Política

Els partits sobiranistes alerten que la ultradreta amenaça els drets de les dones

Representants del govern català i formacions com JxCat, ERC, CatECP i la CUP participen a la manifestació unitària del 8-M

Els partits sobiranistes i el govern de la Generalitat han coincidit aquesta tarda a valorar com un èxit la vaga feminista d’aquest divendres, però han alertat que l’auge de la ultradreta a l’Estat “amenaça” els drets de les dones aconseguits fins ara.

El govern català i els partits sobiranistes han participat aquesta tarda en la manifestació convocada pel moviment feminista que ha transcorregut per la Gran Via de Barcelona.

En representació del govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha expressat en unes declaracions a la premsa la seva satisfacció perquè “hi ha una manifestació massiva en aquest dia de vaga feminista, que és un dia de reivindicació dels drets i llibertats de les dones”. “Estem aquí per plantar cara a les noves amenaces que van apareixent des de l’extrema dreta, com són el negacionisme, les notícies falses, o les noves formes de ressorgiment del masclisme”, ha explicat. La consellera ha assenyalat que aquesta esperit “el veiem reflectit en entitats com Hazte Oír però també en aquells partits que volen eliminar les lleis i les polítiques que estan protegint els drets de les dones”.

Des de JxCat, la diputada Aurora Madaula ha afirmat que la vaga del 8-M ha tornat a ser un èxit en la “reivindicació dels drets de les dones, quelcom que hem de seguir fent perquè encara hi ha bretxa salarial i desigualtats”. Madaula també ha alertat que “hi ha un ascens de l’extrema dreta i això pot comportar un retrocés en els drets dels dones, el que no hem de tolerar, no podem permetre cap pas enrere, sempre endavant en la llibertat de totes les dones”.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que “les dones prenem la paraula per reivindicar-nos i celebrar l’èxit d’aquesta vaga feminista, cosa de la qual cosa ens alegrem molt, perquè és imprescindible la mobilització per construir la igualtat efectiva entre homes i dones”. Vilalta ha expressat el compromís d’Esquerra de treballar per “una república feminista” que, segons ha indicat, significa construir un Estat en el qual hi hagi igualtat de drets entre homes i dones i deixi d’imperar el masclisme en la nostra societat”. “El feminisme no és una campanya de màrqueting, com alguns intenten fer-nos creure maquillant el que significa aquesta paraula, que implica igualtat efectiva”, ha subratllat la portaveu. Vilalta ha tingut unes paraules de record cap a “les preses polítiques i les exiliades independentistes” i ha promès que el seu partit no pararà fins a aconseguir la seva llibertat.

La diputada de Catalunya en Comú PodemJéssica Albiach ha remarcat que per als comuns “és un orgull que avui torni a ser una jornada històrica”. “Volem agrair l’esforç fet durant molts anys per totes les dones que han lluitat i lluiten pels nostres drets”, ha expressat. Segons ella, “el feminisme és l’alternativa democràtica a tots aquells que ens volen callades i submises, i desitgen retallar els nostres drets i decidir sobre els nostres cossos”.

Per part de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha assenyalat que “avui hem pogut veure el potencial transformador del moviment feminista, perquè la vaga general ha estat tot un èxit, el que evidència que aquest instrument de la vaga general és el més adequat per lluitar contra l’arrel de les causes d’opressió”. Per Sirvent, el potencial transformador d’una vaga general suposa una amenaça per al sistema capitalista i patriarcal i això té el seu reflex en la repressió”. La diputada cupaire ha demanat al govern que apliqui les mesures aprovades al Parlament a favor de la igualtat “per anar més enllà dels lemes, la retòrica i el simbolisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona