Política

El TC avala per unanimitat la presó provisional de Dolors Bassa

El tribunal que hi ha risc de fuga perquè durant la instrucció del judici de l’1-O han marxat diversos membres del govern Puigdemont

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat per unanimitat la demanda de Dolors Bassa contra l’ordre del Tribunal Suprem (TS) de decretar-li presó provisional pels presumptes delictes de rebel·lió i malversació de cabals públics pels quals ara se la jutja. El magistrat Antonio Narváez, autor de la sentència del TC, considera que la decisió del TS ha tingut un “pressupòsit adequat” i ha respost a una “finalitat constitucionalment legítima”. Nega, doncs, la tesi de Bassa, que al·legava que se li havien vulnerat els drets a la llibertat i a la tutela judicial efectiva, i dóna suport als postulats tant de l’instructor de la causa al TS com de la Sala Penal del mateix tribunal, que apreciaven que hi podia haver risc de fuga un cop es passava de la fase d’instrucció a la de processament.

Bassa també al·legava que se li pressuposava risc de fuga per la conducta de tercers, concretament de Carles Puigdemont i dels exconsellers que van marxar a l’exili. El TC opina que l’argumentació de l’instructor, és a dir, del magistrat Pablo Llarena, “compleix amb l’escrutini constitucional”, perquè ha previst com a factor transcendent en la seva decisió un element de judici “raonable” com és la “fuga” d’aquestes persones “al llarg del procediment” i “amb el suport d’una estructura organitzativa permanent”.

La sentència del TC també posa de manifest, en aquest sentit, les “dificultats” que aquestes persones siguin posades a disposició de la justícia espanyola “a través de mecanismes ordinaris de cooperació judicial internacional”.

Finalment, el TC també desestima la queixa sobre la falta de valoració de les circumstàncies personals de Bassa. Afirma que l’existència de relacions familiars i recursos econòmics “no té rellevància suficient per enervar el risc de fuga, atesa l’acreditada facilitat amb què es pot canviar de domicili familiar en l’àmbit de la Unió Europea gràcies a l’auxili de l’estructura internacional de suport amb la que compta, segons raonen les resolucions impugnades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell