Política

L’aliança entre Trump i Bolsonaro, nou eix al continent americà

La reunió entre els dos líders va palesar els punts en comú

Els Estats Units designaran el Brasil com a aliat militar preferencial, fins i tot dins l’OTAN

Poques connexions tan profundes hi ha entre polítics mundials com l’existent entre el president dels EUA, Donald Trump, i el del Brasil, Jair Bolsonaro. Comparteixen ideari i visió del món, i ahir ho van escenificar amb una allau d’elogis en la primera reunió bilateral entre ambdós a Washington, escenificació del nou eix al continent americà.

No és casual que a Bolsonaro l’anomenin “el Trump de tròpic”, ni que Trump digui cofoi que és el “Bolsonaro del nord”. “Les nostres visions són molt similars”, va dir el nord-americà. Ambdós líders es veuen com a iguals, companys en una croada semblant contra els mateixos enemics. Els seus comptes a Twitter són gairebé idèntics, amb l’única diferència de l’idioma: utilitzen els mateixos registres, ataquen els mateixos enemics.

Bolsonaro es va presentar a la Casa Blanca com el primer president brasiler que no és anti-nord-americà “en dècades”, i no es va haver d’esforçar per deixar-ho clar. La germanor entre mandataris és total, i Bolsonaro va fer gala de l’interès comú pel respecte a “la llibertat” i “el sentit tradicional de la família” i de l’oposició a les “notícies falses” i la correcció política. “Sempre he admirat als EUA, una admiració que ha augmentat amb l’arribada de Trump a la presidència”, va dir el brasiler. La relació, com va dir Trump, és “millor que mai”. Coincideixen també en l’animadversió al “socialisme” que, segons Trump, ha arribat al continent americà i és a les acaballes. També en la unitat d’acció que cal per resoldre la crisi a Veneçuela i fer fora el “titella cubà” que és, en paraules del mandatari nord-americà, Nicolás Maduro. Cap dels dos va descartar l’opció militar a Caracas. Els elogis mutus van ser constants. “Crec totalment que Donald Trump serà reelegit”, va assegurar el brasiler, que va guanyar l’aprovació del seu homòleg.

La unió entre ambdós, i per tant entre països, es reforça cada vegada més. De la trobada d’ahir va sortir que els EUA donaran un tractament d’aliat “preferencial militar” al Brasil, i Trump fins i tot va temptejar la possibilitat d’integrar el país sud-americà al si de l’OTAN. Washington també donarà suport a l’interès brasiler d’entrar a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Brasil els cedirà l’ús d’una base espacial estratègica. “Els EUA i el Brasil mai han estat tan a prop”, va sentenciar Trump.

LES FRASES

Les relacions entre els Estats Units i el Brasil es troben ara millor que mai
Donald Trump
president dels Estats Units
La meva admiració cap als EUA ha augmentat amb Trump com a president
Jair Bolsonaro
president del brasil


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona