Política

La investidura no presencial del president, inconstitucional pel TC

L’alt tribunal tomba els articles de la llei catalana que permetien investir-lo en absència o a distància

També veta els consells de govern telemàtics

El Tribunal Constitucional (TC) va declarar ahir inconstitucional la part de la llei del Parlament que permetia la investidura no presencial o a distància del president de la Generalitat així com la celebració telemàtica dels consells de govern. Ho va fer per unanimitat en considerar que el candidat a la presidència “ha de comparèixer de manera presencial davant la cambra” en el ple d’investidura. La reforma de la llei parlamentària establia en l’article primer que es pogués investir president en cas d’absència, malaltia o impediment del candidat.

La llei ja estava suspesa pel TC de manera provisional des del maig del 2018 arran del recurs que hi va presentar el govern espanyol, i el mateix tribunal ja havia impedit abans la investidura de Carles Puigdemont des del seu exili a Bèlgica, intentada pel grup parlamentari de JxCat per complir la principal promesa electoral de confirmar-lo en el càrrec.

El TC considera que la Constitució requereix que s’estableixi una “relació de confiança” entre el candidat i la cambra legislativa que no seria possible si el candidat no comparegués a l’hemicicle o delegués en un altre diputat la seva intervenció al ple. Els magistrats també consideren vulnerada aquella relació de confiança si el candidat pretén intervenir en el debat a distància de manera telemàtica perquè interpreten que la seva intervenció “personal i presencial” té una funció “simbòlica” que consideren inherent a la formalitat de la institució parlamentària. La mateixa sentència també anul·la l’article segon de la llei que legitimava el govern a constituir-se, celebrar els consells executius i prendre acords de manera telemàtica. En una reunió amb membres del govern separats per la distància no es pot garantir, conclou la sentència, que prenguin decisions de manera segura, en llibertat, “sense interferències externes” i garantint el secret de deliberacions i decisions que cal preservar.

L’expresident Puigdemont va reaccionar per Twitter criticant que no es permeti investir o governar telemàticament “a la capital del Mobile World Congress”, on “es presenten cada any les tecnologies més avançades del món en connectivitat i mobilitat”. JxCat també va carregar contra el TC, mentre que no hi va haver declaracions per part d’ERC i la CUP.

Advertència al Parlament

El TC adverteix el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa que la decisió té “efectes davant de tots” i que tots els càrrecs públics que van ser advertits al seu moment tenen l’obligació d’“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pogués suposar ignorar o eludir la part dispositiva de la sentència”. El TC nega caràcter polític o preventiu a la sentència i afirma que vol evitar “vulneracions reals i efectives” de la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona