Política

Terrassa salda el deute amb Samuel Morera

Presenten la biografia de qui va ser alcalde de la ciutat fins en cinc ocasions durant la República, exiliat i mort a Mèxic fa 50 anys

Obra de l’historiador Josep Puy i editada per la Fundació Irla, pretén ser un homenatge més a l’èxode republicà

Terrassa ja ha saldat finalment el “deute” amb un dels seus “cinc personatges més rellevants del segle XX”, segons el va definir l’historiador local Josep Puy. Dimecres es va presentar a la biblioteca central, enmig d’una enorme expectació, la primera biografia completa de Samuel Morera, alcalde republicà de Terrassa, obra del mateix Puy, prologada pel catedràtic Antoni Segura i el regidor Isaac Albert, i apadrinada en l’acte pel president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, el també catedràtic Jordi Casassas i la historiadora Mariona Vigués. Tot i que nascut a Monistrol, Morera va fer carrera política amb ERC –era considerat del sector moderat– a Terrassa, d’on va ser alcalde fins a cinc vegades, a causa de la inestabilitat política, entre el 1931 i el 1937. Home de tarannà enèrgic, definit com a paradigma del municipalisme i de la recerca d’una societat més justa, no defugia responsabilitats i va fer contribucions decisives en l’àmbit local, com ara esbossar el futur parc de Vallparadís. En l’àmbit nacional, va ser sempre fidel seguidor de Lluís Companys i va tenir, per exemple, un rol destacat als Fets d’Octubre del 1934.

Exiliat primer a França i després el 1942 a Mèxic, d’on ja no va tornar i on va morir, el 1969, la història de Morera es perdia al final de la Guerra Civil, i ara Puy l’ha recuperat amb l’ajut d’una beca de la Irla, que publica el llibre, de 240 planes i il·lustrat amb fotos inèdites, i el donarà a centres culturals d’arreu del país. Durant més d’un any d’investigació, Puy ha repassat arxius, cartes, dietaris i vivències personals a través dels seus descendents mexicans, per fer un llibre que “és un immens homenatge a tots els Samuels Morera d’aquells temps, als exiliats i als més de quaranta alcaldes republicans afusellats”. L’autor va acabar amb una frase de l’alcalde exiliat en una carta al president Tarradellas: “En Morera quan caigui ho farà com ho fan els homes que no tenen por a la mort ni a l’enemic.” Cinquanta anys després, la seva història ja no morirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia