Política

El Parlament, amb el vot de Cs, fa una crida a vetar Vox

S’aprova per unanimitat una proposta socialista per evitar que l’extrema dreta condicioni governs i polítiques

La cambra catalana es va convertir ahir en un dels primers parlaments a aprovar una proposta per fer front a l’extrema dreta dins de les institucions. L’impulsor de la iniciativa va ser el PSC presentant una proposta de resolució que es va debatre i aprovar per unanimitat en la comissió d’Afers Internacionals. La votació va tenir el vot favorable de Ciutadans, malgrat que un dels dos punts del text feia referència a “impedir democràticament que les formacions d’extrema dreta condicionin la formació de governs o el disseny i la implementació de les polítiques públiques”, una condició que contravé l’actuació de Cs a la Junta d’Andalusia, on la formació taronja governa gràcies a un pacte amb el PP i el suport de Vox. De fet, el grup proposant va recordar que l’auge de l’extrema dreta és una “realitat del present” i va fer una crida a combatre els “pseudoarguments” i les “idees falses”. De fet, el text de la iniciativa lamenta que després de les eleccions d’Andalusia l’extrema dreta, en al·lusió a Vox, “tingui presència institucional”.

El diputat Ferran Pedret va ser l’encarregat de defensar la proposta davant l’auge de l’extrema dreta que “ens retrotreu a temps passats”. En aquest sentit, el text de la proposta també inclou instar el govern de la Generalitat a augmentar els esforços dedicats a les polítiques públiques destinades a la prevenció de la xenofòbia, el racisme, l’antisemitisme, la islamofòbia, l’antigitanisme, l’aporofòbia, l’homofòbia, el masclisme o qualsevol altre actitud que tingui a veure amb la discriminació a col·lectius vulnerables.

Durant el debat hi va haver fortes discrepàncies amb el diputat de Cs Ignacio Martín Blanco, quan aquest va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, d’haver redactat uns texts amb contingut “xenòfob” i “racista” i va carregar contra JxCat i ERC per haver-lo investit, per la qual cosa els va fer partícips d’aquesta “xenofòbia”. Els diputats Teresa Pallarès (JxCat) i Bernat Soler (ERC) van reclamar al diputat de Cs que retirés els comentaris i que no constessin en l’acta, però Martín Blanco s’hi va refermar. JxCat i ERC estudien presentar una queixa formal a la mesa.

LA FRASE

Cal una reacció contundent de les forces democràtiques per prevenir l’eclosió de l’ou de la serp
Ferran Pedret
diputat del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia