Política

en directe

parlament de catalunya

Torra descarta comicis i repta l’oposició a ser alternativa

El president creu que seria una “greu irresponsabilitat” fer eleccions tenint majoria suficient per governar i esquiva la qüestió de confiança

L’oposició li retreu el desgovern i els incompliments

Ni eleccions ni qüestió de confiança. Aquest és el missatge que va donar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, de manera reiterada durant la sessió plenària als grups de l’oposició, sobretot davant les intervencions de la líder de Catalunya En Comú-Podem, Jèssica Albiach, i del socialista Miquel Iceta. “Tenim la majoria suficient per tirar endavant el programa de govern”, va assegurar, situant-ho en un suport del 49% de la cambra, per immediatament reptar Albiach que, si “consideren que poden tenir una altra majoria alternativa” i fer president del govern algun membre de l’oposició, “li suggereixo que formin aquesta coalició”, i va posar d’exemple una aliança amb comuns, Ciutadans i el PP.

No és la primera vegada que Torra, davant les crítiques d’inacció del govern, convida els grups de l’oposició a presentar un candidat alternatiu. Només cal remuntar-se al ple del 27 de febrer passat, quan va presentar la proposta de pressupost que va descartar aprovar per falta de suports, en què va instar Iceta a posar-se d’acord “amb els socis del 155” per fer una moció de censura. De fet, ahir li ho va tornar a repetir durant la rèplica del debat, en què va informar de la segona remodelació del govern d’aquest mandat amb l’entrada de Meritxell Budó i Mariàngels Vilallonga coma conselleres de la Presidència i de Cultura en substitució d’Elsa Artadi i Laura Borràs. Dimarts passat també ho va suggerir a l’oposició el vicepresident, Pere Aragonès.

Per Torra seria una “greu irresponsabilitat” convocar els comicis ara, malgrat que Albiach li va retreure que la irresponsabilitat era “intentar ser govern, no creure-s’ho i, a més, no governar”, i també va criticar la “inacció en el tema social i els cops de timó en el tema nacional” per estar només pendents de la gesticulació. I aquí el president li va replicar que, per inacció, la del govern de Barcelona, amb una alcaldessa “set vegades reprovada, de rècord històric” per retreure a Ada Colau que no hagués tingut la mateixa “fermesa” i “valentia” per mantenir les pancartes i els llaços grocs i defensar el dret a l’autodeterminació i a la llibertat d’expressió.

En aquest mateix torn de preguntes al president, va instar el líder del PPC, Alejandro Fernández, arran que aquest digués que la Generalitat mai havia defensat el corredor mediterrani ferroviari, a fer-se “una abraçada de comiat” augurant que desapareixeran de l’hemicicle en les pròximes eleccions.

El cos a cos amb els grups de l’oposició es va repetir en la compareixença posterior, en què es van repetir les crítiques a la “inacció”, la “improvisació” i el “desgovern”. Inés Arrimadas, de Cs, el titllava com “el pitjor govern de la història” i li augurava “poques setmanes o mesos” de vida.

Iceta insistia que aprovés el projecte de pressupost i el dugués al Parlament, tal com marca l’Estatut. “No disposen de majoria per governar ni tenen un horitzó de legislatura”, etzibava, tot i que també admetia que no hi ha cap alternativa possible i pot seguir “fent la viu-viu”. Va desitjar “sort i encerts” a les dues noves conselleres, tot i augurar un mandat “no gaire llarg”, i va preguntar a Torra si sabia quins eren els objectius de la legislatura; si fer república, desobeir o fer un referèndum. Per això li va demanar que no repetís “els errors del setembre i l’octubre del 2017”. Continuant el debat sobre la qüestió de confiança i l’alternativa de govern, el president li va recordar que Cs no el voldria, ja que demana que “dimiteixi, per allò que va dir sobre el referèndum de Catalunya”, en al·lusió a les declaracions d’Iceta sobre donar-hi una sortida si tenia el 65% de suport dels catalans. El socialista li va replicar que no creu que un referèndum per la independència sigui una solució “i encara menys en una societat dividida per la meitat”.

Les crítiques de la CUP, tot i que van defugir centrar-se en Torra, van ser potser les més doloroses. La diputada Natàlia Sànchez va acusar el govern d’excés de “retòrica i simbolisme”, i de no tenir credibilitat ni projecte, com ho demostra, segons ella, la “deserció” de les dues conselleres. “Estan instal·lats en l’independentisme del business i les cadires”, els retreia.

Des d’ERC, en canvi, Sergi Sabrià va fer una crida a formar, quan arribi la sentència, un “govern fort i compromès, de resistència”, que disposi “d’una majoria parlamentària sòlida” per guiar la resposta de país. “Necessitem tots els demòcrates al mateix costat”, instava, abans que, en la segona rèplica, lamentés que “hauria de ser més fàcil” trobar-se amb els comuns en l’actual situació de repressió, i convidava el PSC a lluitar “perquè els catalans puguin votar, i pugui guanyar el no”.

Des de JxCat, Eduard Pujol va reivindicar la centralitat del govern.

LES FRASES

Seria una gravíssima irresponsabilitat plantejar eleccions. I volem ser un govern responsable
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
La irresponsabilitat és intentar ser govern, no creure-s’ho i, a més, no governa
Jèssica Albiach
DIPUTADA DE CATALUNYA EN COMÚ-PODEM
No crec que un referèndum sigui una solució, i menys en una societat dividida per la meitat
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
Són un forat negre pel qual desapareixen milions d’euros per la seva obsessió separatista
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DE CS AL PARLAMENT

Enganxada de Costa i Arrimadas

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va protagonitzar una picabaralla amb el vicepresident primer, Josep Costa, que la va advertir dos cops mentre parlava, en absència en aquell moment del president, Roger Torrent. Primer li va retreure que no anava “pel bon camí” quan ella va recordar un escrit de fa anys del president Torra pel qual se sent al·ludida quan parla de “bèsties en forma humana”. “Aquest qualificatiu no se li ha atribuït a vostè”, indicava Costa, que li demanava “respecte”. “En base a què m’està interrompent? Vostè és el moderador? Ho tenen clar si es pensen que blanquejarem el que ha escrit”, contestava Arrimadas, que insistia i preguntava al cap de poca estona si Torra era una “bestiola eixelebrada”. Costa la va tornar a cridar a l’ordre, i llavors li va contestar el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra, que el va cridar a l’ordre a ell per haver actuat “arbitràriament”. “És descarat el que està fent”, sentenciava Arrimadas. Al final, Cs, el PSC, el PP i els comuns van denunciar que Costa s’havia excedit en aplicar el protocol pactat per evitar insults. Torrent, ja a la sala, va dir que la interpretació de l’acord es revisarà en la pròxima reunió de la mesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia