Política

“Els tràmits no van ser espontanis”

Els tràmits parlamentaris que es van succeir a la cambra catalana durant els mesos de setembre i octubre del 2017 no van ser “espontanis”, segons va declarar ahir el vicepresident segon de la mesa del Parlament, José Maria Espejo-Saavedra. El diputat de Ciutadans va declarar com a testimoni de la fiscalia ahir en el judici contra el procés independentista i va posar especial èmfasi en la tramitació de les lleis de desconnexió i les vegades que tant ell com el secretari David Pérez, que també va declarar ahir en el Suprem, van advertir a la resta de membres de la mesa que contradeia els requeriments del TC i que així també ho van advertir els lletrats. Tant Espejo com Pérez van dir que la tramitació va ser del tot “excepcional”, que tot allò estava previst amb anterioritat amb l’objectiu d’impedir que el TC pogués impugnar i suspendre les dues lleis abans que el govern signés el decret de convocatòria de l’1-O. Segons els dos diputats, aquell dia es van vulnerar els drets dels diputats de l’oposició. “Intentaven donar aparença jurídica i crear un procediment ad hoc”, va afirmar Espejo, que també va apuntar al “misteri” al voltant de com es va arribar a publicar la llei de referèndum en el diari digital del Parlament, malgrat les ordres del secretari general que els funcionaris no intervinguessin en la tramitació. Pérez i Espejo van coincidir a indicar que els informes dels lletrats no són “preceptius ni vinculants”, però que també a la mesa els van negar, en el cas del PSC, fins a cinc peticions d’informes jurídics. Van estar crítics especialment amb l’admissió a tràmit de les propostes de resolució que “contradeien l’ordenament constitucional” i tots dos van assegurar que la presidenta Forcadell tenia potestat per aturar els tràmits i fins i tot entrant a discutir i impedir la tramitació segons el contingut de les propostes presentades.

Quant a la declaració simbòlica d’independència, tots dos van ratificar que el text no es va publicar i que, per tant, no tenia conseqüències jurídiques. Amb tot, van aclarir que els diputats dels seus grups parlamentaris, Cs i el PSC, no van participar en el debat ni en l’aprovació de les dues propostes de resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES