • 10:33 Tardà: "Amb el discurs del Rei del 3 d'octubre els socialistes van retirar la petició i ara el govern publicita que els fets de l'1-O són una notícia falsa"
  • 10:32 Tardà assegura que no preveia que la jornada de l'1-O fos violenta i "Margarita Robles va registrar el dia 2 una demanada urgent d'interpel·lació per reprovar Soraya Sáenz de Santamaría"
  • 10:31 Tarda: "Ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya valen cap acte de violència"
  • 10:28 Tardà: "El 20-S em vaig dirigir als ciutadans per reclamar que no es caigués en provocacions i per demanar que s'evités la violència. Nosaltres sabem fer les coses a la catalana"
  • 10:26 Tardà: "La mobilització ciutadana és una forma de reivindicació per fer avançar les idees socials en el marc democràtic"
  • 10:25 Van den Eynde fa constar la seva protesta per no deixar-li fer les preguntes que considera convenients
  • 10:24 Tardà afirma que ERC és un "partit independentista accidental"
  • 10:23 Marchena també interromp les preguntes de les defenses perquè no troba adequades les preguntes
  • 10:22 Tardà: "ERC és un partit republicà i iberista"
  • 10:21 Andreu Van den Eynde pregunta a Joan Tardà
  • 10:21 La fiscalia renuncia a fer qualsevol pregunta a Joan Tardà
  • 10:20 Tardà diu a l'advocada de l'Estat que no costa tant pronunciar bé els cognoms en català, com el de Jové
  • 10:19 Tardà explica que com a membre d'ERC ha participat en moltes reunions amb alguns dels acusats
  • 10:18 Marchena interromp a l'advocat de Vox només començar sobre el contingut de les seves preguntes
  • 10:16 Tardà: "Sempre vam voler un procés dialogat perquè som demòcrates"
  • 10:15 Tardà responent a Vox: "L'1-O va ser la voluntat d'un poble indefens, cívic i democràtic"
  • 10:12 Torna el protagonisme de les piulades al judici. Vox pregunta per una piulada de Tardà sobre el referèndum
  • 10:10 Marchena el talla i li exigeix que no faci valoracions polítiques
  • 10:09 En castellà Tardà explica al president del tribunal que "aquest judici està inspirat en la venjança"
  • 10:08 Marchena li diu que té l'obligació de parlar "en la llengua oficial"
  • 10:07 Tardà diu que parlarà en català a les preguntes de Vox
  • 10:06 Comença la declaració de Joan Tardà barrejant el català i el castellà
  • 10:04 Marchena demana a les parts que no facin valoracions o debats en els interrogatoris amb els testimonis
  • 10:03 Comença la sessió d'avui al Suprem
  • 09:51 El vicepresident d'Òmnium @marcelmauri a @elsmatins de TV3: "Cada pregunta dels fiscals demostra que aquest és un judici polític. És impropi el paper de la fiscalia. És un insult"
  • 09:43 “La declaració de Jordi Cuixart passarà a formar part dels llibres d'història del nostre país“ afirma el vicepresident d'Òmnium @marcelmauri a @elsmatins de TV3
  • 09:41 El vicepresident d'Òmnium @marcelmauri a @elsmatins de TV3: "Cuixart representa la transversalitat del sobiranisme i el catalanisme"
  • 09:32 "El regne d'Espanya és com un vell edifici que tremola" diu en una piulada @jordialapreso
  • 09:06 L'ex-president espanyol Mariano Rajoy no ha volgut que ningú del PP l'acompanyi al Tribunal Suprem durant la seva declaració d'avui
  • 09:00 L'advocat Benet Salellas a @elmonarac: "La declaració de @jcuixart la vam preparar durant setmanes, plantejant quin era el missatge que volíem donar al tribunal però també a la societat espanyola"
  • 08:54 En declaracions a la Cadena Ser, el diputat d'ERC Joan Tardà ha explicat que espera "qualsevol bestiesa" de les preguntes de Vox i que les generacions futures estudiaran aquest judici com "el judici de la vergonya"
  • 08:47 Els dos fiscals de sala que interrogaran als testimonis són Sala Fidel Cadena i Javier Zaragoza
  • 08:43 El Punt Avui Televisió ho transmetrà en directe des de la sala del Tribunal Suprem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona