Política

Marchena recrimina Salellas i Pina el contingut de les seves preguntes

Els advocats intentaven preguntar en relació a l’incident de l’infart de Lleida i l’actuació a al centre escolar de les filles de Puigdemont

La sessió d’aquest dijous ha deixat entreveure diferències entre les declaracions que van fer els responsables espanyols de l’operatiu policial de l’1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, i l’excap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i les que avui han fet els seus subordinats, responsables de les actuacions sobre el terreny.

Les diferències les han provocat les declaracions de dos inspectors de la policia Nacional quan han explicat quin va ser el moment en el qual es va decidir on i quan s’havia d’actuar. Segons van declarar els responsables de l’operatiu, la decisió es va prendre sobre la marxa el mateix dia 1, però els seus subordinats han declarat avui que la decisió se’ls va comunicar el dia 30 a la tarda. Més endavant aquests agents han explicat que van rebre ordres per deixar d’actuar al llarg del dia 1-O. Els alts responsables del dispositiu, però van explicar durant les seves declaracions d’ara fa un mes que es va deixar d’actuar com a conseqüència del cansament dels agents. Aquests agents han explicat que un cop van rebre l’ordre per deixar d’actuar es van dedicar a vigilar què feien els Mossos.

Pel que fa al contingut de les declaracions, en general, els testimonis han parlat de “murs humans” i de “resistència passiva” però sense “escomeses físiques” tot i que també han explicat que al llarg del dia es van trobar “més hostilitat” amb una “forta resistència al carrer”. Malgrat tot, les defenses han aconseguit que es reconegués la manca de violència per part de la gent concentrada als centres i a una pregunta del jutge Marchena, un dels testimonis ha hagut de confirmar que el suposat llançament d’objectes no l’havia vist.

Pel que fa a l’actitud dels Mossos, aquí sí que hi ha hagut coincidència generalitzada en el relat. En tots els casos, els testimonis han coincidit amb el relat que es va repetint dia rere dia i que qualifica l’actitud dels Mossos de “passiva” i de no col·laborar amb les unitats policials espanyoles. Avui fins i tot un dels testimonis ha dit que els Mossos havien tingut un paper molt amigable respecte dels votants i els ha descrit com si “formessin part del paisatge”.

Ha estat amb els testimonis de la tarda quan el relat de la violència dels votants ha tornat a aparèixer.

També a la tarda hi ha hagut dos enfrontaments entre Marchena i Salellas primer i entre el magistrat i Pina després. Salellas ha intentat preguntar un testimoni si la intervenció al CEIP Verd de Girona podia guardar relació amb el fet que era el centre on estudiaven les filles del president Puigdemont. Immediatament, Marchena ha aturat Salellas. L’altre incident ha tingut lloc quan Jordi Pina intentava preguntar en relació amb l’incident de la persona que va patir un infart al CAP Pont de Lleida. També en aquest cas, Marchena ha decidit frenar les preguntes de l’advocat, que ha acabat per declinar seguir fent l’interrogatori a aquest testimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona