Política

Som el 80% pressiona el PSC perquè assumeixi un diàleg sense condicions

També li exigeix, com als altres partits, que faci seus els consensos socials d’alliberar els presos i aturar la repressió

Torra l’insta a unir-se al front comú

Que tots els partits catalans, però sobretot el PSC –amb el 60% dels votants favorables al dret de decidir segons el CEO–, assumeixin en el programa electoral els grans consensos que, segons les enquestes, avui apleguen vuit de cada deu catalans com a sortida al conflicte polític amb l’Estat. Aquesta és la demanda que, a les portes de la campanya del 28-A, ahir va posar sobre la taula la plataforma Som el 80%, instigada per Òmnium i formada per una representació transversal de la societat civil, per tal que totes les forces polítiques es comprometin a fer seu aquest mínim comú denominador: la llibertat dels presos i exiliats polítics, el compromís per la fi de la repressió i la renúncia explícita a continuar emprant la via judicial contra el procés, i el començament d’una negociació “sincera i sense condicions ni renúncies” per buscar una solució que sigui referendada pels catalans. Unes línies mestres que ja van reclamar quan es van presentar al novembre, i per les quals han recollit ja 120.000 signatures. “Voldríem que es parlés de solucions en aquesta campanya i no de com enquistem el conflicte”, va resumir precisament qui va guanyar les darreres dues eleccions estatals a Catalunya, l’exlíder dels comuns Xavier Domènech, que va demanar “humilment” a tots els partits que assumeixin uns plantejaments “bàsics per respondre als anhels del conjunt de la ciutadania”.

“Hem de repensar com organitzar la societat per no caure en l’immobilisme i l’enquistament; compartim molts objectius per poder avançar i dibuixar nous escenaris”, va resumir també l’exdiputada del PSC al Congrés i exintegrant del comitè federal del PSOE Esperança Esteve. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va anar una mica més enllà i va exigir al govern espanyol que ordeni a la fiscalia retirar “totes les acusacions” contra els presos polítics. “L’empresonament és injust i desproporcionat, no hi haurà normalització plena amb polítics i activistes a la presó”, va subratllar l’activista Carme Porta. “Cal sortir de la confrontació quotidiana i donar valor a consensos que permeten trobar sortides”, va instar l’expresident del Parlament Joan Rigol.

No van ser els únics ahir a demanar al PSC que s’incorpori al vaixell de la majoria. Durant la sessió de control al Parlament, el president, Quim Torra, va instar el grup que “rebutgi” l’intent de l’advocacia de l’Estat d’imputar votants de l’1-O i s’afegeixi a un “front comú” entre les forces “demòcrates” per aturar i lluitar contra la “repressió de l’Estat”. En la mateixa línia es va expressar el líder parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià: “Voldríem tenir el PSC en aquest front comú.”

A les urnes, el català no es toca

R.M.B

La Plataforma per la Llengua ha encetat una campanya que, amb el títol A les urnes, recorda: la llengua no es toca!, fa una crida als partits perquè no usin el català com a arma electoral. L’entitat demana als partits que es presenten a les eleccions del 28-A compromisos perquè reformin la Constitució espanyola per fixar el català com a llengua oficial de l’Estat amb el mateix rang que el castellà i sigui d’obligat coneixement per als servidors públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia