Política

Meritxell Budó serà la nova consellera de la Presidència

Torra rellevarà dilluns Artadi i Borràs

L’alcaldessa de la Garriga serà també portaveu del govern

L’executiu manté la incògnita sobre la substituta a Cultura

“No les recordarem”, afirma Granados

Elsa Artadi i Laura Borràs van assistir ahir a la seva última reunió del Consell de Govern. Dilluns tindrà lloc el relleu de la consellera de la Presidència, que se’n va a fer campanya electoral com a número dos de Junts per Catalunya a les municipals a Barcelona, i de la titular de Cultura, que fa tàndem amb Jordi Sànchez el 28-A. L’alcaldessa de la Garriga i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, substituirà Artadi a la Presidència i com a portaveu de l’executiu. El govern es reserva encara el nom del recanvi de Borràs, tot i que es planteja el de l’escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé. Durant la reunió, Borràs va regalar al president, Quim Torra, una postal literària amb una frase de l’escriptora Maria Barbal: “Mai ningú no m’havia preguntat, què vols?”

La presa de possessió de les dues carteres es farà coincidir, tot i que només corria pressa, per terminis legals, la marxa de Borràs, que la setmana que ve ja no pot ser consellera si vol concórrer com a candidata als comicis espanyols –el límit és diumenge–. D’aquesta manera, Artadi es podrà concentrar també en la precampanya electoral. “Juntes deixarem el govern igual que juntes hi vam entrar”, va afirmar la portaveu abans d’acomiadar-se de la premsa.

Afí a Turull i Puigdemont

Budó és alcaldessa des de l’any 2011. És llicenciada en farmàcia, es va afiliar a Convergència el 2002 i va ser candidata de JxCat en les eleccions del 21 de desembre del 2017, tot i que no va entrar al Parlament. Forma part de la direcció del PDeCAT, és pròxima al conseller legítim, Jordi Turull, i considerada afí al president exiliat, Carles Puigdemont. Sense anar més lluny, és impulsora de la Crida Nacional per la República. En la tria de les noves conselleres hi intervenen les titulars sortints, els consellers legítims Jordi Turull i Lluís Puig i els presidents Puigdemont i Torra, que hi té l’última paraula.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va aprofitar les sortides del govern d’Artadi i Borràs per criticar que “qualsevol oferta és bona per sortir del govern”. La diputada socialista va ironitzar que ara presentar-se a unes eleccions “és més atractiu que estar en el govern del nostre país”. “Cap de les dues conselleres que se’n van serà recordada per alguna mesura beneficiosa per a la ciutadania”, va opinar. “No les recordarem”, va insistir Granados, que també va predir que les noves incorporacions tampoc ho seran perquè s’uniran a un executiu que “ni governa ni s’espera que governi”.

Igualment, la diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas va qualificar de “desbandada” la decisió d’Artadi i Borràs, a qui va acusar de voler “exportar” a l’Ajuntament i al Congrés el seu model, que, a parer seu, és “el de no donar resposta a les necessitats reals de la ciutadania”. “La prioritat hauria de ser tot el contrari”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ