Política

Pascal planteja un partit no “subordinat” a Puigdemont

L’excoordinadora general del PDeCAT defensa que no es pot governar Catalunya des de Waterloo

El president retreu a la senadora que “passegi el seu dolor pels diaris” i faci política en reservats de Madrid

La senadora i excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, obre la porta a la creació d’un nou partit: “Podria ser una opció. I unes futures eleccions al Parlament, un horitzó de treball.” En una entrevista ahir a La Vanguardia, Pascal considera que una part de l’electorat tradicional convergent se sent “orfe” políticament, que “ha arribat el moment d’actuar” i carrega contra el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont: “Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo ni es pot regir des de l’emotivitat desbordada i l’antipolítica.”

La senadora enumera les discrepàncies que ha tingut amb Puigdemont, com ara en la moció de censura a Mariano Rajoy. Assegura que el president no volia investir Pedro Sánchez –“Puigdemont estava fred”– i preferia mantenir un escenari de forta confrontació. D’altra banda, Pascal era partidària de convocar eleccions el turbulent octubre del 2017 i contrària a la renúncia d’Artur Mas el gener del 2016. “No hauria d’haver cedit a la pressió de la CUP i a la pressió de les persones que el van malaconsellar perquè s’apartés. Hauríem d’haver estat més clars. No es pot perdre la identitat”, conclou. Pascal considera que el PDeCAT es va deixar desdibuixar i veu com “un error” pretendre una Catalunya “guiada per control remot”. Tampoc no s’està de criticar el seu antic tàndem a la direcció del partit: “Discrepo de la subordinació de David Bonvehí.”

En qualsevol cas, afirma que manté un contacte sovintejat amb Mas, però no concreta si voldria que tornés a la primera línia política (quan expiri la condemna per inhabilitació pel 9-N). “La recuperació de l’espai que jo defenso ha de ser un esforç compartit per diverses generacions”, explica.

Puigdemont va retreure a Pascal, sense esmentar-la directament, que “passegi el seu dolor pels diaris”. La senadora no figura en cap llista de Junts per Catalunya per al 28-A, tot i que va ser escollida com a candidata del PDeCAT a Osona per al Congrés. En l’assemblea del partit del juliol passat, va plegar de la direcció perquè no disposava de la “confiança” de Puigdemont, en paraules seves. “Els presos tindrien motius més que comprensibles per deixar-se endur per sentiments negatius i, en canvi, lluny d’anar passejant el seu dolor pels diaris, donen una lliçó de dignitat històrica”, va etzibar Puigdemont per videoconferència en un acte de JxCat a Girona. En aquest sentit, va censurar els qui fan política “des de la comoditat de les taules dels reservats de restaurants de Madrid”. Pascal va oferir l’entrevista a la cafeteria d’un antic hotel de la capital espanyola.

El cap de llista per a les eleccions al Parlament Europeu i impulsor de la Crida Nacional per la República va reivindicar JxCat davant dels qui advoquen “per la política de sempre” dins de l’independentisme.

LES FRASES

Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo ni es pot regir des de l’emotivitat desbordada
Marta Pascal
Excoordinadora general PDeCAT
Els presos, lluny d’anar passejant el seu dolor pels diaris, donen una lliçó de dignitat històrica
Carles Puigdemont
130è President de la Generalitat

Citen Forn com a president de mesa

Quim Forn ha demanat sortir de la presó per fer de president d’una mesa electoral del 28-A, després d’haver rebut dimecres la citació de la junta electoral. “El que és surrealista és la situació, no això, perquè el Joaquim té els drets i deures polítics intactes. No està jutjat, és un ciutadà normal. I això és un sorteig aleatori”, va explicar la parella de l’exconseller d’Interior, Laura Masvidal, en una entrevista ahir a RAC 1. Els tribunals han rebutjat sistemàticament totes les seves peticions de sortir de la presó preventiva. “Anem demanant llibertat cada pocs dies perquè el jutge Manuel Marchena ho tingui sobre la taula. A veure si un dia, dormint, li ve la llum i els la vol donar”, va afegir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona